Pluk de blaadjes van de stengel, was deze en hak ze fijn. De bladeren van de Turkse oregano kun je zowel rauw als gekookt eten. De smaak blijft goed behouden tijdens het koken.
Oregano kun je het beste in de groentela van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed. Je bewaart oregano in de originele verpakking, in een open plastic zakje of vershoudfolie. Je kunt oregano ook prima drogen.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Oregano is één van de favoriete planten van vlinders. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar!
Essentieel bestanddeel van pastasauzen en pizza. Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Oregano schoonmaken
Was de takjes onder stromend water, en haal de blaadjes van de steel. Je kunt het klein hakken zodat de smaak iets sterker wordt, maar dit hoeft niet.
Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Oregano en tomaat zijn een klassieke combinatie, en er zijn veel gerechten op basis van tomaat waar je oregano aan kunt toevoegen. Een basis tomatensaus is een goede manier om oregano te gebruiken, omdat je de saus kunt toevoegen aan pasta, pizza, sandwiches, chili, soepen en meer.
Het blad van oregano heeft een krachtige, pittige smaak. Je kunt het in veel gerechten gebruiken, zoals op Italiaanse pizza's en in tomatengerechten. Het is ook onderdeel van Mexicaanse chilipoeder. Een andere benaming voor oregano is wilde marjolein, niet te verwarren met echte marjolein.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Kruiden en specerijen kun je ook prima toevoegen aan allerlei drankjes. Denk maar aan verse munt in een smoothie en een stukje gemberwortel voor in een groente/fruitsapje. Kaneel kun je prima toevoegen aan een winters drankje en in plaats van cacao kun je ook wat kaneel op je cappuccino strooien.
Het heet dan Origanum of Marjolein. Deze vaste plant bloeit ook prachtig in de zomermaanden en trekt vlinders aan in uw tuin. Het kruid oregano kunt u heerlijk gebruiken in Italiaanse of Griekse gerechten, maar ook in de zelfgemaakte kruidenthee.
Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader. Dit verzacht namelijk de geïrriteerde keel. De smaak is misschien even wennen, maar je merkt snel verschil. In het oosten wordt kurkuma (geelwortel) gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking en helpt tegen koorts en pijn.
munt, marjolein, rozemarijn en eucalyptus als etherische olie, om te verstuiven in huis of om mee te stomen. je verstopte neus komt open en je kunt dan weer gemakkelijker ademen; knoflook, basilicum, gember en mierikswortel in een kop bouillon om je weerstand te verhogen en de koorts te verlagen.
Het meest opvallend van wilde oregano olie is dat het anti viraal is, anti bacterieel, anti schimmel en gaat parasieten tegen. Daarbij is het een zeer sterke antioxidant en gaat ontstekingen tegen. Dit maakt het een ideaal middel voor fibromyalgie en chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).
Naast het kopen van goed gekweekte planten, kan oregano worden gekweekt uit zaden en stekken.
Marjolein combineert antibacteriële en ontspannende/krampstillende eigenschappen. In de geurverdamper werkt marjolein krampstillend bij luchtweginfecties en -verkrampingen, zoals bronchitis, sinusitis, benauwdheid, kinkhoest. Het is één van de beste ontspannende oliën.
De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min. 4-6 uur) zon krijgt zonder de plant daar steeds voor te hoeven verplaatsen. De afgeknipte blaadjes basilicum bewaar je het best in een droog keukenpapiertje in de koelkast.