Snoeihout van bomen en struiken kan je fijnmalen en gebruiken als mulchlaag in de borders. Een dunne laag maaisel beschermt de bodem tegen uitdroging en verzekert het bodemleven. Je kan houtsnippers ook gebruiken om er een snipperpad mee te maken.
Waar naartoe? Kleine hoeveelheden kunnen in eigen compostvat, -hoop of -bak composteren.
Snoeiafval bestaat uit takken van bomen en struiken uit uw tuin. Snoeiafval kan verwerkt worden tot compost en groen gas. Blad afval en onkruid past meestal nog wel in de gft-container.
Je kan ook zelf perfect je groenafval verwerken in je eigen tuin. Met een compostvat, compostbakken of composthoop. Het bespaart je vele ritjes naar het recyclagepark. Bovendien kan je tuinafval in het compostsysteem mengen met afval uit de keuken.
Wil je graag af komen van je snoeiafval en ben je dan ook van plan om ze naar een milieustraat te brengen? Hou er dan rekening mee dat enkel en alleen snoeiafval wordt geaccepteerd. Dit zijn met andere woorden uitsluitend takken, stammen en / of stronken.
Het beginnen van een takkenril is geen hogere wiskunde. Wil je een grote ril maken dan schaf je een aantal houten palen aan van 1 tot 1,5 m hoog, afhankelijk van hoe hoog de muur moet worden. Graaf de palen in een rij zo'n 0,5 m de grond in en houdt een onderlinge afstand aan van 1 m.
De voorwaarden voor het aanbieden van snoeiafval zijn: U mag op de afgesproken dag maximaal 3m2 snoeiafval per keer gratis aanbieden. Takken moeten gebundeld zijn en mogen niet dikker zijn dan 10 cm en niet langer dat 1,5 meter en niet zwaarder dan 25 kilo. Het snoeiafval moet uiterlijk om 7.00 buiten staan.
In het containerpark hakselen ze je snoeiafval en verwerken ze het tot compost of mulchmateriaal voor borders en perken. Je kan je snoeiafval natuurlijk ook zelf composteren. Dit doe je door je snoeihout fijn te malen met een hakselaar en het toe te voegen aan je compostbak.
Snoeihout is houtachtig afval afkomstig van onderhoud van bomen en struiken in bos(bouw), natuurgebied, (stads)parken ed., zoals takken en boomstobben.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Houtsnippers gebruiken in de tuin
Houtsnippers in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en dat is fijn voor de planten. Daarnaast werkt het de groei van onkruid tegen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onkruid wieden.
Nadelen van houtsnippers
Houtsnippers verteren op den duur. Maar dragen dan wel bij aan een vruchtbare bodem. Soms verplaatsen vogels enkele houtsnippers waardoor ze op het gras of de bestrating kunnen komen. Om de decoratieve waarde te behouden moet om de paar jaar een nieuw laagje houtsnippers worden gelegd.
Door die klimop in langere stukken op je composthoop te gooien houdt die ook langer structuur dan wanneer je alles gaat fijnhakselen, en dat is dan weer beter voor je composthoop zelf.
Leg op de bodem van de bovenste bak een laagje vochtige krantensnippers en een laagje compost of aarde. Dan een laagje goed verteerbaar gft-afval en je wormen. Afdekken met een laagje compost of aarde. Zet de wormenbak op een koele plek in de schaduw en gooi regelmatig wat nieuw gft in de bovenste bak.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Grofvuil en groot tuinafval zoals snoeihout en takken mogen niet bij het gewone huisvuil. U brengt het zelf weg naar een afvalbrengstation bij u in de buurt.
Grof snoeiafval is tuinafval dat niet in de GFT kliko past. Boomstammen dikker dan 10 centimeter en stobben horen niet bij het grof snoeiafval. Grond en aarde worden niet geaccepteerd.
Grof tuinafval is al het plantaardige en organische materiaal uit de tuin dat niet in de gft-container past. Grof tuinafval ontstaat bij het aanleggen, het onderhouden of verwijderen van onderdelen van de tuin. Bielzen, tuinhekken, tuinschuttingen en stammen horen niet bij grof tuinafval.
Streekeigen soorten zijn hier onder andere zomereik, berk, wilg, lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, braam, wilg en hazelaar. Gebruik bosplantsoen van 60 tot 100 cm hoog; Lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, vuurdoorn, Gelderse roos, hondsroos, kardinaalsmuts, vuilboom, zoete kers, krent, hazelaar.
Uw buren zijn helaas niet verplicht om de kosten te betalen. Als er takken overhangen wordt dit niet snel als onrechtmatig gezien. Daarnaast geeft de wet u de bevoegdheid zelf te snoeien. Dit is geen verplichting.