Als u de gedroogde sinaasappel wilt gebruiken in gerechten kunt u de schil er afsnijden. Gedroogde sinaasappels kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld: sinaasappelthee of sinaasappellimonade. U kunt ze in een blender heel fijn mixen (verwijder dan de schil) en het sinaasappelpoeder gebruiken in uw recepten.
Desalniettemin, dit zijn ervaringen van mensen die gedroogde sinaasappelschillen gebruiken vanwege de status van superfood. En gelukkig hoef je deze super gezonde schillen niet alleen te eten omdat ze goed voor je gezondheid zouden zijn, ze zijn ook heel goed voor je smaakpapillen.
Snijd met een scherp mes de sinaasappels in 5-7 mm dikke plakjes. Dep de plakjes droog met keukenpapier om te zorgen dat ze in de oven sneller drogen. Verdeel ze dan in een enkele laag over de beklede bakplaten. Droog de sinaasappelschijfjes 4-6 uur in de oven.
Het sap van de sinaasappel gebruik je voor een lekkere smoothie, in een heerlijk dessert met sinaasappelmousse of je kunt de citrusvrucht in een winterse ovenschotel verwerken. Zelfs de schil kun je gebruiken voor een vers stuk gebak, vers geraspt of gedroogd.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Drink daarom niet meer dan één glas per dag om op een gezond gewicht te blijven. Sinaasappelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds rekent wel maximaal één glas per dag als een van de stuks fruit die je dagelijks binnen moet krijgen. Fruit eten is wel beter.
Pel de sinaasappels en doe de partjes (met velletje) ook in de blender. Vul aan met het wortelsap en blend tot een gladde smoothie.
Mocht je nu geen oven hebben, dan is de airfryer helemaal een uitkomst. Zeker nu ook blijkt dat je er naast bitterballen, frietjes en taarten bakken ook fruit mee kunt drogen.
Om een glas van 150 ml vol te krijgen heb je ongeveer 3 volledige perssinaasappels nodig. Zo'n klein flesje van 250 ml bevat dus 5 sinaasappels, het felsje van 330 ml 7 sinaasappels, het flesje van 500 ml 10 sinaasappels en de fles van 1 liter maarliefst 20 sinaasappels.
Nu wordt er vooral sinaasappelolie uit de schillen gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
En van mijn favoriete theetjes was zelfgemaakte sinaasappel gember thee. Erg goed voor wie wel een weerstand boost kan gebruiken. Sinaasappel zit immers vol met vitamine C (goed voor je weerstand) en gember bevat antivirale en antibacteriële eigenschappen.
De schil van de sinaasappel bevat veel antioxidanten
Blender je de sinaasappel dan is het aan te raden wat van het doorzichtige en wat van de witte schil mee te nemen.
Zo doe je het: verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Snijd de sinaasappel (of citroen of limoen) in schijfjes. Hoe dunner de schijfjes, hoe sneller ze straks droog zijn. Vervolgens leg je ze op een rooster.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
Hoe lang kun je vers sap bewaren? Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren.Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Groenten die normaal moeten worden gekookt of gestoomd, zoals wortels, bonen, broccoli, kun je bijvoorbeeld beter niet gebruiken. Dat geldt ook voor heel vet vlees, zoals hamburgers. Het vet daaruit gaat smelten en dat drupt niet alleen in de frituurpan, maar wordt dus ook door de hele pan geblazen.
Als u bakpapier of aluminiumfolie op de bodem van de pan plaatst waar vet en vuil zich verzamelen, wordt de luchtstroom onderbroken en krijgt u geen goed resultaat.
Komkommers drogen in een voedseldroger
U kunt komkommers drogen met kruiden, u krijgt dan gezonde komkommer chips. Gebruik altijd de voedseldroger en droog de komkommerschijfjes op 52 graden. Zo worden ze heerlijk knapperig. Er past ongeveer 1 komkommer op 1 lade in uw voedseldroger.
Sommige voedingsmiddelen mogen namelijk niet in de blender, zoals gedroogde tomaten, aardappelen, gember, hele ingevroren ingrediënten (neem liever ingrediënten in stukjes), koffiebonen, harde specerijen en suikerklontjes. Ook kokende vloeistoffen doe je beter niet in de blender.
Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Zoet en toch verfrissend. Zoete sinaasappel etherische olie, Citrus sinensis, wordt gewonnen door koude persing van de schil. Voor het winnen van 1 kilo olie benodigd men ± 200 kilo verse schillen. Sinaasappelolie heeft een frisse aromatische geur en varieërt in kleur van lichtgeel tot oranje-bruin.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Net zoals andere citrusvruchten zijn sinaasappels een goede bron voor vitamine C. Vitamine C heeft namelijk effect op de collageen productie van de huid (verantwoordelijk voor een jeugdige en volle verschijning) en helpt de opperhuid beschermen tegen factoren van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …