Mocht iemand een gebruikte smartphone willen kopen met dat IMEI-nummer, dan is duidelijk dat het om jouw gestolen telefoon gaat. Op deze manier kan de politie via het IMEI-nummer de gestolen telefoon traceren.
Omdat het IMEI-nummer niet aan te passen is, kan de politie zien of de telefoon gestolen is. Hiervoor moet degene van wie de telefoon is gestolen wél het nummer doorgeven aan de politie.
De politie heeft Imei nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen gsm. Bovendien is het een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.
Als je 2 IMEI-nummers hebt, is IMEI 1 meestal gekoppeld aan de eerste simkaart die je instelt op je telefoon. Neem contact op met je mobiele provider om dit te bevestigen.
Iedere Phone heeft een uniek IMEI nummer. Hiermee vind je nuttige informatie van het toestel, zoals hoe oud de smartphone is of wie de eigenaar is. Verder weet je dankzij dit nummer ook of hij binnen de garantietermijn valt. Het nummer is ook belangrijk voor als je aangifte wilt doen als hij gestolen is.
Het lukte de rechercheurs in nagenoeg alle gevallen om het IMEI-nummer van de telefoon te achterhalen. IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity, ook wel het identiteitsnummer van de mobiele telefoon genoemd.
Bijna iedereen overkomt het weleens dat je bijvoorbeeld het ontgrendelingspatroon van je mobiel een paar keer achter elkaar verkeerd hebt, waardoor je even moet wachten. Soms kan het apparaat hierdoor zelfs geblokkeerd worden. In dat geval kan het IMEI-nummer ook gebruikt worden om het toestel te deblokkeren.
Als het toestel dus ruimte heeft voor twee simkaarten, geeft het toestel aan dat er inderdaad twee IMEI-nummers zijn, één voor elke lijn die op het apparaat kan worden gebruikt.
IMEI nummers hebben als hoofddoel om mobiele apparaten te identificeren. Hun secundaire doel of intentie is om diefstal te voorkomen. Als een mobiel apparaat universeel kan worden geïdentificeerd dan kan een dief de sim kaart veranderen maar zal het nummer niet veranderen.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Telefoons zijn meestal versleuteld en dus niet zomaar uit te lezen door de politie. Het is belangrijk om te weten dat u nooit de toegangscode van uw telefoon (of welk wachtwoord dan ook) hoeft te geven. Een verdachte heeft het recht om te zwijgen en zichzelf niet te belasten.
Een telefoontap kan voor een periode van maximaal vier weken worden geplaatst op bevel van een officier van justitie, na voorafgaande machtiging door een rechter-commissaris. De tap kan verlengd worden na toestemming door de officier van justitie.
IMEI nummer telefoon controleren
Op de zijkant van de originele doos van de mobiele telefoon zit een witte sticker met barcode. Onder of boven deze barcode staat een reeks cijfers. Dit is het IMEI nummer. Door op uw smartphone de code *#06# in te toetsen, verschijnt het IMEI nummer op uw beeldscherm.
Je kunt in het belmenu van jouw telefoon *#06# invoeren, dan krijg je het IMEI nummer te zien op je beeldscherm. Het IMEI nummer is uniek voor jouw telefoon en de fabrikant kan het gebruiken om te achterhalen hoe oud jouw toestel is, wanneer er bijvoorbeeld bepaald moet worden of de fabrieksgarantie geldig is.
Mogelijk kom je bij de website IMEI.info uit. Deze site werkt heel simpel. Vul simpelweg het IMEI-nummer van je Android-smartphone in waarna je een tabel met allerlei specificaties te zien krijgt. Soms staat hierin precies op welke datum je toestel geproduceerd is.
Het IMEI-nummer van je gsm is een unieke code, bestaande uit 15 cijfers, die gekoppeld wordt aan jouw toestel. Zo kunnen fabrikanten bijvoorbeeld zien hoe oud je telefoon is en kan jij bewijzen dat het toestel van jou is. Niemand kan het IMEI-nummer aanpassen of verwijderen.
We raden ook aan om na de diefstal waakzaam te blijven. Dieven maken regelmatig gebruik van die contactinformatie, vooral bij duurdere apparaten, en gebruiken social engineering om de eigenaar van het gestolen toestel te bedriegen zodat ze het wachtwoord voor hun Google- of Apple ID-account opgeven.
Je kan telefoons opsporen via de website van de dienst, android.com/find, of je kan de Vind mijn apparaat-app installeren op een ander Android-toestel. Vervolgens krijg je op een kaart de laatst bekende locatie te zien.
Wanneer u een telefoonnummer of contact blokkeert, kan deze u nog steeds bellen of een voicemail sturen, maar u ontvangt hiervan geen melding. Berichten die worden verzonden of ontvangen, worden niet afgeleverd. Het contact ontvangt ook geen melding dat het gesprek of bericht is geblokkeerd.
Nummer blokkeren op Android
Op Android werkt het blokkeren van een nummer op een vergelijkbare manier. Het geblokkeerde nummer kan geen telefoontjes en SMS-berichten naar jouw telefoon sturen, en je zult geen meldingen ontvangen van oproepen of berichten van het geblokkeerde nummer.
Telefoonnummer blokkeren op Android-toestel
Tik op Recent.Tik op het nummer dat u wilt blokkeren.Tik eronder op het pictogram van het rondje met i.Tik onderaan op Blokkeren > Blokkeren.