Als je tomaten met bloemen en kruiden in één pot wilt zetten, kies dan planten die dezelfde behoeften hebben. Bijvoorbeeld basilicum en goudsbloemen. Basilicum smaakt heerlijk met tomaat. Knaloranje goudsbloemen zijn eetbaar, zorgen voor meer kleur en trekken bestuivende insecten aan.
Slechte combinatieteelt
Deze planten kun je beter uit elkaars buurt houden: Aardappel - selderij, tomaat, rode biet. Aardbei - koolsoorten. Rode biet - aardappel, maïs, prei, spinazie, wortel.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Standplaats. Tomaten zijn echte zonaanbidders. Ze hebben veel zon nodig (minimaal 6 uur per dag) en staan het liefste op een beschutte plek, bij voorkeur in een kas, tunnel of onder een overkapping.
Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Je kan vanaf maart tomaten zaaien, maar dan doe je dat best binnen. Tomaten houden van warmte en zonlicht. Zet ze dus zeker op een warm plekje bij een zonnig raam. Als je plantjes goed groeien plant je ze tegen eind april of begin mei uit.
Tomaten scheiden namelijk een stofje af dat ervoor zorgt dat wortels minder goed groeien. Combineer je deze twee soorten met elkaar, dan zul je merken dat je worteloogst tegen gaat vallen. Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel.
4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin
lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's. In de kas zijn paprika's goede maatjes naast warmteminnende komkommers en aubergines.
Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt.
Verzorging tomatenplanten
Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje. Zo ontwikkelt je tomatenplant langere, diepere wortels en daarmee een sterker wortelsysteem.
Voor tomatenplanten die gekweekt worden in een kas, kan je met het water geven de groei van de plant beïnvloeden. Een plant die weinig water krijgt, zal zoetere vruchten geven en minder groot blad maken. Vooral in het voorjaar en najaar kan je hier goed mee sturen.
Houd rekening met een afstand van ongeveer 60 centimeter tussen de planten.Voorzie ook een afstand van ongeveer 80 centimeter tussen de plantenrijen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de tomaten te plukken eens ze rijp zijn.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk.Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest. Dit hebben wij op de kwekerij, waar we de pottomaten kweken, in proeven heel duidelijk ondervonden.
Paprika in de tuin of in de serre aanplanten
Zorg er bij de aanplanting voor dat je de planten tot aan de kiemblaadjes in de bodem plaatst en een afstand van 45 cm tussen de verschillende plantjes en van minstens 60 cm tussen de rijen aanhoudt.
Het principe van wisselteelt is dat je aardappelen plant waar je Wortelgewassen stonden; Peulgewassen plant waar je aardappelen stonden, Koolgewassen zet waar je Peulgewassen stonden, Bladgewassen zet waar je Koolgewassen stonden, Vruchtgewassen waar je Bladgewassen stonden en Wortelgewassen waar je Vruchtgewassen ...
Kun je tomaten en chilipepers samen kweken? Dat kan zeker, maar let wel: zorg voor genoeg ruimte tussen beide.
Het gebruik van geënte tomaten brengt een pak voordelen met zich mee. Zo mogen de tomaten elk jaar op dezelfde plaats gezet worden – door tolerantie tegen kurkwortelziekte – , en hebben de planten veel minder last van aaltjesaantastingen.
Plant tomaten ongeveer 60Cm uit elkaar en de rijen ook op 60cm van elkaar. De plantdiepte is 4cm.
Hoeveel tomaten komen er aan mijn plant? De grootte van je oogst zal natuurlijk sterk afhangen van het weer, de sterkte van je planten en hoe goed je ze verzorgt. Hoeveel tomaten er per plant groeien is dus moeilijk te voorspellen. Standaard spreken we van minstens drie en maximaal acht trossen per plant.