Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren .
In heel Turkije is al langer een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Vooral door de terroristische organisaties PKK en IS. Gebouwen van de Turkse overheid, gebedshuizen en plekken waar veel toeristen komen, kunnen doelwit zijn.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten kom je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
De meest opvallende kenmerken van de Turkse keuken zijn het gebruik van zetmeel (brood, deegwaren, rijst/pasta), zoetigheden (gebak, koek, Turks fruit) en overconsumptie van vlees(producten). Zoals voor velen is de verleiding behoorlijk toegenomen met de jaren.
Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren .
Eet etiquette
Je bord leegeten: Het wordt als beleefd beschouwd om je bord leeg te eten . Eten op je bord laten liggen kan worden geïnterpreteerd als een teken dat je niet van de maaltijd hebt genoten. Uitnodigingen: Als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd, is het beleefd om op tijd te komen. Als je te laat bent, laat het de gastheer/gastvrouw dan van tevoren weten.
Etiquette: Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Onderhandelen: Afdingen is erg normaal in Turkije.
In Turkije, waar mensen moeten kunnen vertrouwen op halalvlees, werd ontdekt dat de Döner kebab naast paard ook varken bevat. Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Een typisch Turks ontbijt bestaat meestal uit een mandje met gesneden vers brood en boter, fetakaas en salami, verse yoghurt, jam of honing, olijven, eieren (gekookt, roerei of gebakken), vers gesneden fruit , gedroogd fruit, tomaat en komkommer.
Ook is in het in de meeste toeristische plaatsen mogelijk om met euro's te betalen. Euro's kan je ook op veel plekken omwisselen voor Turkse Lira's. Meestal is het voordeliger om met Turkse Lira's te betalen, maar als je slechts een enkele keer gaat shoppen tijdens je vakantie is betalen met euro's wel zo gemakkelijk.
Ook voor alleenreizende vrouwen kan Turkije een geschikte vakantiebestemming zijn. Ondanks het een grotendeels Islamitisch land is, kan heb je als vrouwelijke toerist toch veel vrijheid. Zo lang je je aan bepaalde richtlijnen houdt, kan je van een zorgeloze vakantie genieten.
In Turkije is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. Foto's maken van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is streng verboden in Turkije.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Alles wat niet is toegestaan is 'haram', zoals het eten van varkensvlees, de meeste insecten en het drinken van alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.
Net als Joden eten moslims traditioneel geen varkensvlees. De meerderheid van de Turken die ik ken, hoewel misschien niet zo bekend met varkensvlees, zal er echter niet voor terugdeinzen om het te eten. Sterker nog, velen die ik ken, hebben een sterke smaak ontwikkeld voor spek en ham in het bijzonder.
Wees je bewust van je lichaamstaal en gebaren in Turkije. Wijs niet met je vinger naar mensen , want dat kan als onbeleefd worden beschouwd. Gebruik in plaats daarvan een open hand of een knikje om iets aan te geven. Bovendien worden openbare uitingen van genegenheid niet vaak gezien, dus het is het beste om ze tot een minimum te beperken.
Voeten zijn in Turkije namelijk onrein en mogen niet worden getoond. Wanneer u uw eten wilt opscheppen, doe dit dan met uw rechterhand. De linkerhand wordt in Turkije namelijk gebruikt voor het toiletpapier en andere lichaamshygiëne.
Het is verboden om explosieve, ontvlambare, giftige, giftige stoffen en vloeistoffen, wapens en vloeibare gassen in de bagage te vervoeren.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
Turken houden van aanraking
Je ziet vaak vrouwen die hand in hand lopen met andere vrouwen en mannen die hand in hand lopen met andere mannen . Soms slaan vrouwen zelfs hun handen om elkaars middel als ze lopen of houden ze de hand van hun vriendin vast als ze praten.