Moe na seks? Dan heeft dat te maken met het hormoon prolactine dat vrijkomt in je lichaam. Volgens een Amerikaans onderzoek komt er vier keer meer van dit hormoon vrij na seks met een partner dan na zelfbevrediging.
De belangrijkste reden waarom een man meteen in slaap valt na een orgasme is omdat er een soort chemische reactie plaatsvind waarbij drie stoffen vrijkomen die de slaap bevorderen (prolactine, oxytocine en vasopressine).
Na een orgasme vallen we nou eenmaal sneller, meer ontspannen en gelukkiger in slaap. Er is toch niks mooiers dan dat? “Door een stevige vrijpartij voor het slapen gaan, komt serotonine vrij”, vertelt Wouterson. “Dit is een neurotransmitter die bepalend is voor je stemming.
Dat komt door de serotonine die tijdens de seks vrijkomt. Deze neurotransmitter is een voorloper van het slaaphormoon melatonine. Het zorgt er vooral voor dat je je blij en ontspannen voelt, waardoor je lekker slaapt.” Serotonine is overigens niet het enige hormoon dat vrijkomt tijdens de seks.
Wanneer een vrouw haar climax bereikt, komt het zogenaamde 'gelukshormoon' oxytocine vrij. Dat hormoon zorgt voor een warm en ontspannen gevoel en neemt alle spanning en stress in je lichaam weg. Dat een vrijpartij kan meetellen als een goede workout is alom gekend.
Als je vaak moeite hebt om in slaap te komen dan is seks misschien de oplossing. Uit nieuw onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen beter slaapt nadat ze seks hebben gehad. Maar er zit een addertje onder het gras: je moet tijdens die seks wel allebei zijn klaargekomen.
Zelfbevrediging kan heel ontspannend werken. Door het orgasme komen namelijk oxytocine en dopamine vrij. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die voor een euforisch en ontspannen gevoel zorgen.
De effectieve slaapstofjes die vrijkomen na seks (ook bij masturberen) kunnen een man helpen slaperig te worden en makkelijker in slaap te vallen. Dit is dan misschien niet het geval bij een vrouw, maar ook voor vrouwen is seks ontspannend en gaat het stress tegen, wat weer een positief effect heeft op de slaap.
Maar vergeet niet dat het niet per se verkeerd is om meerdere keren per dag te masturberen. Het is normaal en gezond, dus doe vooral wat jij fijn vindt.
De meeste jongens beginnen rond hun 11e à 12e jaar te masturberen, maar het kan ook eerder (of later) zijn. Het masturberen op zich – dus zonder orgasme – geeft al een lekker gevoel. Dat zou het gevoel kunnen zijn waar uw zoon het over had. Maar het is niet ondenkbaar dat hij ook een orgasme krijgt.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.
Uit het Canadese onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van de seksuele dromen resulteert in een orgasme, bij zowel mannen als vrouwen. Bij de meeste natte dromen houden we het dus droog. Daarnaast hebben we ook orgasmes tijdens de slaap terwijl we geen erotische droom hebben gehad.
In sommige gevallen krijgt een jongen of man vaker dan één keer een natte droom. Dit kan als hij een droom heeft over seks of over een persoon die hij erg aantrekkelijk vindt. De kans op een natte droom is dan groter dan normaal. Hoe vaak het dan voor kan komen verschilt per persoon.
Spontane zaadlozing tijdens de slaap. Vaak merkt een jongen het 's morgens pas. Soms gaat een natte droom gepaard met een seksuele droom, maar dat hoeft niet.
Natte dromen komen het meeste voor tijdens de puberteit of vroegvolwassen leeftijd, maar kunnen ook op latere leeftijd nog voorkomen. De frequentie van nachtelijke zaadlozingen is variabel. In de VS ervaart 83% van de mannen op enig moment in hun leven nachtelijke zaadlozingen.
Gemiddeld kun je tussen een á twee uur per nacht dromen en wel 4 tot 7 dromen hebben.
Een natte droom betekent dat je 's nachts klaarkomt als je slaapt. Je wordt wakker, je bed is nat, en je hebt het gevoel dat je geplast hebt. Jongens krijgen vaker natte dromen dan meisjes of volwassenen.
Tenslotte krijgen jongens hun eerste zaadlozing, gemiddeld op 14 jarige leeftijd. Omdat dit meestal 's nachts gebeurt, wordt het ook wel 'natte droom' genoemd.
Zowel jongens als meisjes kunnen een orgasme krijgen. Wat we óók weten, is dat zo'n orgasme bij jonge kinderen bijna altijd een "toevallige" gebeurtenis is. Dus niet iets waar kinderen op die leeftijd bewust mee bezig zijn, of tijdens het masturberen naar streven (wat bij volwassenen wel het geval is).
Je kunt een zaadlozing krijgen tijdens masturbatie, maar ook in je slaap. Tijdens de slaap heet dit een natte droom. Bij een natte droom hoeft een jongen niet per se over seks gedroomd te hebben.
Kinderen vanaf vijftien maanden kunnen seksuele responsen vertonen, zoals blozen, zweten en een verhoogde ademhaling. Jongetjes kunnen een erectie krijgen, hier zijn geen volwassen seksuele gevoelens aan gekoppeld. Vanaf vier jaar kunnen kinderen gevoelens van verliefdheid omschrijven.
Hoeveelheid sperma
De hoeveelheid van het sperma is normaal minstens 1,5 ml per zaadlozing. Een lager volume kan wijzen op problemen bij de productie of het niet goed kunnen ejaculeren.
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Dromen komen alleen voor tijdens de vierde fase van onze slaapcyclus: de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap zijn de spieren ontspannen, maar zijn de hersenen minstens net zo actief als wanneer we wakker zijn. Dromen is een spontane activiteit van onze hersenen, terwijl we slapen. Die dromen kunnen soms levensecht zijn.
Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren. Wanneer er geen lichamelijke verlamming ervaren wordt tijdens de REM-slaap spreken we van een REM-gedragsstoornis of REM behavior disorder (RBD).