Yep, het is februari en anders dan de naam doet vermoeden is de meiraap van oktober tot juni verkrijgbaar. Het is een kool soort maar echt wat anders dan koolraap, die is groter en zoeter.
De knolraap, ook wel meiraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De knolraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten.
Meiraapjes zijn super gezond: rijk aan vitamine C en ook behoorlijk wat calcium, vitamine K en mangaan.
Beide groentes worden vaak met elkaar verward, terwijl ze toch verschillend zijn. De koolraap is een echte wintergroente en smaak zoetig, terwijl de knolraap juist aan het einde van de lente en in de zomer geoogst wordt en ook wel meiknol genoemd wordt. Deze groente is meer radijsachtig van smaak.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Is deze groente niet in het seizoen en wil je het vervangen? Je raadt het misschien al: bloemkool is qua smaak de beste vervanger voor de gekookte variant. Je kunt eventueel ook een andere koolsoort gebruiken. Als je het rauw had willen verwerken, is radijs of selderij de beste optie.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Deze veelzijdige groenten kun je zowel rauw verwerken in salades als gekookt, gegrild, gesmoord of geroerbakt in tal van verschillende gerechten. Maar probeer ze ook eens te vullen, er carpaccio of soep van te maken of ze in te maken.
Wat is de houdbaarheid van de meiraap:
Bewaar de meirapen op een koele plek. Je kan ze lang in de koelkast bewaren, bij voorkeur in een (plastic) zak. Je kunt de meiraap ook invriezen; schil en was ze dan eerst en snijd ze in blokjes.
De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond.
Rauwe rapen geven een frisse toets aan salades. Schil ze met een mesje of dunschiller, of was ze gewoon goed om hun mooie paarse kleur te behouden. Snij ze in fijne schijfjes en breng op smaak met olijfolie, een scheutje balsamicoazijn, knoflook, peper en zout. Heerlijk in combinatie met veldsla, walnoten en rodekool.
Knolselderij, Apium graveolens var. rapaceum, is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. Knolselderij vormt een knol met een diameter van zo'n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie.
Deze flinke jongens zijn qua grootte vergelijkbaar met een knolselderij en behoren tot de koolfamilie. Van buiten zien ze meestal geel-paars, en van binnen zijn ze vaal geel. De smaak van koolraap is wat zoetig, richting die van pastinaak, en is ook een typische wintergroente.
AH Koolrabi bestellen | ah.nl.
De knolraap wordt aan het einde van de lente en in de zomer geoogst . De knolraap groeit net als de koolraap onder de grond. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond.
Koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool (Brassica oleracea) en knolraap (Brassica rapa) (ook meiraap of meiknolletje genoemd) en wordt vaak met de laatste verward.
Koolrabi is een bovengrondse verdikte stengel. Die eet je in principe (geschild en dan... rauw het lekkerst, in dunne reepjes). Van alle kolen kan je ook het blad eten.
Als je de koolraap hebt aangesneden, kun je hem (verpakt in vershoudfolie) nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Gare of 2-4 minuten geblancheerde koolraap kun je in de diepvries bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is de koolraap tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.
Hoelang is koolrabi houdbaar? In de koelkast is koolrabi ongeveer een week houdbaar. Buiten de koelkast, maar op een koele plaats blijft een verse kool 4 à 5 dagen goed. Diepgevroren koolrabi blijft tot 12 maanden goed bij minimum -18°C in een goed afgesloten plastic zak.
Koolraap is een echte wintergroente die behoort tot de familie van de kool. Deze knol groeit onder de grond en heeft een ruwe groengele schil. Als je koolraap kookt of stooft krijgt het een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.
Kopen van knolraap
Je kunt knolraap kopen bij verschillende groentewinkels maar ook hier bij ons: Aardappelshop! Wij kopen direct bij de boer, korte lijntjes dus. Dit zorgt voor de beste kwaliteit en je steunt de lokale teler. Meiraap is bij ons te koop in zakken van 1 of 2,5 kg.