Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Bij acuut reuma gaat het om een bepaald soort bacterie: een streptokok, uit de groep-A-streptokokken. Deze bacterie komt veel voor en zorgt vaak voor keelinfecties. Je krijgt bij acuut reuma vaak hoge koorts en gewrichtsklachten.
Net als vlees is zuivel (melk, yoghurt, kaas en boter) een bekende trigger bij reuma. Dit geldt alleen voor dierlijke zuivel, en dus niet voor plantaardige melk of bijvoorbeeld soja yoghurt.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
U moet ook overwegen om suikerhoudende dranken, rode wijn en andere alcohol te beperken of te vermijden. Het is vermeldenswaard dat overmatige zoutinname ook in verband is gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis, vooral bij rokers.
Kortom: lunchen of ontbijten met ei is altijd een goed idee. Wel zouden sommige mensen met reuma sneller last hebben van klachten als ze te veel zuivel of eieren eten. Houd dat dus wel in de gaten en kies anders voor vis en peulvruchten als eiwitbron.
Onderzoek aan de universiteit van Utrecht toonde bijvoorbeeld aan dat de temperatuur, zon of neerslag nauwelijks invloed hebben op de pijn en vermoeidheid die met fibromyalgie (wekedelenreuma) gepaard gaan. Weersveranderingen bleken maar bij 10 procent van de analyses een klein effect te hebben op pijn en vermoeidheid.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Citrusvruchten bij reuma
Van citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen wordt weleens gedacht dat het niet goed is bij reuma. Dit komt omdat het zure vruchten zijn, en bij reuma is het belangrijk dat het lichaam niet verzuurt.
Overgewicht, alcohol drinken, een te hoog cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk zijn risicofactoren die voorkomen kunnen worden door gezond(er)e leefstijl.
Vitamine D is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor mensen met reuma.
Bij reuma en artrose is het dus verstandig om geen koffie meer te drinken. En het is duidelijk dat dit ook geldt voor cafeïnevrije koffie. Alleen al het stoppen met koffie kunnen reumaklachten drastisch verminderen. Zie het stoppen met koffie dan ook niet als een verlies.
Als je artritis of jicht hebt, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, en genoeg water drinken is de beste manier om dat te doen. Citroenwater kan een gezonder alternatief zijn voor frisdranken of suikerhoudende dranken en het heeft ook specifieke voordelen voor artritis . Voor mensen die al artritis hebben, kan vitamine C de pijn verminderen.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Zuivel. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zijn essentiële bronnen van calcium en vitamine D, beide cruciaal voor het versterken van botten en mogelijk het verminderen van pijnlijke symptomen bij artrose.
Vetten en gefrituurd voedsel
Hoewel je wel wat goede vetten nodig hebt, zoals avocado's, olijfolie en noten, kan een dieet met veel omega-6-vetzuren, verzadigd vet en transvetten juist ontstekingen en je algehele gezondheid verergeren. Deze "slechte" vetten vind je vaak in boter, kaas, vlees, gefrituurd voedsel en bewerkt voedsel.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Psychologische stress, zoals langdurig te hoge werkdruk, relatieproblemen, onrecht, eenzaamheid of financiële stress kunnen daarom belangrijke oorzaken zijn waardoor een ontsteking chronisch wordt. Hoe meer leed iemand heeft meegemaakt in zijn leven, hoe groter de kans dat dergelijke factoren meespelen.