Wat kun je allemaal stomen?

Wat kun je allemaal stomen? Hoewel je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappeltjes denkt kun je ook vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren heel goed stomen. Experimenteer naast water ook eens met een lekkere bouillon of wijn voor extra smaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Wat is gezonder koken of stomen?

Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.tefal.nl

Wat kun je doen met een stoompan?

Een stoompan is een pan waarmee u producten zoals groenten en vis kunt stomen. De stoompan bestaat uit een pan met deksel die u vult met water en een stoommandje dat er boven hangt waar u uw producten in legt. Sommige stoompannen bevatten ook een temperatuurklok zodat u het stoomproces goed in de gaten kunt houden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pankopen.nl

Hoe kan je het beste groente stomen?

Probeer het maar eens; je zult verrast zijn door de knapperigheid van je groenten!
  1. Vul de pan met een klein laagje water en breng het aan de kook.
  2. Hang een bolzeef boven de pan en leg daar de groenten in. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt.
  3. Dek de pan af en laat de groenten zo'n 20-25 minuten gaar stomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanhoeckel-aantafel.nl

Wat is het voordeel van eten stomen?

Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water. Stomen heeft als voordeel dat smaak en vitamines goed behouden blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Wist jij dat je maaltijden kunt stomen in de.....

23 gerelateerde vragen gevonden

Kan teveel stomen kwaad?

De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nursing.nl

Hoe lang moet je aardappelen stomen?

Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aardappelshop.nl

Kun je boontjes stomen?

Sperziebonen bereiden

Liever sperziebonen stomen? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Is stomen sneller dan koken?

Stomen is sneller

Omdat er maar een klein laagje water in de pan hoeft (2 a 3 cm), kookt het sneller waardoor de stoomtijd eerder ingaat dan de kooktijd. Veel groenten stoom je in 5 tot 10 minuten gaar, wat hardere groenten zoals wortels of aardappels stoom je 10 tot 15 minuten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingspraktijkhouten.nl

Hoe moet je broccoli stomen?

Broccoli stomen: zo doe je dat

Snijd de stronk van de broccoli, haal het kontje eraf en snijd de steel in plakjes. Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Breng het water aan de kook en stoom de broccoli in 5 tot 6 minuten beetgaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jumbo.com

Waarom groenten stomen?

De meeste groenten bevatten veel voedingsvezels en vitamines. Helaas verliest groente tijdens het kookproces tussen de 20 en 50 procent van de oorspronkelijke vitamines. Door groente te stomen, blijft meer van de smaak over en op deze manier behoud je meer van de gezonde stoffen en vitamines [1][2][3].

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fit.nl

Kan je rijst ook stomen?

Rijst stomen

Bedek de bodem van het bovenste deel van de pan met bakpapier. Schep de rijst erop en zet dit deel van de pan op het onderste. Sluit de stoompan goed af en stoom de rijst op een matig hoog vuur in ca. 45 gaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op conimex.nl

Wat is de beste manier om te stomen?

Stomen hoe doe je dat?
  1. giet (kokend) heet water in een grote schaal of bak;
  2. doe er kruiden in die geschikt zijn voor het stomen;
  3. gooi een handdoek over je hoofd om de stoom geconcentreerd te houden. ...
  4. adem in door je neus en adem uit door je mond;
  5. blijf zo vijf tot tien minuten boven het warme water zitten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avogel.nl

Hoe lang moet je rijst stomen?

Rijst stomen in een stoommandje

Verhit een pan met ruim water en zet een mandje met de (gewassen) rijst erop als het water kookt. Zorg ervoor dat de bodem van het mandje boven het water hangt en het water niet raakt. Doe de deksel op het mandje en stoom de rijst in 20-30 minuten gaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lassie.nl

Kan je diepvriesgroenten ook stomen?

U kunt bevroren groenten stomen zonder ze eerst te ontdooien. Bevroren vlees, gevogelte of zeevruchten moeten echter langer worden gestoomd voordat ze gaar zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op philips.be

Hoeveel water bij stomen?

Stomen is handig koken

Alleen liggen de ingrediënten niet in het kokende water, maar in een stoompan of stoommandje erboven. Vul de waterpan met niet te veel water, het waterniveau mag niet hoger komen dan zo'n twee centimeter onder de onderste stoompan. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bk.nl

Hoe lang moet courgette stomen?

Plaats een stoommandje in een pan samen met een beetje water. Zorg ervoor dat het water net onder het stoommandje ligt. Snijd de courgette in plakjes en doe in het stoommandje. Doe de deksel op de pan, breng het water aan de kook en stoom de courgette in drie tot vier minuten met de deksel op de pan zacht en gaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookfans.nl

Hoe lang bevroren bloemkool stomen?

Doe de bloemkool boven in de stoompan of in een metalen vergiet en plaats op de pan met water en knoflook. Stoom de groente met een deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Hoe lang moet je snijbonen stomen?

Stomen is de uitgelezen manier om zoveel mogelijk smaak en vitamines te behouden in groente. Ook voor snijbonen is deze methode zeer geschikt. Gesneden snijbonen zijn in 15-20 minuten beetgaar, niet gesneden bonen hebben net enkele minuten meer nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groentegroente.nl

Hoelang stomen sperziebonen?

2.3 Stomen

Stomen is een goede manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen en vitamines in groente te bewaren. Ook sperzieboontjes kun je prima stomen. Houd hierbij een kooktijd van 16 tot 18 minuten aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groentegroente.nl

Hoe maak ik bloemkool in de stoomoven?

Verdeel de wortels en bloemkool over de stoomschaal met gaatjes. Gebruik hieronder een dichte stoomschaal om het vocht op te vangen. Plaats de schaal met de groente in de oven en stel de tijd in op 20 minuten. De stoomoven doet het werk!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op velthuizenkeukens.nl

Kan je stomen in de magnetron?

Een magnetron kan meer dan je denkt. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Niet alleen groente of aardappelen, maar je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Hoe Win for Life scannen?
Volgende artikel  
Welke auto ombouwen tot camper?