Wat kun je allemaal stomen? Hoewel je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappeltjes denkt kun je ook vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren heel goed stomen. Experimenteer naast water ook eens met een lekkere bouillon of wijn voor extra smaak.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Een stoompan is een pan waarmee u producten zoals groenten en vis kunt stomen. De stoompan bestaat uit een pan met deksel die u vult met water en een stoommandje dat er boven hangt waar u uw producten in legt. Sommige stoompannen bevatten ook een temperatuurklok zodat u het stoomproces goed in de gaten kunt houden.
Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water. Stomen heeft als voordeel dat smaak en vitamines goed behouden blijven.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.
Sperziebonen bereiden
Liever sperziebonen stomen? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn.
Stomen is sneller
Omdat er maar een klein laagje water in de pan hoeft (2 a 3 cm), kookt het sneller waardoor de stoomtijd eerder ingaat dan de kooktijd. Veel groenten stoom je in 5 tot 10 minuten gaar, wat hardere groenten zoals wortels of aardappels stoom je 10 tot 15 minuten.
Broccoli stomen: zo doe je dat
Snijd de stronk van de broccoli, haal het kontje eraf en snijd de steel in plakjes. Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Breng het water aan de kook en stoom de broccoli in 5 tot 6 minuten beetgaar.
De meeste groenten bevatten veel voedingsvezels en vitamines. Helaas verliest groente tijdens het kookproces tussen de 20 en 50 procent van de oorspronkelijke vitamines. Door groente te stomen, blijft meer van de smaak over en op deze manier behoud je meer van de gezonde stoffen en vitamines [1][2][3].
Rijst stomen
Bedek de bodem van het bovenste deel van de pan met bakpapier. Schep de rijst erop en zet dit deel van de pan op het onderste. Sluit de stoompan goed af en stoom de rijst op een matig hoog vuur in ca. 45 gaar.
Rijst stomen in een stoommandje
Verhit een pan met ruim water en zet een mandje met de (gewassen) rijst erop als het water kookt. Zorg ervoor dat de bodem van het mandje boven het water hangt en het water niet raakt. Doe de deksel op het mandje en stoom de rijst in 20-30 minuten gaar.
U kunt bevroren groenten stomen zonder ze eerst te ontdooien. Bevroren vlees, gevogelte of zeevruchten moeten echter langer worden gestoomd voordat ze gaar zijn.
Stomen is handig koken
Alleen liggen de ingrediënten niet in het kokende water, maar in een stoompan of stoommandje erboven. Vul de waterpan met niet te veel water, het waterniveau mag niet hoger komen dan zo'n twee centimeter onder de onderste stoompan. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook.
Plaats een stoommandje in een pan samen met een beetje water. Zorg ervoor dat het water net onder het stoommandje ligt. Snijd de courgette in plakjes en doe in het stoommandje. Doe de deksel op de pan, breng het water aan de kook en stoom de courgette in drie tot vier minuten met de deksel op de pan zacht en gaar.
Doe de bloemkool boven in de stoompan of in een metalen vergiet en plaats op de pan met water en knoflook. Stoom de groente met een deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.
Stomen is de uitgelezen manier om zoveel mogelijk smaak en vitamines te behouden in groente. Ook voor snijbonen is deze methode zeer geschikt. Gesneden snijbonen zijn in 15-20 minuten beetgaar, niet gesneden bonen hebben net enkele minuten meer nodig.
2.3 Stomen
Stomen is een goede manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen en vitamines in groente te bewaren. Ook sperzieboontjes kun je prima stomen. Houd hierbij een kooktijd van 16 tot 18 minuten aan.
Verdeel de wortels en bloemkool over de stoomschaal met gaatjes. Gebruik hieronder een dichte stoomschaal om het vocht op te vangen. Plaats de schaal met de groente in de oven en stel de tijd in op 20 minuten. De stoomoven doet het werk!
Een magnetron kan meer dan je denkt. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Niet alleen groente of aardappelen, maar je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken.