Kokosolie is zeer geschikt om in te bakken, braden en frituren. Kokosolie blijft namelijk stabiel door het hoge gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast kun je kokosolie ook gebruiken als vervanger voor (room)boter in diverse (zoete) gerechten of bijvoorbeeld voor het maken van (chocolade) glazuur.
Elke ochtend en avond een laagje kokosolie op je gezicht smeren? Ook daar kunnen de meeste mensen maar beter mee stoppen! Kokosolie is een camedogene stof en heeft de neiging de poriën flink te verstoppen. Dit kan acné en mee-eters veroorzaken.
Kokosolie is niet alleen oppervlakkig werkzaam tegen puistjes en acne, maar de antimicrobiële eigenschappen stoppen de ontsteking en bestrijden zo fundamenteel het probleem. Kokosolie wordt ook aanbevolen voor de vette huid, die vatbaar is voor puistjes en mee-eters.
Kokosolie is uitstekend te gebruiken als massageolie voor de huid. Van zichzelf heeft de olie een vaste, boterachtige substantie. Al vanaf 25 graden is kokosolie echter vloeibaar. Wrijf het even goed door je handen en je kunt starten met een heerlijke massage.
Kokosolie dringt tot diep in het haar door waardoor het haar intens gehydrateerd en gevoed wordt. Vooral voor de dames met droog haar is het een ideale moisturizer. Ook heeft kokosolie een antibacteriële werking, wat helpt tegen roos en zorgt voor een gezonde hoofdhuid.
Breek de olie af met behulp van het citroenzuur in citroensap. Pers twee verse citroenen uit in een kom en voeg er 250 ml water aan toe. Giet het mengsel op je haar en hoofdhuid, wacht enkele minuten en spoel je haar uit met warm water. De resten kokosolie zouden ook uit je haar gespoeld moeten worden.
Kokosolie is ontzettend goed voor je haar en wimpers. De olie trekt diep in het haar en houdt de proteïne in stand. Proteïne zorgt ervoor dat je haar sterk en dik blijft.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
Kokosolie maakt je haar zijdezacht en glanzend en kan als conditioner worden gebruikt. Laat ongeveer 2 theelepels kokosolie smelten in je hand en masseer de olie na het wassen in het haar. Je kunt het na korte tijd weer uitspoelen.
De antioxidanten die in de kokosolie zitten helpen de harde plekken te versoepelen. Onzuiverheden en dode huidcellen worden verwijderd die zich aan het oppervlak ophopen. De kokosolie heeft ook een antibacteriële werking en is dus ideaal voor de voetverzorging.
Doordat de vetten in de olie zo 'stabiel' zijn, kan je kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is hij te hard om te gebruiken. Bij kamertemperatuur kun je gemakkelijk met een lepel een beetje olie uit de pot halen om te gebruiken.
Als kokosolie in een gesloten pot wordt bewaard is die tot wel twee jaar na de productie houdbaar. De lange houdbaarheid heeft ook te maken met het hoge percentage (negentig procent) van verzadigde plantaardige vetten. Eenmaal geopend moet de olie binnen drie tot zes maanden worden opgemaakt.
Is kokosolie goed voor de huid? Nou, als je een droge tot zeer droge huid hebt, dan is het antwoord ja. Al generaties lang is kokosolie de perfecte huidverzorging voor mensen met een droge huid. Regelmatig gebruik zal je huid helpen om het natuurlijke vochtgehalte te behouden.
Kokosolie tegen eczeem
Bij eczeem heb je last van een te droge huid en is de barrièrefunctie van je huid aangetast. Kokosolie hydrateert de huid goed, waardoor je een extra barrière voor de huid creëert. Hierdoor kan een infectie minder makkelijk de huid binnenkomen en wordt de eczeem dus minder.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Kokosolie is een verzorgend middel voor je huid, maar pas op met wondjes. Als de olie op open wonden komt, kan dit huidirritatie, roodheid en jeuk veroorzaken. Breng deze olie daarom alleen aan op een gezonde huid.
Welke olie het beste voor jouw haar is, is afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Is jouw haar heel erg poreus en beschadigd? Dan kun je beter een aantal weken een goede pre-poo behandeling doen met kokosolie. Omdat deze olie als enige ervoor zorgt dat proteïne (dit versterkt o.a. je haar) in je haar blijft.
Hoelang laat je het ongeveer intrekken, dat hangt helemaal af van je haren. Droog haar - dan kan je het makkelijk een 30 minuten in je haren laten zitten. Extreem droog/beschadigd haar - dan kan je het zelfs een hele nacht in je haren laten zitten.
Door de antibacteriële- en antivirale werking doodt kokosolie bacteriën, virussen en schimmels waardoor infecties worden voorkomen. Kokosolie kan ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem (door het aanwezige laurinezuur).
Aldi verkoopt tegenwoordig kokosolie onder hun biologische huismerk Mama Nature. De kokosolie is geraffineerd, dus er zit geen kokossmaak aan. Kokosolie!
Ook bij massages is kokosolie ideaal. Kokosolie puur of gemengd met cashew-, olijf-, amandel- of avocado olie vormt een ideale massageolie. Als je kokosolie puur gebruikt, is ze vast onder de 25 °C en smelt ze tijdens de massage.
Kokosolie is de ideale manier om vollere wenkbrauwen te krijgen. Biologische kokosolie bevat vitamine E en ijzer. Het helpt tegen haaruitval en helpt om je wenkbrauwen donkerder te maken.
Wimpers laten groeien met een wimpergroei serum
De ultieme manier om je wimpers sneller te laten groeien is met een wimperserum. Met een wimperserum worden de wimperhaartjes intensief verzorgd. Na enkele weken zijn de wimpers langer, voller en gezonder.