Boeken lezen op tablets en smartphones
Verder kun je op een tablet of smartphone kiezen voor luisterboeken, strips en boeken uit diverse online boekhandels. Een paar e-readermerken hebben apps die samenwerken met je e-reader.
Sommige e-readers beschikken over een WiFi verbinding. Zo kun je elektronische boeken nog sneller op jouw e-reader krijgen, namelijk direct van het internet. Ook kun je luisterboeken downloaden en andere content, als jouw e-reader over WiFi beschikt.
Digitaal lezen is overal en altijd lezen zonder zware boeken mee te hoeven nemen. Op een e-reader heb je ruimte voor ruim 2.000 ebooks zodat je altijd je hele bibliotheek bij de hand hebt. Het leesgenot van ebooks is gelijk aan papieren boeken en biedt meerdere mogelijkheden.
In de Google Play Store vind je diverse gratis boeken die je kunt lezen met de Google Play Boeken-app voor Android en iPad/iPhone. Met Apple's Books-app download je gratis boeken op de iPad en iPhone. Op Gratisepub.nl plaatsen gebruikers zelf links naar (tijdelijk) gratis Nederlandstalige digitale boeken.
Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een eigen boekwinkel. Zo kun je direct vanaf je e-reader e-books kopen. Als je boeken op de website van de boekwinkel koopt, krijg je ze direct op je e-reader. Bij Apple en Google kun je ook e-books kopen, maar niet op een e-reader.
De e reader is aangenaam voor je ogen, door het e-ink scherm in plaats van het lichtgevende LCD-scherm van een tablet. De e reader heeft een accu die wekenlang meegaat. De e reader helpt je razendsnel door teksten heen, door minimale afleiding en maximaal leesgemak (schermkleur en lettergrootte aanpassen bijvoorbeeld).
Een ereader heeft zelf verlichting, die een nachtlampje overbodig maakt. Je kunt dus prima lezen in het donker zonder dat iemand anders er last van heeft. Nog een voordeel van een ereader en ebooks is dat ebooks doorgaans goedkoper zijn dan papieren boeken. Er zijn echt heel veel gratis ebooks die je kunt downloaden.
E-reader: boeken lezen
Een e-reader is zeer geschikt voor bijvoorbeeld het lezen van romans en andere lange teksten. Ook zijn ze handig voor op vakantie en onderweg. Maar ook thuis bieden ze uitkomst, want een goede e-reader leest comfortabeler dan een papieren boek.
uitgeefkosten wegvallen, omdat vervoer en drukkerijen niet meer nodig zijn. het geld om een boek geschikt te maken voor e-readers. met de ontwikkelaars van e-bookformaten." van het drukken kost normaal al duizenden euro's."
De beste e-reader van 2022 is ongetwijfeld de Kobo Libra 2. De waterdichte Kobo Forma verscheen in 2018, vervolgens kwam de Kobo Libra H2O én nu is er de Kobo Libra 2, gekozen tot beste E-reader van december 2021 en 2022! Het is een ultra lichte e-reader 2022 die net zo zwaar is als een notitieblok.
E-readers hebben vaak een batterijduur van een paar weken. Er zijn wel wat manieren waarmee je deze batterijduur verlengt, waardoor je minder snel met een lege e-reader zit.
Omdat het apparaat zelf ook geheugenruimte nodig heeft is het vrije geheugen iets kleiner. WiFi ondersteuning is erg handig omdat je daarmee draadloos boeken op je eReader kunt zetten. Zonder WiFi moeten de boeken via een USB kabel van een PC worden gehaald.
Een e-reader van Pocketbook komt als Beste uit de Test. Door de gunstige prijs is dit model tegelijk ook de Beste Koop. Een e-reader van Kobo scoort net zo goed, maar is wel een stuk duurder. Deze is alleen Beste uit de Test.
Volgens oogspecialisten is een ebook niet slecht voor je ogen. Het is wel zo dat het contrast bij een ebook vaak minder goed is dan bij een boek. Bij een boek heb je echt te maken met zwarte letters op witte bladzijden, maar bij een ebook is de achtergrond vaak eerder grijzig.
Het belangrijkste verschil tussen een tablet en een e-reader is het display. Tablets maken gebruik van LCD displays met LED achtergrondverlichting, terwijl e-readers in de meeste gevallen een e-ink (of vergelijkbaar) display hebben. E-ink is een techniek die speciaal ontwikkeld is voor e-readers.
Het verschil is dat e-readers meer milieu-impact veroorzaken tijdens gebruik (elektriciteit benodigd om de batterij op te laden), terwijl het boek geen impact veroorzaakt tijdens het lezen. Dus een papieren boek dat vaak gelezen wordt, is beter dan hetzelfde boek vaker lezen op een e-reader.
Doordat het scherm zeer zuinig is, gaat een e-reader wekenlang mee op een acculading. Ook fijn: je kunt lezen in de zon zonder dat het scherm licht reflecteert.
Het lezen vanaf een iPad is niet vergelijkbaar met het lezen vanaf een ereader met een eInk scherm. Mensen die de iPad zien als alternatief voor een eInk reader moet ik teleurstellen. Want wie gewend is aan het rustige, papierachtige beeld van eInk zal het LCD scherm als inferieur bestempelen.
Waarom kan ik geen ebook kopen bij bol.com? Bij de grote webshop bol.com kun je heel wat ebooks kopen. Heel soms is het niet mogelijk om hier een digitaal boek te bestellen. Dit komt omdat je dan eerst een account bij Adobe moet hebben om het gekochte boek te kunnen lezen.
Via Google Play kun je een heleboel gratis ebooks downloaden. Project Gutenberg is een zekere manier om legaal gratis eboeken te downloaden. Bij Bookboon.com vind je ook gratis eboeken op studiegebied. Ook de Apple store biedt gratis te downloaden ebooks.
De prijs van een e-boeklezer ligt tussen 80 en 900 euro. Voor één van de beste e-readers moet je rekening houden met een prijs vanaf 200 euro. Uiteraard is de kostprijs afhankelijk van je leestijd en het comfort dat je wenst tijdens het lezen.