Als je geen elektriciteit in het hok hebt kan het bevriezen van het water ook worden uitgesteld door wat suiker aan het water toe te voegen, 50 gram suiker per 1,5 liter water (GÉÉN ZOUT). Hierdoor duurt het langer voordat het water bevriest.
het drinkwater in beweging houden
Door het drinkwater in beweging te houden heeft het minder kans om te bevriezen. Je kunt het water in beweging houden met een pompje die water verplaatst of met een luchtpompje die belletjes door het water heen blaast.
Voeg elektrolyten toe aan uw water . Er is onderzoek dat aangeeft dat water met toegevoegde voedingsstoffen en smaak vaak een lager vriespunt heeft dan puur water, gebaseerd op de chemische samenstelling van het water en de toevoegingen.
Water warm houden
Het best geef je het water in plastic of rubberen drinkbakjes. Die materialen isoleren namelijk beter dan metaal. Ook grotere en diepere oppervlakken hebben meer tijd nodig om te bevriezen.
Voeg 10 procent zout toe, en het vriespunt van water daalt naar -6 graden Celsius. Bij 20 procent zout is het vriespunt al gedaald tot -16 graden Celsius. Als het in Nederland een paar graden vriest, hoef je dus niet bang te zijn dat de zee ineens bevroren is. Die blijft gewoon vloeibaar.
Suiker, zout of alcohol toevoegen zorgt ervoor dat het vriespunt wordt verlaagd. Bij lichte vorst blijft het drinkwater dan ijsvrij. Echter spreek het voor zich dat alcohol en zout zorgen voor uitdrogingsverschijnselen.
Een half pond steenzout per gallon water houdt tanks tegen bevriezing, tot 26⁰ F. Hoe meer zout u toevoegt, hoe beter uw vorstbescherming zal zijn totdat u het eutectische punt bereikt - dat is het punt waarop meer toevoegen niet meer helpt, omdat het zout niet in oplossing blijft.
Het isoleren van uw leidingen en watertanks is een van de beste manieren om te voorkomen dat ze bevriezen. U kunt goedkope leidingisolatie en tankmantels kopen bij de meeste doe-het-zelfzaken en ze zelf gratis monteren. Zorg er wel voor dat u eerst de leiding- en tankmaten controleert.
Het is voor vogels niet zo'n probleem om voldoende water binnen te krijgen. Als het vriest krijgen ze vocht binnen door bijvoorbeeld sneeuw of rijp op te pikken. Zelf kun je wat ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken.
Omdat zuiveringszout een soort zout is, kan het het vriespunt van ijs verlagen en zo het smeltproces versnellen.
Zout zorgt ervoor dat ijs smelt door de temperatuur te verlagen waarop water bevriest. Dit wordt het "vriespunt" genoemd. De twee meest populaire ingrediënten die bij het bakken en koken worden gebruikt om het vriespunt te veranderen, zijn zout en suiker .
Styrofoamplaat en/of folie bedekte isolatie werkt goed en kan om de buitenkant van de trog worden gewikkeld . Wat nog beter werkt, is om de ene trog in de andere te plaatsen, met een opening van een paar centimeter rondom.
Een andere handige tip is om een plastic fles te vullen met water en een kopje zout voordat je de dop erop doet en hem in de wateremmer zet. Het zout voorkomt dat het water in de fles bevriest en de fles blijft drijven in het water, waardoor het water in de emmer niet bevriest.
Zeewater bevriest pas bij gemiddeld -1.9 graden. Zoet water – dat nooit geheel schoon is – heeft ook een stolpunt dat iets lager ligt dan 0,0 graden Celsius, bijv. bij -0,2. Dat zijn verschillen die u niet snel zal opmerken en zeker niet als er een aantal nachten met matige of strenge vorst plaatsvinden.
Melasse heeft een vriespunt dat ruim onder de 0 graden Celsius (32 graden Fahrenheit) ligt. Daarom kan het toevoegen van kleine hoeveelheden aan waterbronnen helpen ijsvorming te voorkomen .
Hou het water in beweging
En als je er vervolgens voor zorgt dat het water in beweging blijft, dan zal het zeker niet (of langzamer) bevriezen. Zo kan je bijvoorbeeld één of enkele plastic balletjes, zoals een pingpongballetje, op het wateroppervlak laten drijven.
Het is ook ontzettend belangrijk om vogels water te geven in de winter, vooral als er geen sneeuw ligt. Gebruik een stevig vogelbad dat bestand is tegen vorst en plaats het op een zonnige plek zodat het zichtbaar blijft voor vogels en de kans groter is dat het vloeibaar blijft . Verwarmde vogelbaden zijn ook te koop in winkels.
Dat scheelt ze een riskante reis, maar brengt dan wel weer andere problemen met zich mee als het koud wordt en het voedsel schaars. Vogels kunnen over het algemeen goed tegen kou doordat ze een luchtlaagje om hun lichaam vasthouden.In combinatie met een goed verenpak werkt dat isolerend.
Gebruik warmtetape op alle leidingen en slangen , vooral als ze aan de elementen zijn blootgesteld. Houd uw installatie warm waar het water op uw busje is aangesloten. Dit is een stuk eenvoudiger dan het klinkt: een eenvoudige, goed gemonteerde lamp van ongeveer 40 watt zou meer dan genoeg moeten zijn.
Als het buiten erg koud is, laat dan het koude water uit de kraan druppelen die wordt bediend door blootliggende leidingen. Water door de leiding laten stromen - zelfs als het een beetje druppelt - helpt voorkomen dat leidingen bevriezen.
Waterbak verwarmen
Ook helpt het al een hoop om de waterbak in ieder geval uit de schaduw te halen, zodat een ijslaagje eerder opwarmt. Bij veel stallen zie je ook dat ze een fles op bal in het water laten drijven. Bij lichte vorst is dit zeker een optie, maar bij wat strengere temperaturen vriest deze ook gewoon vast.
Plaats de wateremmers in een geïsoleerde ruimte zoals een schuur . Een geïsoleerde ruimte zal de afkoeling van het water vertragen, waardoor bevriezing zo lang mogelijk wordt tegengegaan.
Zoals het op de meeste trottoirs wordt gebruikt, kan het het vriespunt verlagen tot 25 graden . De relatief kleine verlaging van de vriestemperatuur, slechts 7 graden, is de reden waarom steenzout in Philadelphia vaak niet voorkomt dat water bevriest, en waarom temperatuurschommelingen ook problemen veroorzaken voor beton.
Magnesiumchloridekristallen (MgCl2)
MgCl2 wordt verkocht in vaste kristallen, vergelijkbaar met steenzout, of als een 30% vloeibare oplossing. MgCl2 blijft beter van ijs af dan gewoon steenzout (NaCl) bij een verhouding van 2 pond op 1 gallon water, tot -20 graden Fahrenheit.