Bij een 40- of 50-jarig jubileum bedraagt de gratificatie 100% van de berekeningsgrondslag (afgerond op een veelvoud van 2,50 euro). Volgens het voorbeeld is dat 2.909,25 euro.
Werk je 25 of 40 jaar bij dezelfde werkgever dan kan het zijn dat je een jubileumuitkering ontvangt. Soms staat in de cao dat je aanspraak kunt maken op deze uitkering. Is dit niet schriftelijk vastgelegd in een cao of bedrijfsreglement, dan is de werkgever niet verplicht om een jubileumuitkering te betalen.
Sommige werkgevers geven een presentje of organiseren een diner of feestje. Bij 25 jaar wordt vaak een heel bruto-maandsalaris uitgekeerd en bij 40 jaar twee bruto-maandsalarissen. Daarnaast is het gebruikelijk om bij een 25 jarig en 40 jarig jubileum een receptie of dinertje te organiseren.
Als een werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag u als werkgever onbelast een jubileumgratificatie geven. De onbelaste jubileumuitkering bedraagt maximaal de hoogte gelijk aan een bruto maandloon inclusief 1/12de vakantietoeslag.
De Belastingdienst faciliteert ondernemers die trouwe werknemers in het zonnetje willen zetten met een jubileumuitkering. Als de werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag de jubileumuitkering onbelast worden verstrekt. De onbelaste jubileumuitkering bij 25 of 40 jaar in dienst betreft maximaal een netto maandloon.
Met dienstjaren of diensttijd wordt bedoeld: de periode waarover pensioenopbouw mogelijk is. Het aantal dienstjaren is gerelateerd aan het parttimepercentage. Als iemand 100% werkt, zal ieder gewerkt jaar als 1 dienstjaar tellen. Indien een werknemer voor 50% werkt, telt een gewerkt jaar als 0,5 dienstjaar.
Het 25-jarig dienstverband biedt gelukkig fiscaal wat meer voordelen. Dan mag je van de Belastingdienst een heel bruto maandsalaris netto vergoeden. De uitkering mag zelfs worden verhoogd met 8% vakantiegeld en met 1/12 deel van de vaste 13e maand.
Als uw werknemer 25 of 40 jaar bij u in dienst is, kunt u hem 1/12e jaarsalaris (dus inclusief vakantiegeld en andere vaste beloningen) bruto is netto uitkeren. Een dergelijke diensttijd uitkering gaat niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
Voor de diensttijdvrijstelling geldt niet alleen de duur van het laatste dienstverband. De diensttijd van eerdere dienstverbanden bij dezelfde werkgever tellen ook mee. Belangrijk is dat de werknemer loon heeft ontvangen voor de verrichte arbeid. De perioden waarin het dienstverband onderbroken is, tellen niet mee.
Waar we enkele decennia geleden nog regelmatig een jubileum 35 jaar in dienst vierden, is dit tegenwoordig toch een heel ander verhaal. Het is in deze moderne tijd zelfs een unieke gebeurtenis geworden wanneer iemand al 35 jaar werkzaam is voor een bedrijf.
Op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt ten gevolge van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd heeft de werknemer recht op een gratificatie ten bedrage van de helft van het maandsalaris.
Dit artikel geeft de werknemer die onafgebroken in dienst van de werkgever is geweest recht op een jubileumgratificatie van: - een kwart van het bruto maandsalaris bij een dienstverband van 12,5 jaar; - een half bruto maandsalaris bij een dienstverband van 25 jaar; - een heel bruto maandsalaris bij een dienstverband ...
Een gratificatie is een beloning voor een buitengewone, niet vooraf afgesproken (bijzondere) inspanning of prestatie van een medewerker of een groep medewerkers.
Veel bedrijven kennen een jubileumregeling. Medewerkers met een lang dienstverband worden 'beloond' vanwege hun lange staat van dienst. Bedrijven hanteerden hiervoor een eigen regeling zoals een jubileumuitkering bij 12,5 jaar, 25 jaar en 35 jaar dienstverband.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
Het is aan jou als werkgever om hier invulling aan te geven. Je kunt ervoor kiezen om een cadeau te geven, een jubileumuitkering, na de coronatijd een diner met het team of … Je kunt hiervoor de werkkostenregeling gebruiken. De vrije ruimte over fiscale loon tot en met € 400.000 is in 2020 en 2021 3%.
Valt u onder de cao gemeenten en bent u 25, 40 of 50 jaar in dienst bij een bij ABP aangesloten werkgever, dan krijgt u een jubileumuitkering. Viert u uw 25-jarig jubileum, dan ontvangt u een half maandsalaris inclusief toelagen over de maand waarin u jubileert, vermeerderd met 8 procent.
Het uitrekenen van een 12.5 jarig dienstjubileum doe je als volgt. Bij het huidige jaar wordt er 12 (jaar) bij opgeteld en bij de maand 6 maanden (ofwel een halfjaar).
De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 oktober 2021 tot 1 april 2024, 30 maanden, waarbij werknemers per 1 juli een structurele eerste loonsverhoging van 42,50 euro nominaal krijgen. Daarbij krijgen ze een eenmalige compensatie van 382,50 euro, ter compensatie van de gemiste cao-maanden (oktober 2021-juli 2022).
Bij een dienstverband van 25 jaar krijgt u een gratificatie van 50 procent van uw bruto maandsalaris. Dit bedrag wordt netto uitgekeerd en verhoogd met 8 procent vakantietoeslag. Bent u 40 of 50 jaar in dienst, dan krijgt u een volledig bruto maandsalaris netto uitgekeerd, eveneens verhoogd met het vakantiegeld.
De meeste werknemers in de Metalektro bouwen 27 vakantiedagen per jaar op. De werknemer die valt onder de overgangsregeling voor senioren (Basis-cao 4.1.5) bouwt 25 vakantiedagen per jaar op.
Regels bij jubileumuitkering
Voor uw jubileumuitkering gelden de volgende regels: Bij een 12,5-jarig jubileum wordt er loonheffing ingehouden op uw jubileumuitkering. Bij een 25- en 40-jarig jubileum wordt er geen loonheffing ingehouden op uw jubileumuitkering ter hoogte van uw salaris.
Een 30-jarig huwelijk wordt een parelen bruiloft genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat de relatie na al die jaren prachtig glanst en stevig staat. Het 30-jarig huwelijk wordt niet heel uitbundig gevierd in Nederland, maar dat moet je niet weerhouden om het eventueel wel groots te vieren.
De diensttijduitkering is loon voor de werknemer als de werkgever niet voldoet aan alle voorwaarden. De werkgever kan de uitkering aanwijzen als eindheffingsloon werkkostenregeling. De diensttijduitkering moet dan aan de gebruikelijkheidstoets voldoen.