u kunt er wel voor kiezen om regelmatig opnieuw te strooien met zilverzand. Een zakje zit op €4,50 per stuk en is een echte aanrader om te gebruiken bij het kopen van nieuwe bestrating!
Voor siertegels gebruik je zilverzand, ook wel kwartszand of witzand genoemd. Zilverzand geeft geen krassen op je bestrating, en wordt daarom veelal gebruikt voor tussen natuursteen, siertegels en strakke bestrating.
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Is zilverzand geschikt voor kunstgras? Bijna ieder kunstgras moet worden ingestrooid met zand. Zilverzand is hier een goede optie voor. Door de fijne structuur van het zilverzand, worden de vezels van de kunstgrasmat niet beschadigd.
Zilverzand is onder meerdere namen bekend, waaronder kwartszand en siliciumzand. Door de zuiverheid wordt zilverzand voor veel industriële toepassingen (zoals glas) en in mortel gebruikt. Ook wordt zilverzand toegepast als onderlaag om kunstgras in te zaaien op sportvelden.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
De hoeveelheid brekerzand per m2 bij het invegen is wat lastig te zeggen, maar de hoeveelheid zand die onder het straatwerk zit is wel te berekenen. Bij een terras is de hoeveelheid per m2: ±0,15-0,20m³ en bij een oprit: ±0,08-0,10m³.
Brekerzand is gebroken zand om uw bestrating mee in te vegen. Het wordt dan ook vaak inveegzand genoemd. Door het gebruik van brekerzand zorgt u ervoor dat uw bestrating goed op zijn plaats blijft. Dit komt door het hoekige structuur van het zand en de kleine steentjes.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Toepassingen met Drainzand
Het laat zeer goed water door, blijft los maar is toch relatief voordelig in vergelijking met drainagegrind of andere materialen. Drainzand wordt ook gebruikt om kleigronden en andere zware grondsoorten te verschralen (luchtiger / losser te maken).
Je kunt je tuintegels invegen met zand, de meest voordelige optie. Kies hierbij altijd voor speciaal voegzand, dat verkrijgbaar is bij elke GSB winkel. Gebruik NOOIT gewoon straatzand voor het invegen van siertegels. Dit zand kan leem bevatten, dat in combinatie met vocht in de poriën van de tegels kan trekken.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Om uit te rekenen hoeveel zand U nodig heeft, heeft U de volgende gegevens nodig. Aan te vullen hoogte in meters: Voor een zandbed van zand onder bestrating wordt een laagdikte gebruikt van 15-20cm (bij licht gebruik). Bij zwaarder gebruik moet de laagdikte 20-40cm zijn.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Voegzand is bijzonder fijn zand met een korrelgrootte van 0 – 1 mm. De fijne structuur maakt het zand geschikt als toeslagmiddel voor het samenstellen van voegspecie, waarbij geldt: hoe fijner het zand, hoe dichter de voeg uiteindelijk wordt. Dit maakt de voeg minder vatbaar voor de veranderende weersomstandigheden.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Onkruid tussen tegels voorkomen
Leg eerst een worteldoek neer, zodat onkruid van onderaf niet tussen je tegels door kan komen. Vul de voegen van je terras met voegselzand of brekerzand. Dit bevat geen voedingsstoffen voor eventuele aangewaaide zaadjes. Veeg je terras regelmatig!
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Zorg dat u de grond waar het kunstgras op komt te liggen ongeveer 8 cm diep uitgraaft. Denk ook aan de plek waar de kantopsluiting komt te liggen. Dit is een afscheiding die ervoor zal zorgen dat het kunstgras en de ondergrond op zijn plaats blijft en het kunstgras niet in contact komt met onkruid.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.