Kosten: 55 miljoen dollar.
"Het kost SpaceX rond de 10 miljoen dollar", schat Klompe, die ruimtevaarthistoricus is bij het Nationaal Ruimtevaart Museum. Gezien de miljarden die gemoeid zijn met alle activiteiten van het ruimtevaartbedrijf, valt dit bedrag volgens de expert mee.
SpaceX verdient geld door zowel overheids- als commerciële klanten geld in rekening te brengen voor het verzenden van goederen de ruimte in. Deze goederen omvatten ISS-benodigdheden en -infrastructuur, maar ook mensen en satellieten voor verschillende doeleinden.
Een Starship-lancering gaat volgens Musk uiteindelijk minder dan 10 miljoen dollar kosten, wat hij een 'gek laag bedrag' noemde. Momenteel kost het zo'n 1500 dollar om een kilogram materiaal de ruimte in te sturen met de goedkoopste optie, de Falcon Heavy.
Op de site van Starlink zijn de nieuwe tarieven ook al te zien. Wie een adres in Nederland invult, ziet een abonnementsbedrag van 85 euro staan; bij Belgische adressen is dat 80 euro. Ook in andere landen lijkt de prijs van het abonnement verlaagd. Zo ging het bedrag in het Verenigd Koninkrijk van 89 naar 75 pond.
Het is geen onderneming op zich, het blijft onderdeel van het programma. Starlink is dus een divisie onder SpaceX, dat zijn naam deelt met het netwerk van Satellieten in een baan rond de aarde. In 2015 begon de ontwikkeling van de satellieten en in 2018 werden de eerste prototypes de ruimte in gestuurd.
Sinds februari 2022 biedt Starlink een Premium tier die downloadsnelheden belooft tussen 150 - 500 Mbps met latency tussen 20-40ms. Het verhoogt ook de uploadsnelheid tot 40 Mbps. Het komt op een vrij hoge prijs, dat wel.
De ATV's zullen gelanceerd worden door middel van een Europese Ariane 5 raket en elke lancering van dergelijke raket heeft een prijskaartje van ongeveer 150 miljoen euro. Het Europese ruimtelabo Columbus door middel van een Amerikaans ruimteveer de ruimte zal ingebracht worden.
De nieuwe ruimtepakken – waaraan NASA zo'n 1 miljard dollar spendeert – lijken zoals het er nu naar uitziet, pas in april 2025 klaar te zijn. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat NASA in 2024 van plan is terug te gaan naar de maan.
De eigenaar van Tesla en SpaceX heeft volgens de wereldranglijst van Forbes met de rijkste mensen momenteel een vermogen van 300 miljard dollar (275 miljard euro). CNN concludeert op basis van die gegevens dat Musk zelfs de rijkste man ooit is. Zijn vermogen schommelt, omdat een groot deel ervan uit aandelen bestaat.
De meeste astronauten beginnen wanneer ze tussen de 27 en 37 jaar zijn. Ten tweede: je moet slim genoeg zijn om techniek, medicijnen of natuurwetenschap te studeren aan de universiteit. Veel astronauten volgen ook een opleiding tot piloot in de luchtmacht van hun land.
SpaceX zet Starship voor het eerst volledig in elkaar: grootste raket ooit is 118 meter hoog. Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vanmiddag in Texas zijn volledige Starship-raket in elkaar gezet. De raket is 118 meter hoog en daarmee de grootste ooit gemaakt. De raket bestaat uit twee delen.
In 1995, 24 jaar oud, verhuisde Musk naar Californië om in de natuurkunde te promoveren aan Stanford University, maar verliet de universiteit na twee dagen om zelf bedrijven op te richten op het gebied van internet, duurzame energie en de ruimte. In 2002 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap.
Een ticket naar de 'rand van de ruimte' kost nu 450.000 dollar, omgerekend ruim 380.000 euro. Daarmee heeft Virgin Galactic de prijzen van de ruimtereizen fors verhoogd. Eerder verkocht het Britse bedrijf namelijk tickets voor tussen 170.000 en 210.000 euro.
Hele wereld toegang tot internet
"Musk wil uiteindelijk een netwerk van 12.000 satellieten", vertelt Langbroek. Sinds 2019 zijn er meer dan 3.100 Starlink-satellieten gelanceerd. Daar zijn er nu ongeveer 2700 van in de ruimte.
Satelliet internet kan notoir laggy zijn. Dus om meer gegevens met minimale vertragingen te verplaatsen, nemen Starlink-satellieten veel lagere banen in dan traditionele satellieten - slechts zo'n 550 kilometer boven het aardoppervlak.
De ruimte buiten de aardse atmosfeer is uiterst vijandig. Er is geen luchtdruk en geen zuurstof om in te ademen. Meteorieten vormen een risico en de temperaturen kunnen extreem zijn.
In zo'n situatie is het onmogelijk om te overleven. Maar wanneer medische hulp stand-by is en de luchtdruk geleidelijk afneemt, kan een mens het net een minuut in een vacuüm volhouden.
Een astronaut zonder pak zwelt op
Een mens die wordt blootgesteld aan het vacuüm van de ruimte, zal niet meer dan een paar seconden leven, maar ontploft niet. De astronaut zwelt echter wel degelijk merkbaar op, en de ingewanden en organen worden door lichaamsopeningen naar buiten geperst.
In de afgelopen decennia werden door verschillende landen miljarden dollars uitgegeven aan zowel onbemande als bemande ruimtevaart. Het overgrote deel van dit geld is afkomstig van de belastingbetaler maar sinds enkele jaren worden sommige ruimtevaartprojecten ook door private ondernemingen gesteund en gefinancierd.
Rusland heeft Kh-47M2 Kinzhal voor het eerst ingezet in 2016 tijdens de Syrische burgeroorlog. In mei 2018 waren 10 MIG-31K voorzien van Kinzhal raketten. In december 2018 hadden vliegtuigen met Kinzhal raketten 89 missies gevlogen boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.
Wil je 'm in een lage baan rond de aarde hebben, dan kost dat je zo'n 3000 dollar (ongeveer 2600 euro). Het satellietje zelf kost enkele honderden dollars om te maken. Dat betekent dat je voor 3000 euro in staat zou moeten zijn om je eigen satellietje in een baan rond de aarde te plaatsen.
Internetten via de satelliet werkt met een speciaal modem. Dit modem sluit je aan op de schotel buitenshuis. Er zijn providers die een draadloos modem meesturen. Je apparaten verbind je daarmee zonder kabel via wifi.
Starlink zorgt ervoor dat de bedrijfsprocessen nu wel via internet benaderd kunnen worden. Het internetsysteem met satellietschotel behaalde in de test van het AD 150Mbit downloadsnelheid en een uploadsnelheid van 20Mbit.