ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen. Door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 soorten. Met elke nieuwe herkenning wordt deze database verder uitgebreid en verbeterd.
Hoe gebruik je de app? Het gebruik van de app is simpel: maak een foto van plant, dier of paddenstoel. Snij de foto bij voor een betere herkenning. Klik op de knop ObsIdentify, en krijg binnen enkele seconden de naam van de soort met aanvullende informatie.
Het doorzoeken van een dik determinatieboek kost vaak behoorlijk veel tijd, terwijl je snel wil weten welke soort je voor je hebt. Gelukkig komt de technologie te hulp: de applicatie ObsIdentify (momenteel alleen voor Android) identificeert soorten op basis van een foto die je maakt, of al in je fotogalerij hebt staan.
De app Mushroom Guide (ook Android) geeft informatie over beduidend minder soorten, maar heeft wel goede foto's waarop kan worden ingezoomd. Een zeer populaire paddenstoelenapp is Fungitron, die wordt geroemd om zijn mooie lay-out en duidelijk overzicht.
Met de gratis te downloaden app ObsIdentify is het eenvoudig om dieren en planten te herkennen. Je maakt een foto van het betreffende insect/dier of plant en de app geeft binnen enkele seconden uitsluitsel om welke soort het gaat. De app herkent inmiddels al meer dan 22.000 soorten.
Maak of upload een foto van een paddenstoel en de Picture Mushroom-app kan je binnen een paar seconden vertellen wat het is. Belangrijkste kenmerken: -Snel en nauwkeurig een ID aanmaken van verschillende soorten paddestoelen.
De app werkt het beste wanneer je een foto maakt van één individuele plant of bloem met zo min mogelijk planten op de achtergrond. Downloaden? De applicatie is gratis te downloaden voor iOS en Android in de appstore!
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.
Wanneer de overlast wordt veroorzaakt door de wat grotere plaagdieren zoals muizen, ratten of steenmarters dan verraden meestal de vorm en grootte van de keutels het diersoort. Keutels van muizen zijn zwart/donkerbruin van kleur en zo groot als rijstkorrels.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.
PlantSnap is gratis voor Android en iOS.
Welkom bij florakompas.nl. Florakompas stelt de natuurliefhebber in staat de wilde planten in eigen land snel en eenvoudig te determineren. Deze website bevat 540 plantenpaspoorten van in Nederland en Vlaanderen veel voorkomende soorten met unieke determinatievideo's en foto's van plantenkenmerken.
iNaturalist is een citizen science-project en sociaalnetwerksite van de naturalisten, burgerwetenschappers en biologen die de biodiversiteit over de hele wereld in kaart brengen door waarnemingen van flora en fauna te delen. iNaturalist kan worden geraadpleegd via de website of via mobiele apps.
Vanwege deze reden is de Collins vogelgids toch wel de beste vogelgids app voor Android telefoons. Ook de 2 vogelgidsen van Mydigitalearth.com zijn de moeite waard. Van de gratis gidsen is de app Vogels van Europa van Naturalis de beste. Zelfs beter dan de meeste betaalde apps.
Geluid. Melodieus en gevarieerd. Kenmerkend zijn de luide, heldere en hoge tonen aan het einde van de zang. Bij onraad een herhaald "tek-tek".
De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van 'driiiiiii-tsitsitsi-kawiet! '. En vaak roepen ze ook heel hard “wiet-wiet-wiet!”.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
De app iNaturalist identificeert zowel planten als dieren. Je downloadt hem gratis voor Android en iOS. Allereerst maak je een foto van de plant of het dier. De app geeft vervolgens een tiental suggesties gebaseerd op je afbeelding (én je locatie).
Gratis app
Froenten is een sympathiek Vlaams initiatief. De gratis app (nu alleen nog beschikbaar voor Android telefoons) laat in één oogopslag zien welke groenten en fruit nu in het seizoen zijn én in België of 'omstreken' worden geteeld. Deze worden aangeduid met een groen duimpje.
Denk je een paddenstoel te hebben gedetermineerd? Kijk eens in je paddenstoelengids of er staat omschreven hoe de paddenstoel zou moeten voelen of ruiken en controleer dat met wat je hebt ervaren. Op de website www.allesoverpaddenstoelen.nl kun je ook veel informatie vinden.
Met de gratis apps Plantifier en Plantnet kunt u snel te weten komen welke mooie plant u in het vizier heeft. Na verloop van tijd gaat u de bloemen en planten vanzelf herkennen en kunt u pronken met de opgedane kennis.