Bouwen is duur, dat weten we allemaal. Maar is dat wel zo? Een Frans architectenbureau heeft een woning gemaakt die gebruik maakt van passieve energie en slechts €38.000,- kost!
Bij het bouwen van een passieve woning wordt veel aandacht besteed aan de isolatie, de luchtdichtheid en wordt gewerkt met driedubbele beglazing. Ook wordt rekening gehouden met omgevingsfactoren, zoals de oriëntatie ten opzichte van de zon, om op die manier zo veel mogelijk 'gratis energie' te benutten.
Een passiefhuis is een woning met een permanent goed binnenklimaat, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. En dat zowel in de winter als in de zomer. Vandaar ook de naam. We spreken van een passiefhuis als er niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar nodig is voor de verwarming van de ruimtes tot 20° C.
De passieve bouwmethode zegt niets over het materiaalgebruik maar gaat over het netto energieverbruik per vierkante meter en het maximale primaire energieverbruik per jaar. De schil van het gebouw kan derhalve met synthetische-, minerale- of biobased (isolatie-) materiaal worden gebouwd en geisoleerd.
Wie streeft naar een lage energiewoning moet voor de isolatie van de daken en zoldervloeren mikken op een maximale U-waarde van 0.24 W/m²K en een laag glaswolisolatie van 20 centimeter. Voor een passiefhuis moet de maximale U-waarde 0,15 W/m²K en de isolatiedikte 27 centimeter zijn.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Het belangrijkst is de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het materiaal. Deze waarde staat op de verpakking. Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Passief bouwen houdt in dat er gebouwd wordt volgens de passief huis principes. Deze principes zijn gebaseerd op, luchtdichting van het gebouw, maximale verbruikte verwarmingsenergie, oververhitting van het gebouw en niet hernieuwbare primaire energie.
Actief speelgoed maakt met behulp van batterijen beweging en/of geluid. Het vermaakt je kind, hij of zij hoeft zelf niet na te denken wat je ermee kunt. Een druk op een knop en het spel is klaar. Passief speelgoed doet een beroep op de creativiteit van je kind om iets te doen met de materialen.
Onder nulenergiewoning wordt in het kader van de belastingvermindering een woning verstaan die voldoet aan de voorwaarden van een passiefwoning en waarin de resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling volledig wordt gecompenseerd door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.
BEN staat voor "bijna-energieneutraal". Bouwen volgens de BEN-principes is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
Een nul-op-de-meterwoning houdt in dat een woning over het hele verbruiksjaar gezien net zoveel energie verbruikt als er lokaal op een duurzame manier wordt opgewekt. In veel gevallen wordt zelfs meer stroom geproduceerd dan er daadwerkelijk wordt verbruikt.
In een passieve zin wordt de handelende persoon weergegeven in een door-bepaling, die meestal kan worden weggelaten. Een passieve zin bevat altijd een vorm van het hulpwerkwoord worden of zijn en een voltooid deelwoord. Voorbeeld: De roomsoezen worden gebakken (door de hulpkok).
In een actieve zin is de persoon of zaak die de handeling uitvoert, het onderwerp van de zin. Bijvoorbeeld: De hulpkok bakt de roomsoezen. In een passieve zin wordt de handelende persoon of zaak weergegeven in een door-bepaling, die meestal kan worden weggelaten.
Passief beleggen is de directe tegenhanger van actief beleggen. Bij een passieve belegging wordt een Exchange Traded Funds (ETF) of Indextracker aangekocht. Een ETF of Indextracker doet niets meer of minder dan het volgen van een bepaalde index, bijvoorbeeld de Dow Jones of de AEX.
Antwoord. Rond spouwmuurisolatie zijn er geen verplichten. Mogelijk verwar je dit met het nieuws rond de verplichte dakisolatie tegen 2020 voor koop- en huurwoningen (voor woningen aangesloten op het elektriciteitsnet voor 2006).
Een woning die je vandaag na-isoleert via de spouwmuur, ook al gaat het om 5 cm, moet je de komende dertig jaar waarschijnlijk opnieuw isoleren. Spouwmuurisolatie blijft met andere woorden een noodoplossing die zelfs op lange termijn niet meer voldoet.
Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE's kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
De gemiddelde prijs van een BEN woning ligt rond de 1.400 euro per vierkante meter, exclusief BTW. Heb jij al een bouwgrond? Dan kan je zelf de berekening maken. Zo niet, weet dan dat de gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouw ongeveer 200 vierkante meter bedraagt.