Wat kost glasvezel internet? Een standaard abonnement met glasvezel internet kost ongeveer 30,00 euro per maand. Afhankelijk van uw wensen kan dit hoger oplopen, maar de prijs is vaak vergelijkbaar met pakketten met VDSL of kabelinternet.
KPN-klanten zijn beter af met een abonnement via glasvezel. Een glasvezelverbinding is sneller en stabieler, met minder vertraging (lage ping). Vooral de uploadsnelheid blijft ver achter bij Ziggo vergeleken met KPN. Vergelijk alle verschillen tussen glasvezel- en kabelinternet voor een handig overzicht.
Deze providers bieden goedkoop glasvezel aan:
Omdat het glasvezel netwerk een open netwerk is, kunnen budget providers, zoals Online.nl, Budget Alles in 1 en Youfone goedkoop glasvezel leveren. Premium providers zoals KPN worden ieder jaar als beste glasvezel provider uitgeroepen, als het gaat om service.
De aanleg van het glasvezelnetwerk tot in je huis is gratis. Je moet er wel toestemming voor geven. De kabel wordt tot in huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten. Vaak is een handige plek in de buurt van de meterkast.
Beste uit de Test
In het tweede kwartaal van 2022 beoordeelde ons panel Freedom Internet Glasvezel als beste glasvezelprovider. De klanten van Freedom Internet beoordelen de kwaliteit van internet, televisie en telefonie als goed. Dat is bij de andere providers niet altijd het geval.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Meestal is dat in de meterkast. Zodra de glasvezelkabel is doorgetrokken van de straat naar je woning, komt er een glasvezelmonteur langs. Hij installeert de glasvezelaansluiting op het afgesproken punt. Het is belangrijk dat je thuis bent zodra we langskomen.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Wat kost glasvezel internet? Een standaard abonnement met glasvezel internet kost ongeveer 30,00 euro per maand. Afhankelijk van uw wensen kan dit hoger oplopen, maar de prijs is vaak vergelijkbaar met pakketten met VDSL of kabelinternet.
Wat kost glasvezel? Glasvezel van KPN kost jou niets extra. Dit betekent dat een internetabonnement via glasvezel hetzelfde kost als standaard internet. Als je al klant bent van KPN, kun je gratis de overstap maken naar glasvezel.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Waarom verhoogt Ziggo de prijzen? Ziggo krijgt dit jaar te maken met veel hogere kosten, zoals het duurder worden van netwerkapparatuur en een enorme prijsstijging op het energieverbruik van ons netwerk. Daarom wijzigen de tarieven van onze Ziggo-pakketten ook.
Nee, je bent niet verplicht om een glasvezel abonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning kosteloos en vrijblijvend aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier dus niets voor.
Tv kijken via glasvezel met een tv-ontvanger
Sluit daarna je toestel aan via een HDMI-kabel met de decoder. Praktisch elke televisie is geschikt voor internet en tv via glasvezel.
Het aanleggen van glasvezel is een lang traject, dit kan tussen de 3 en 6 maanden duren. Dit komt namelijk omdat de glasvezelkabel eerst in de straat aangelegd wordt en tot aan het huis gebracht wordt. Daarna wordt de kabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Hier moet een speciaal modem geplaatst worden.
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Glasvezelinternet gaat via een flinterdun draad van glas, waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Hierdoor verplaatst data zich met de snelheid van het licht. Je verstuurt én ontvangt met glasvezel dus razendsnel digitale signalen op een betrouwbare manier.
Meestal zit het glasvezel aansluitpunt in de meterkast. Vaak heeft het kastje een oranje kleur. Omdat de meterkast de plaats is waar vrijwel altijd de aansluiting zit, is dat ook de locatie waar het glasvezel modem wordt geplaatst.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Glasvezel of kabel: wat is beter? Coax is beter beschikbaar in Nederland, maar glasvezel biedt veel hogere snelheden. De beste keuze hangt uiteindelijk af van je persoonlijk behoeften, en budget.
De up- en downloadsnelheid is bij glasvezelinternet hetzelfde, waardoor iets versturen even snel gaat als iets downloaden. Bij een kabel- en dsl-verbinding zijn de uploadsnelheden vaak een stuk lager. Glasvezel is handig als je vaak grote bestanden, zoals foto's en video's verstuurt.