Zand dat vrijwel geheel uit kwarts bestaat noemen we kwartszand. Dit zand is wit tot geel van kleur. De gele kleur wordt vaak veroorzaakt door een klein laagje roest (ijzeroxide) dat om korrels heen zit. Wanneer zand voor meer dan 99,6% uit kwarts bestaat, spreken we van zilverzand.
Geel zand kun je kopen zowel losgestort als in bigbag. De goedkoopste optie is losgestorte levering. We komen dan bij je langs met een vrachtwagen en lossen het op een plaats naar keuze. Je kunt het zand dan makkelijk verwerken voor je klus.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Ophoogzand is de goedkoopste zandsoort. Het wordt alleen gebruikt voor ophoging en aanvulling van bijvoorbeeld tuinen en opritten, daarom is het ook wel bekend als vulzand of geel zand.
De term geel zand is een veelgebruikte term voor eigenlijk twee soorten zand. Zowel ophoogzand als straatzand wordt vaak geel zand genoemd. Dit zijn echter twee verschillende soorten zand, met elk zijn eigen toepassing. Ophoogzand is zand, waaraan geen eisen worden gesteld.
Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.
De som van hoeveel zand je nodig hebt
Vermenigvuldig het aantal vierkante meter met de gewenste dikte (cm) in zandlaag; Bestel vervolgens 10% aan zand extra (voor het inklinken of te als gebruiken voegzand).
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Zand is wat goedkoper dan tuinaarde, maar bevat minder voedingsstoffen dan tuinaarde en houd ook geen voeding vast. Zand is wel zeer geschikt als ondergrond voor verharding omdat het zich goed laat verdichten door het gebruik van een trilplaat.
Even omrekenen: in een vrachtwagen gaat zo'n 12,5 kuub. Dat betekent dat er 80.000 vrachtwagens per dag gebaggerd worden.
Eén kuub (M3) zand, ook wel ophoogzand genoemd, kost doorgaans € 139 inclusief BTW en transportkosten. Het zand kan los (gestort) of in Big Bags geleverd worden. Big Bags kennen een inhoud van 1 M3 (1000 liter) en weegt ongeveer 1500 kilogram. De prijs is daarnaast afhankelijk van de regio van bezorgen.
Zakken zand per kuub berekenen
1 zak zand van 25 kg is: 1 m3 / 60 = 0,0167 m3 (kuub) of 16,67 liter zand.
De gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Een kuub zand is 1000 liter. Ofwel 1000/80 = 12,5 kruiwagen, helemaal tot de rand afgevuld.
Hoeveel weegt zand: het soortelijk gewicht per m3
Veruit de meest gebruikte zandsoorten wegen 1500kg per m3, dit is 1,5ton per m3. Bestelt u dus een bigbag zand (van 1m3), dan moet u rekening houden met een gewicht van 1500kg.
Het meest geschikt hiervoor is een schelpenpad, of de materialen Gralux (dolomiet) of Nobre cal. Schelpen is een veel gebruikt materiaal voor het strandgevoel. Zand, schelpen en helmgras zijn tenslotte de drie woorden die passen bij een strandgevoel. Het heeft lichte natuurlijke kleuren en geeft een gevoel van strand.
Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk. Ophoogzand is fijner en bevat veelal leemdeeltjes.
In het kort: L x B = m2. m2 x H = m3. m3 x 1.1 voor inklinking = aantal m3 zand wat u nodig heeft.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Wat is de goedkoopste bestrating? De goedkoopste manier om uw tuin te bestraten is om grind te gebruiken in plaats van stenen. De prijs van grind is gemiddeld €10,- per m². Grind kunt u ook makkelijk zelf leggen en dat scheelt u in de stratenmakers kosten.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.