De prijzen van kwalitatieve topdekmatrassen liggen tussen de 100 en 400 euro. Dat maakt ze goedkoper dan de meeste gewone matrassen. De populairste topdekmatrassen zijn de traagschuim-topper en koudschuim-topper.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Belangrijk om te letten op het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim. Als je de meeste topmatrassen te hard vindt en snel last hebt van pijnlijke schouders en heupen, dan is dit materiaal ideaal voor je.
Gemiddeld genomen gaat een topdekmatras ongeveer 4 à 8 jaar mee. Het is echter ook mogelijk dat uw topper na 2 jaar al contourvormen krijgt. Gelukkig zijn er wel een aantal punten waar u op kunt letten om vast te stellen of uw topdekmatras aan vervanging toe is.
Een koudschuim topper heeft vaak een open structuur waardoor het goed ventileert en een goede vochtregulatie heeft. Ook veert dit type topper goed. Het voordeel van koudschuim is ook dat het niet of nauwelijks schimmelt. Koudschuim toppers worden ook wel HR-topdekmatrassen genoemd.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Koudschuim is op dit moment het meest innovatieve schuim. Het is flexibel en bovendien elastisch waardoor het een ongekende mate van zowel ondersteuning als comfort biedt. Latex is daarentegen ook flexibel maar heeft een lagere puntelasticiteit. Hierdoor sluit het matras minder goed aan uw lichaam aan.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Het meest geschikte materiaal hiervoor is traagschuim. Traagschuim past zich namelijk aan uw lichaam aan. Hierdoor zakken de schouders, de heupen en de hielen iets verder in het matras dan de rest van het lichaam.
Meestal gebruik je een molton en hoeslaken om je matras te beschermen. Leg ten eerste je molton op je topmatras en span deze over de topper heen. Dat gaat heel eenvoudig, want de molton bevat genoeg elasticiteit. Bovendien is een topmatras veel dunner – gemiddeld 7 cm - en daarom lichter dan een matras.
Huidige matras te hard
In dit geval is een medium of soft topdekmatras een prima keuze, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Om een te hard matras zachter te maken wordt meestal een Pantera koudschuim topdekmatras of een drukverlagend traagschuim topdekmatras gebruikt.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten.
Hard of zacht liggen
Een ander belangrijk verschil is het feit dat traagschuim matrassen zachter aanvoelen wanneer u er een tijdje op ligt. Traagschuim matrassen, ook wel memory foam matrassen genoemd, liggen over het algemeen zachter dan koudschuim matrassen. De memory foam matrassen worden zachter als het warm wordt.
Naarmate een matras verouderd, is het namelijk normaal dat het op sommige plaatsen een beetje doorzakt. Countourvorming noemen we dat. Contourvorming is helemaal niet erg en zelfs goed in sommige gevallen. Het matras vormt zich dan namelijk naar je lichaam, waardoor je lekkerder ligt.
Naast het feit dat uw slaapcomfort toeneemt, ziet het er voor het oog ook direct een stuk luxer uit. Een topper, ook wel topdekmatras, oplegmatras of dekmatras genoemd, is een dun matras wat bovenop het reguliere matras geplaatst wordt. Ze zijn leverbaar in verschillende soorten en maten.
Wanneer u een boxspring aanschaft moet er vaak nog een losse topper bij worden gekocht. Enkel op de boxspring slapen is namelijk niet bepaald ideaal. Een boxspring heeft voornamelijk een ondersteunende functie en biedt geen zacht ligoppervlak. Voor een goed ligcomfort is dus een boxpring topdekmatras nodig.
Naast het extra zacht comfort zijn er nog verschillende redenen om een topper te kopen. Zo beschermt een topper de echte matras, waardoor deze langer meegaat. Heb je een tweepersoonsbed met eenpersoonsmatrassen en vind je de naad vervelend? Dan kan je kiezen voor een tweepersoonstopper.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een (dun) matras dat op een bestaand matras gelegd wordt. Er zijn diverse redenen om een matrastopper aan te schaffen, meestal schaft men een matrastopper aan omdat het huidige matras te kort schiet of om de naad tussen de matrassen niet te voelen.