U kunt de stokvis bestellen via de stokvisonline shop. De prijs is € 6,60 per 100 gram (€ 66,– per kilo).
Lang houdbare vis
Dat wisten ook de Vikingen al, die rond het jaar 1000 vissen begonnen te drogen aan de lucht, nadat ze dit kunstje afkeken bij de Indianen aan de oostkust van Canada. Ze hingen ze te drogen aan stokken, waar de naam stokvis vandaan komt.
Vooreerst moet de vis eerst goed gekuist worden. Na het wegsnijden van de kop en het gutten, moet je ervoor zorgen dat de holte waar de maag gezeten heeft goed proper is en er geen bloedresten meer zitten. Bij droogvis gemaakt van wijting wordt de kop er soms nog aan gelaten; dan worden enkel de kiewen verwijderd.
In Suriname staat de gezouten kabeljauw (Klipvis) bekend als bakkeljauw.
U kunt de klipvis bestellen in Onze webshop De prijs van de klipvis (van kabeljauw) is € 17,50 per kilo; De verzendkosten bedragen € 7,50 en gelden uitsluitend voor verzending binnen Nederland. U het bedrag vooruit op banknr NL22INGB0008725162 overschrijven of via de winkelwagen online betalen (bijv via iDeal).
Stokvis is een gedroogde vis die meestal gemaakt wordt van kabeljauw, maar ook van leng en haring. Om stokvis te maken, wordt de vis ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken te drogen gehangen. Dit proces duurt ongeveer 3 maanden.
Dan bestel je bij bacalhau.nl! In onze webwinkel kun je eenvoudig gedroogde en gezouten kabeljauw bestellen. De kabeljauw is duurzaam gevangen in de Noorse zee. Na de vangst wordt deze zo snel mogelijk met de hand geproduceerd tot overheerlijke gezouten en gedroogde kabeljauw.
Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Ook wel klipvis genoemd en in sommige gevallen wordt het ook gemaakt van koolvis en leng (goedkoper, maar minder lekker). De kunst van het drogen en zouten van vis werd ooit afgekeken door de Vikingen bij de Indianen.
De Vikingen keken rond het jaar 1000 op hun reizen het drogen van vis in de koude lucht af van de Indianen aan de Oostkust van Canada. Ze noemden deze gedroogde vis stokvis omdat de vis aan stokken werd gedroogd. Op hun zeetochten kwamen zij ook in Portugal.
We beginnen eerst maar met de oorsprong van de naam kabeljauw. Een veel gehoorde theorie zegt dat het komt van het Latijnse caput (kop) en latus (breed). Dus een dure naam voor dikkop.
Er zit 1,1 gram vet in 1 portie (120 gram) stokvis, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Een droge vis kan wel tot een jaar worden bewaard. Tegenwoordig is het niet echt meer nodig, maar is het “dröge visje” nog altijd een bekende lekkernij.
hart voor vissen Stokvis wordt in zo'n drie maanden gedroogd en verliest daarbij 70 procent aan vocht. Al eeuwen wordt op de Lofoten, een eilandengroep boven de poolcirkel in Noorwegen, stokvis geproduceerd.
Door het drogen is de vis veel langer houdbaar, afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt, kan de houdbaarheid oplopen tot wel een jaar.
Leg ze op het ovenrooster, en laat 4 uur in de oven op 40 graden (hete lucht), keer ze om het uur even om! Langer mag ook, geheel droog na 12 uur!
Hoe moet je vis drogen? Hang ze op flinke afstand van elkaar aan een waslijn – ze moeten goed los van elkaar hangen zodat de zeewind er goed omheen kan waaien. Liefst niet in de brandende zon. Bij voldoende wind is 4 dagen drogen meestal genoeg; een beetje regen heeft nauwelijks invloed op het droogproces.
Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw/koolvis. Omdat het gezouten is, kan je het wel een jaar bewaren. Om diezelfde reden moet je de vis ook eerst 'uitkoken' voor je hem kan opeten.
Overal in restaurants, supermarkten en viswinkels is deze vis verkrijgbaar. De Portugezen zijn er dol op. Ook in andere zuidelijke landen rond de middellandse zee en in de Antilliaanse keuken is stokvis (bacalhau) een populair gerecht.
Bakkeljauw bestellen | Albert Heijn.
De eilandengroep is vooral bekend vanwege zijn rijke visserijtraditie. De Lofoten maken ondanks hun geïsoleerde ligging toch een welvarende indruk. De hele economie draait bovenal om de visserij. Het beeld van de Lofoten wordt vooral gedomineerd door houten rekken met kabeljauw, die hangt te drogen.
Eerst en vooral: bevroren vis wordt niet echt slecht.
Vette vis zoals tonijn of zalm blijft op zijn best gedurende 2 à 3 maanden. Terwijl magere vis zoals kabeljauw en tilapia perfect tot 6 maanden bewaard kan blijven.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Bodemvissen graven zich ook vaak in. Roofvissen voeden zich met kleinere vissen. Zij jagen zowel bij de bodem (kabeljauw en schelvis) als dicht bij het wateroppervlak (geep, zeebaars en wijting). Het zijn snelle zwemmers met een grote bek en vaak scherpe, naar achteren gerichte tanden.