Afgelopen week kelderden plotseling de - vrijwel altijd stabiele - marktprijzen van slachtpaarden. Was een luxe paard vorige week nog 445 tot 780 euro waard, deze week ligt dat bedrag 50 euro lager.
De eerste is om het paard een natuurlijke dood laten sterven. De tweede keuze is euthanasie; een dierenarts laat via een slaapmiddel het paard inslapen, waarna het edele dier gecremeerd kan worden. Kosten: 475 tot 1700 euro.
Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Commerciële slachtingen
Het slachten van paarden mag in de regel alleen gebeuren in een erkend slachthuis. Welke dieren allemaal in een bepaald slachthuis mogen geslacht worden, blijkt uit de erkenning die door de Minister aan het slachthuis werd verstrekt.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.
Het paard wordt dan opgehaald met speciaal vervoer, onderzocht en afgevoerd. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 500 euro. Ook kun je je paard doneren aan de wetenschap bij de Universiteit Utrecht. Het kan zijn dat je dan zelf vervoer moet regelen hiervoor.
Indien het om paardachtigen gaat, die uit een EU lidstaat komen, dan is slachten alleen mogelijk als er een geldig paspoort is, waaruit blijkt dat de paarden niet uitgesloten zijn voor de slacht. Een Invoergezondheidscertificaat moet ook voor paarden uit lidstaten en derde landen (buiten de EU) afgeleverd worden.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Wat doet Rendac met mijn dode (huis)dier? Rendac zorgt ervoor dat uw dode huisdier wordt opgehaald bij de dierenarts, dierenambulance of de gemeentelijke instelling waar u het heeft achtergelaten.
Het dier moet binnen 24 uur met chipnummer gemeld worden aan Rendac; U meldt de dood van het dier rechtstreeks in horseid (www.horseid.be(externe link)) of u meldt de dood aan de BCP die de databank aanpast.
Voor de aankoop van een pony moet je rekenen op 1.000 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Voor paarden die al (hoog) in de sport zijn uitgebracht, is 'the sky the limit'.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
1x per jaar bij paarden is meestal voldoende.
Het laten inslapen van je paard door de dierenarts biedt de mogelijkheid om rustig afscheid te kunnen nemen. Dit kan op een kliniek of thuis, in de vertrouwde omgeving van het paard. Thuis heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te zorgen dat het paard niet alleen is, maar bijvoorbeeld een maatje in de buurt heeft.
Paarden en pony's
Van paarden is het nog minder bekend hoe en hoelang ze rouwen. Sommige eigenaren beweren dat ze het lang merken aan hun paard, maar het is moeilijk te bewijzen. Paarden zijn vluchtdieren.
Dieren opzetten kost de preparateur veel tijd en moeite. De prijs van een preparaat begint bij € 180,-. Deze prijs wordt niet alleen bepaald door de grootte van het opgezette dier maar ook door speciale kenmerken van een soort die het opzetten ingewikkelder maken, zoals veel vet of een kwetsbare huid.
Het tarief voor een reguliere stop gaat daarmee van 23,37 naar 24,82 euro, exclusief btw. Het tarief voor een geplande vatenstop gaat omhoog van 19,26 naar 20,71 euro. Het verschil tussen een geplande en reguliere stop is daarmee op het niveau van 4,11 euro gehouden.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Of paarden ook rouwen durft hij niet te zeggen. “Merries die hun veulens verliezen kunnen daar wel heel heftig op reageren. Maar ik denk toch dat oudere paarden iets anders in het leven staan. De natuur is op zich hard.
Volgens Ellen Roelfsema van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.
Emotioneel afgestemd
Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.
Wat is destructie? We spreken van destructie wanneer een huisdier of paard verwerkt wordt tot diermeel en vetten die als (bio)brandstof dienen. U kunt hierbij denken aan vloeibare vetten (biofuels) voor bedrijfsauto's.
Rendac haalt in opdracht van de overheid kadavers en dierlijk restmateriaal op voor verwerking en vernietiging. Al sinds 1934 bedienen wij de agrarische en vleesverwerkende sectoren, maar ook dierenartsen en -ambulances en particuliere dierhouders met betrouwbare, op maat gemaakte diensten.
Ook een overleden paard kan een waardige uitvaart krijgen, in een heus paardencrematorium. Met een inslaapstal als voortraject en een enorme oven als laatste stap.