Voor een volledige skiuitrusting ben je al snel minimaal duizend euro kwijt. En al deze spullen moet je ergens in kunnen opbergen: een dakkoffer. Ook daar ben je gemiddeld een paar honderd euro aan kwijt.
Een gemiddelde wintersport outfit kost al snel 600 tot 750 euro. En dan heb je nog geen eens een skihelm, rugbeschermer, skischoenen of ski's. Goedkopen skikleding lijkt een goed alternatief op dure, luxe en hippe merken. Maar in sommige gevallen kom je van een koud kermis thuis (en dat is niet fijn bij -20).
Een goede ski-outfit bestaat simpelweg uit twee delen: een goed laagjes-systeem en goede accessoires. Door meerdere, dunne lagen te gebruiken, wordt warme lucht tegen je huid vastgehouden en is het veel warmer dan wanneer je alleen een dikke jas aantrekt en eruit ziet als een Michelin-mannetje.
Hoeveel kleding je mee op wintersport neemt hangt niet per se af van hoelang je op wintersport gaat. Tuurlijk neem je dan meer shirts mee, maar de basis blijft hetzelfde. Daarbij trek je niet gewoon een dikke trui aan, maar kun je beter gebruik maken van het 3-lagen systeem en kiezen voor de juiste materialen.
Lidl ski jas heeft een korte pasvorm en is volumineus
Althans, het dames model. Het herenmodel valt een stuk sportiever maar is even volumineus. De jassen zijn warm en beperkt waterdicht.
Onder de ski-jas
Naast de thermobroek is een warm stuk kleding onder je ski-jas ook een aanrader. Veel mensen dragen een thermoshirt omdat deze je lichaam goed warm houdt maar niet in de weg zit. Je kunt ook een trui of vest onder je jas aandoen, het nadeel hiervan is dat ze niet snel opdrogen als ze nat worden.
Was je skikleding na elke wintersport
Daarom moet je de skibroek en ski jas wassen na elke wintersport, ook na kort gebruik. Zo behoudt het materiaal zijn ademend vermogen. Daarbij wordt de kleding van binnenuit viezer dan je gewone kleding.
Skibroek en thermo legging
Draag onder je ski- of snowboardbroek enkel een thermo legging (vergeet wel je onderbroek niet). Deze zorgt ervoor, zoals de naam al doet vermoeden, dat je lichaamswarmte niet verloren gaat en dús voor warme benen.
Buitenlaag: skipak of jas en skibroek
De buitenste laag van de kleding moet bij het skiën vooral water- en winddicht zijn. De waterdichtheid van een ski-of snowboardjas kan afgeleid worden uit de waterkolom. Die zou minstens 5.000mm moeten zijn.
Skipully of vest
Kies voor een laag met lange mouwen, zoals een pully of vest dat gemaakt is van goed ademend materiaal. Het lichaamsvocht dat van de eerste laag wordt afgevoerd moet ook door deze laag naar buiten kunnen. Een shirt van katoen is dus uit den boze! Is het écht koud, dan draag je twee isolerende lagen.
- Een skipully is een speciaal ontwikkeld vest voor de wintersport; je draagt het over je ondergoed en onder je jas. - Het houdt je lichaam heerlijk warm tijdens koude dagen. - Skipully's nemen transpiratievocht op, wanneer je fanatiek aan het skiën bent.
Wintersportkleding. Hoogwaardige skikleding en snowboardkleding koop je bij INTERSPORT. Ons uitgebreide wintersport assortiment bestaat uit ski-jassen, skibroeken, handschoenen en nog veel meer. Natuurlijk hebben wij een uitgebreide collectie voor Dames, Heren en Kids.
Een skiset inclusief binding koop je vanaf ongeveer € 350,- tot ruim € 1000,-, wat zou betekenen dat je deze kosten er na 2 jaar skiën al uit kan hebben. Echter hebben ski's ook onderhoud nodig, wat ook snel een paar tientjes per jaar is. Hieronder volgen de belangrijkste voor- en nadelen van ski's huren of kopen.
Met skikleding, een skihelm en een skibril is je ski-outfit nog niet compleet. Onderschat het belang van goede skihandschoenen en skisokken niet. Daarnaast kan een warme sjaal/buff zeer fijn als je in een koude lift zit. En voor de après-ski heb je natuurlijk een opvallende muts nodig!
Gebruik een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel en spoel de kleding goed uit. Stop je kleding (over het algemeen) NIET in de droger, maar hang deze in de schaduw op om te drogen. Behandel zeer vuile plekken voordat je de kleding wast.
Gebruik alleen een wasmiddel: dus geen wasverzachter of andere extra middeltjes. Deze kunnen de beschermende laag van je jas beschadigen. Doe je ski kleding nooit in de droger: de droger vermindert de isolerende eigenschappen van bepaalde stoffen en daarnaast kan het ritsen en gespen beschadigen.
Het is belangrijk dat je skikleding nooit zomaar in de wasmachine stopt. Lees altijd eerst het wasvoorschrift en kies bij voorkeur voor een speciaal wasmiddel. Het is niet verstandig om met een gewoon wasmiddel te wassen, aangezien het waterafstotende membraan van je kleding kan verstoppen.
Een skipully is ideaal om te dragen als tussenlaag tijdens het skiën, een onderdeel van uw outfit wat eigenlijk niet kan missen. Het houdt u heerlijk warm en zit comfortabel.
Fleece, (merino)wol, dons en polyester zijn materialen die ideaal zijn voor skipully's. Koop vooral geen skipully van katoen. Dit materiaal houdt namelijk vocht vast, waardoor je lichaam afkoelt. Bovendien draagt het erg onprettig.
Hierdoor zijn softshell skibroeken, die ook wel 'rennhose' worden genoemd, zowel comfortabel als wind- en waterdicht zijn. De elastische eigenschappen van softshell zorgen er ook nog eens voor dat de dames rennhose 'stretch' is.
Softshell is een bijzonder goed ademende stof en perfect voor fysieke buitenactiviteiten als hiken, skiën en snowboarden. De stof is comfortabeler dan de traditionele hardshell stof en het zachtere materiaal geeft je meer bewegingsvrijheid.
Best ga je voor een skibroek met een minimale waterkolom van 5.000 - 10.000 millimeter. Let ook goed op of de skibroek getapete naden heeft. Dit zorgt voor de waterdichtheid van de naden waardoor het kledingstuk beter waterdicht is. De wind is echter de grootste boosdoener als het gaat om afkoelen.