De kosten voor het verbruik van een moderne desktop computer per 8 uur zijn ongeveer € 0,80 ofwel € 5,35 per maand uitgaande van 0,22 KwH.
Gemiddeld stroomverbruik computer
Gemiddeld gebruikt een gezin in totaal (dus voor licht, wasmachines en computers etc.) zo'n 3000 kWh op jaarbasis. Uitgaande van een jaarverbruik van 200 kWh voor – alleen – je pc en een stroomtarief van 20 eurocent kWh (incl. belastingen) kost je pc op jaarbasis 40 euro.
Zo verbruikt een laptop 1/3 van wat een desktop aan energie opslurpt: Een complete desktop verbruikt gemiddeld 200 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik. Dit is de som van het gemiddelde verbruik per uur van de computer zelf (171 W), de internetmodem (10 W), de printer (5W) en de luidsprekers (20 W).
Het energieverbruik van beeldschermen varieert flink. Het gemiddelde vermogen van een 17” beeldscherm is 35 Watt. Het verbruik varieert echter voor typen en merken tussen 20 en 50 Watt.
Als je je laptop dagelijks acht uur gebruikt, kun je er over het algemeen echter vanuit gaan dat je ongeveer tussen de 150 en 300 kWh jaar verbruikt. Een desktop verbruikt aanzienlijk meer: als deze computer acht uur per dag draait, komt dat ongeveer neer op een jaarverbruik van 600 kWh.
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte. Bespaartip! Onderhoud je ketel (twee)jaarlijks en vervang het toestel wanneer nodig.
Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt. De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh.
Kort samengevat, gaat de levensduur van je computer er niet onder lijden als je hem voortdurend ingeschakeld laat. Je elektriciteitsfactuur voelt dit daarentegen wel, dus je systeem uitschakelen of in slaap-/sluimerstand zetten, kan zeker geen kwaad.
Bij 4 uur per dag verbruikt een televisie tussen de 40 en 220 kWh per jaar . Voor de digitale decoder kan je daar 28 tot 110 kWh bij optellen. Er zijn dus flinke verschillen! Het energielabel op televisies helpt je om een zuinig toestel te vinden.
Reacties. Energieverbruik van een computer die uit staat is 4 watt. Een pc die in standby staat verbruikt 8 watt. Een watt een jaar aan laten staan kost 1,5 euro.
Wat thuiswerken kost? 2 euro per dag, berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Dat lijkt misschien weinig, maar iemand die fulltime werkt, betaalt per jaar al gauw 400 euro extra door het thuiswerken.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
Volgens het Nibud kost 1 kWh stroom gemiddeld bijna 23 cent kost (prijs per 1 mei 2021). Bij het berekenen van de totale kWh prijs tellen verschillende soorten kosten mee. Niet alleen de kosten per hoeveel stroom die je afneemt. Die vind je in Mijn Contract in Mijn Vattenfall.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en elektronische deurbel). Maar bij andere apparaten kun je sluipverbruik voorkomen.
De enige betrouwbare methode om te weten te komen hoeveel energie je PC verstookt, is een vermogensmeter tussen systeem en stopcontact te hangen. Daarmee kun je precies meten hoeveel stroom je systeem verbruikt.
Sommige toestellen die je dagelijks gebruikt, zijn de grootste stroomverbruikers in huis. Een overzicht. Wasmachine, koelkast, haardroger, droogkast, stofzuiger, computer… Elektrische toestellen en huishoudapparaten, elk huis staat er vol van.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Een adapter die nutteloos in het stopcontact zit, verbruikt elk uur ongeveer 2 watt. Dit lijkt misschien niet zo veel. Maar als je meerdere adapters 24/7 in het stopcontact laat zitten, dan kan dit aardig oplopen.
Maar het blijft natuurlijk wel meer verbruik dan wanneer je laptop volledig uitstaat. Wanneer je je laptop volledig afsluit, verbruikt hij niets, in slaapstand blijft je batterij traag leeglopen. Je gaat dit niet meteen merken aan je energiefactuur, maar je zal je laptop wel vaker moeten opladen.
De sluimerstand is een energiebesparende stand die vooral wordt gebruikt op laptops. Bij deze stand worden de programma's en bestanden op de harde schijf opgeslagen en wordt de computer uitgeschakeld. Het is de zuinigste stand op helemaal uitzetten na.
kon ik ongeveer 7 uur werken zonder netspanning. Met een helderdere scherminstelling, wifi de hele tijd aan en verschillende krachtige programma's in gebruik, daalde dit tot de helft. Enkele jaren later was de autonomie minder dan 1 uur. Het is dus moeilijk in te schatten of die 1h30 te weinig zou zijn.
Over het algemeen zal een koelkast tussen de 0,5 kWh tot 1 kWh per dag verbruiken.
Nee, dit kun je beter niet doen. De televisie verbruikt meer energie en dus stroom als het toestel telkens opnieuw moet opstarten, dan wanneer de tv standby staat. Daarbij zit er in je tv een kastje dat je kunt vergelijken met een geheugen.
In de normale modus is dit al gauw 80 watt. Wanneer je in de energy-saving modus een avondje TV kijkt kost dit dus ongeveer 4 x 60 watt = 240 watt ( 0, 24 kWh). Maal een kWh prijs van 21 eurocent is dit dus ongeveer: 5 eurocent.