De kosten van een oven liggen tussen de € 350 en € 3.500 dit is afhankelijk van het type, merk dat je kiest voor de oven. De erbeids- en installatiekosten variëren tussen € 100 en €200. De kosten om een vakman servicelijnen te laten installeren bedragen meer dan € 200 .
Een oven kan meer dan tien jaar meegaan, maar onderhoud is belangrijk om er het beste uit te kunnen halen. De gouden regel is de oven schoon te houden.
De 5 beste inbouwovens in een oogopslag
Siemens HM636GNS1- iQ700 - De beste inbouwoven van nu. Niet alleen een grill en een oven, maar ook een magnetronfunctie en een zelfreinigend programma. Bosch CMG633BB1 - serie 8 - Dankzij de geëmailleerde wanden maak je deze oven snel en eenvoudig schoon.
Wanneer je een inbouw oven gaat kopen, is het belangrijk dat je een oven kiest die bij jou en je keuken past. Het is daarom van belang om te kijken hoeveel ruimte je in je keuken hebt voor een oven, waar je de oven voor wilt gebruiken en welke functies voor jou belangrijk zijn.
1. Beste combi oven algemeen - Bosch CMG633BB1 – Serie 8 – Inbouw oven. De beste combi oven koop je met deze mooie zwarte combi oven van Bosch. Dit is een oven met magnetronfunctie met een inhoud van 45 liter en een afmeting van 455 x 595 x 548 mm.
Doordat de oven ingebouwd is heeft men veel meer problemen met de koeling. Daardoor zijn er componenten gebruikt die een hogere temperatuur aankunnen. Dit zijn meestal componenten met militaire specificaties en die zin natuurlijk duurder.
Meer handige functies
Kijk of de combimagnetron groot genoeg is. Uit onze test blijkt dat de bruikbare ruimte soms veel kleiner is dan wat er op de magnetron staat. Neem je grootste ovenschaal mee naar de winkel en kijk of hij past. Let er bij combimagnetrons met een draaiplateau op dat de schaal ook kan draaien.
Alle inbouwovens beschikken over twee standaard inbouw maten. Dit zijn ovens met een inbouwhoogte van 45 centimeter, maar ook van 60 centimeter. De keuze voor een oven van 45 centimeter of 60 centimeter hangt af van de ruimte die je tot je beschikking hebt en wat voor soort oven het beste past bij jouw huishouden.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Wanneer je de oven voor het eerst gebruikt na aankoop, moet de olie in de oven verbranden. Afhankelijk van het gebruik, zet je de afzuigkap aan en zet je de oven op de hoogste stand gedurende ongeveer 20 minuten.
Reacties. Die kan ook gewoon los staan, het kan er alleen wat lelijker uit komen te zien omdat hij bedoeld is om 'verborgen' te zitten (althans, de zijkanten). Toegevoegd na 1 minuut: Wees er alleen wel voorzichtig mee.
9.6/10Siemens CB675GBS3
Door turbo hetelucht circuleert de Siemens CB675GBS3 gelijkmatig warme lucht door de oven. Hierdoor maak je gemakkelijk verschillende gerechten op meerdere niveaus tegelijk klaar. De oven is zelfreinigend. Vuil en vet worden op een hoge temperatuur verbrandt en verandert in as.
Miele gaat prat op kwaliteit en hoogwaardigheid. Dat blijkt ook uit de geadverteerde levensduur van 20 jaar.
Oven: 10 tot 15 jaar. Magnetron: 9 tot 10 jaar. Koelkast: 11 tot 19 jaar, gemiddeld zo'n 15 jaar. Wasmachine en droogtrommel: 10 tot 14 jaar zie ook wasmachine reinigen.
Gemiddeld gaan ze zo'n 10 jaar mee.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Bijna alle moderne ovens hebben een ventilator om voldoende luchtcirculatie te bewerkstelligen. De lucht wordt via een spleet aan de bovenzijde uitgeblazen. Zorg er wel voor voldoende aanvoer via de plint.
Zoals gezegd is een oven over het algemeen 60 centimeter breed (en diep). Dit is de meest toegepaste maat en groot genoeg voor het gezin. Krijgt u regelmatig gasten en/of gebruikt u veel de oven? Dan is een oven van 90 centimeter breed aan te raden.
Om de nishoogte te kennen, bepaal je de afstand tussen de onder- en bovenkant de kast. Meet de nisbreedte door de lengte tussen de linker- en rechter kastwand te bepalen. De breedte zal in de meeste gevallen 60 cm zijn. De nisdiepte bepaal je door de lengte tussen de voorzijde en achterzijde van de nis te berekenen.
Gebruik je een oven alleen om af en toe broodjes of een cake af te bakken? Dan is een kleine oven met inhoud tot 40 liter geschikt voor jou. Bereid je af en toe een ovenschotel of taart in je oven. Dan is een apparaat met een inhoud van 40 tot 50 liter een goede keuze.
De combimagnetron is namelijk niet geschikt om ingewikkelde baksels mee te maken. Dit apparaat heeft alleen een heteluchtfunctie en een verwarmingselement aan de bovenkant. Taarten en ovenschotels worden dan vaak niet overal even gaar en knapperig.
Een inbouw magnetron kan niet zomaar in een kast worden geplaatst, en een vrijstaande magnetrons is niet geschikt om in te bouwen. Een magnetron heeft namelijk voldoende ruimte nodig om te kunnen ventileren. Denk bij de aanschaf van een magnetron na over waar je hem neerzet.