Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen.
In 2017 was de afleverprijs van koeien voor de slacht op een herkenbaar Nederlands melkveebedrijf ongeveer € 1,15 per kg levend gewicht. Deze prijs was op basis van afgeleverde koe die tussen O- en P-kwaliteit inzit en een afslachtpercentage van rond de 50 procent. Dit blijkt ook uit figuur 1.
Koeien van min 230 kg kreeg ik 2.30 euro de kilo.Koeien van min 250 kg kreeg ik 2.35 euro de kilo.Koei van boven 400 kgkreeg ik 2.40 euro de kilo.Kosten per koe waren 95 euro.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over. Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees.
Volgens hun meest recente onderzoek - gepubliceerd in 2021 - brengt een liter melk voor de boer 46 cent op, maar de kosten zijn 48 cent.
Een rund van 1200 pond levert een warm karkasgewicht op van ongeveer 750 pond. Eenmaal afgekoeld, zal het karkasgewicht ongeveer 730 pond zijn. Wanneer het ontbeend en getrimd is, zal er ongeveer 500 pond aan getrimd en ontbeend vlees overblijven om te verpakken en in te vriezen.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Bij Wagyu vlees wordt de kwaliteit en prijs bepaald met de zogenaamde 'Beef Marble Score' (BMS). Met deze score tussen de 1 t/m 12 wordt aangegeven hoe mooi het vlees gemarmerd is. Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld.
Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen.
Wereldwijd geldt de regel dat 100 koeien inclusief grond ongeveer 1 miljoen euro kost. Bevrijdingsdag werd het wel genoemd, 1 april 2015. Niet bepaald een datum om feestelijk te gaan vieren.
Slachtkoeien met een gemiddeld gewicht van 1200 pond kosten $ 600 ($ 50/100 pond) . Stieren met een gemiddeld gewicht van 550 pond kosten $ 800 ($ 145/100 pond). Vaarzen met een gemiddeld gewicht van 520 pond kosten $ 675 ($ 130/100 pond).
In november 2024 was de melkprijs weer gestegen naar 55 euro, 38% boven het tienjaarsgemiddelde.
Over het algemeen hebben de meeste runderen een gemiddeld slachtpercentage van 63 procent. Dit betekent dat een rund van 1000 pond na de slacht een karkas oplevert dat slechts 630 pond weegt. Hoewel het gemiddelde slachtpercentage voor rundvlees 63 procent is, kunnen verschillende factoren het karkasgewicht beïnvloeden.
In Nederland zijn de gemiddelde verliezen 42% van het geslacht gewicht, door afsnijverliezen, botten, vochtverlies en overige slachtafvallen voor niet-humane consumptie. Dit percentage is hoog, omdat in Nederland het aandeel melktypische koeien hoog is.
Het duurste rundvlees is van nature mals en komt van spieren hoog op het dier – runderrib en -lende . Ossenhaas, entrecote, ribeye en porterhouse steak behoren tot deze exclusieve categorie. Helaas vormen deze stukken slechts 8% van het karkas.
Ossenhaas is het meest malse en mooiste deel van het rund. Het wordt ook wel biefstuk van de haas of tournedos genoemd. Bereiding: bakken, per centimeter dikte bak je ongeveer 1 minuut voor een stuk rood vlees, 2 minuten voor rosé en vier minuten voor doorbakken vlees.
Een dier dat ritueel wordt geslacht, lijdt daardoor 1 tot meer dan 3 minuten pijn. Als de halsslagaders meteen goed worden doorgesneden heeft het dier nog zo'n 80 seconden gevoel. Als de slachter vaker moet snijden kan de pijn tot zeker drie minuten aanhouden.
Plaats de pen op de kop ( voorhoofd) tussen de ogen, druk de knop in. De pen die zich binnen in de huls bevindt zal nu in de kop schieten, hierdoor raakt de kip bewusteloos, LET OP de kip is nog niet dood. Nu de kip bewusteloos is kun je met een scherp mes de hals door snijden en de kip leeg laten bloeden.
Zoogkoeien zijn koeien van een vleesras die kalfjes krijgen voor de vleesproductie. Die kalfjes mogen minstens 3, maar meestal 6 tot 8 maanden, bij hun moeder blijven. Vleesstieren zijn mannelijke runderen die vanaf 8 tot 12 maanden in een stal worden gehouden.
De commerciële klasse is beperkt tot stieren, vaarzen en koeien ouder dan ongeveer 42 maanden .
Een dier van 1000 pond = een karkas van 500 pond, wat = een opbrengst van ongeveer 340 pond verkoopbaar vlees. Van dat verkoopbare product wordt 240 pond gemalen vlees. Ter vergelijking: je krijgt 6 tot 8 pond ossenhaas en ongeveer 20 pond ribeye per dier.
Verder vinden ezels het gezellig om met andere dieren samen te zijn. Dat kunnen ezels zijn, maar ook koeien, paarden, pony's of geiten. Een ezel is namelijk een kuddedier.