Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
Slachtkoeienprijs Nederland €4,30. In Nederland volgt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de prijzen en meldt dat de prijs voor een koe van O-kwaliteit uitkomt op €4,30 per kilo geslacht gewicht. In vergelijking met een jaar eerder is dat €0,08 meer.
Rond 1910 gaf een Nederlandse koe iets meer dan 2 500 liter melk per jaar. In 1934/1938 was dat al 3 400 liter. De melkproductie is steeds groter geworden. In 2021 gaf een melkkoe gemiddeld ongeveer 8 864 liter (9 148 kilogram) melk.
Een rund van 1200 pond levert een warm karkasgewicht op van ongeveer 750 pond. Eenmaal afgekoeld, zal het karkasgewicht ongeveer 730 pond zijn. Wanneer het ontbeend en getrimd is, zal er ongeveer 500 pond aan getrimd en ontbeend vlees overblijven om te verpakken en in te vriezen.
Het inkomen van melkveebedrijven is in de periode 2013-2017 uitgekomen op gemiddeld 1.085 euro per hectare. Grotere boeren weten, met 1.227 bij 200 koeien en 1.047 euro bij rond de 100 koeien, meer inkomen per hectare te genereren dan kleinere boeren (761 euro bij gemiddeld 25 en 889 bij gemiddeld 50 koeien).
In november 2024 was de melkprijs weer gestegen naar 55 euro, 38% boven het tienjaarsgemiddelde.
Klein kalf aanhouden kost € 5 per week
Een klein kalf van 38 kg kan 6 liter melk per dag opnemen. De opbrengstprijs voor zo'n kalf is € 2,50 per kilo. Bij een gemiddelde melkpoederprijs van € 190 per 100 kg melk is het voersaldo € 70, als het kalf 14 dagen op uw bedrijf is.
Wat kosten Lakenvelder kippen? Lakenvelder kippen kosten doorgaans ergens tussen de €10 en €50 per kip, afhankelijk van de leeftijd, kwaliteit en locatie van aankoop.
Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen.
In Frankrijk, Ierland en buiten Europa ligt de waarde van de bedrijven op of onder de € 10.000 per koe. In Argentinië is een melkveebedrijf minder dan € 5000 per koe waard, in Australië en de VS iets meer dan € 5000 per koe.
De mestproductie ligt op zo'n 29 kuub per jaar plus 43,5 kilo fosfaat, waardoor een koe per dag zo'n €1,37 kost aan mest.– De overige kosten, zoals ziektekosten, water en de kosten van het melken (exclusief de arbeid), bedragen zo'n 41 cent per dag.
Over het algemeen hebben de meeste runderen een gemiddeld slachtpercentage van 63 procent. Dit betekent dat een rund van 1000 pond na de slacht een karkas oplevert dat slechts 630 pond weegt. Hoewel het gemiddelde slachtpercentage voor rundvlees 63 procent is, kunnen verschillende factoren het karkasgewicht beïnvloeden.
We doden 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien per DAG. Dat is níét normaal - De Correspondent.
De commerciële klasse is beperkt tot stieren, vaarzen en koeien ouder dan ongeveer 42 maanden .
Volgens hun meest recente onderzoek - gepubliceerd in 2021 - brengt een liter melk voor de boer 46 cent op, maar de kosten zijn 48 cent.
In 2017 was de afleverprijs van koeien voor de slacht op een herkenbaar Nederlands melkveebedrijf ongeveer € 1,15 per kg levend gewicht. Deze prijs was op basis van afgeleverde koe die tussen O- en P-kwaliteit inzit en een afslachtpercentage van rond de 50 procent. Dit blijkt ook uit figuur 1.
Gedurende een lactatieperiode van 300 dagen kan een gemiddelde Freisan ongeveer 6.000 liter melk produceren. Dat is gelijk aan 20 liter per dag.
Als norm geldt, dat een boer omgerekend 2,5 volwassen melkkoeien per ha cultuurgrond mag houden. De meeste bedrijven zitten daaronder. Veel boeren zitten echter boven deze norm. Zij moeten aantonen dat ze overtollige mineralen op een verantwoorde wijze afvoeren.
Bovendien worden de traditionele inkomstenbronnen van de schapenboer – het lamsvlees, het schapenvlees, de wol, de melk – in de nieuwe bedrijfsvoering minder belangrijk. De meeste inkomsten komen uit de begrazing.
Het onderzoek laat zien dat biologische landbouwbedrijven zowel meer opbrengsten als kosten hebben in vergelijking met reguliere bedrijven. Zo was de gemiddelde opbrengst van een biologisch bedrijf 819.000 euro in 2020 tegenover 599.000 euro voor een traditioneel boerend bedrijf. Dit is een verschil van 37 procent.