1132 In de horeca zijn de arbeidskosten gemiddeld 26 euro per gewerkt uur in 2021. Daarmee zijn deze kosten in vergelijking met andere sectoren laag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De gemiddelde werknemer heeft een bruto uurloon van 36,40 euro, dat is 70 procent hoger dan het gemiddelde uurloon in alle sectoren (21,20 euro). Bijzondere beloningen vormen maar liefst 17 procent van de arbeidskosten, landelijk is dat 10 procent.
Een Horeca Medewerker in Nederland verdient gemiddeld € 1.905 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.620 (laag) tot € 2.195 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Als je fulltime werkt, krijg je waarschijnlijk netto dus ca. 92,12 % van je brutoloon. Als je dat percentage vermenigvuldigt met het minimumloon (vanaf 21 jaar) van € 10,21, kom je waarschijnlijk op een netto uurloon van € 9,41.
Gemiddeld basissalaris
Het gemiddelde salaris voor a medewerker bediening (m/v) is € 12,25 per uur in Nederland.
Hoeveel verdient een Restaurant in Nederland? Het gemiddelde restaurant salaris in Nederland is € 28.794 per jaar of € 14,77 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 24.979 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 34.279 per jaar.
In de horeca werken is vaak gezellig en leuk, maar het harde werken en het gemiddelde salaris van €11,76 zorgen er voor dat er vooral ook in de horeca een groot tekort is aan deze toppers. De bedragen die hierboven genoemd worden, zijn bruto-inkomens en kunnen enorm verschillen per regio en bedrijf.
gemiddeld salaris van een afwasser
Ga je op uurbasis werken? Dan bedraagt het uurloon meestal tussen de 10 en 12 euro per uur. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, kan je ook fooi krijgen. Dit bedrag wordt verdeeld over bediening en keuken.
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi."
Een veelgehoorde vuistregel is dat het percentage personeelskosten in de horeca maximaal 30% van je omzet mag zijn. Echter is dit percentage slechts een indicatie en verschilt het erg per horecagelegenheid, ondernemer, concept en locatie.
Deel de kosten door het aantal uren en je weet wat de kostprijs per productief uur is. Verhoog dit bedrag met een winstopslag en je weet ook het theoretisch uurtarief per medewerker. Bij een consultancybureau heeft Jan heeft een brutosalaris van € 4.000. De totale loonkosten van Jan zijn € 5.164.
Naast het brutoloon betaalt u sociale zekerheidsbijdragen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). De werkgeversbijdrage of patronale bijdrage bedraagt 25% van het brutoloon. Daarnaast is er een werknemersbijdrage, betaald door de werknemer. In de privésector wordt van het brutoloon gemiddeld 13,07% afgehouden.
In de horeca hebben fulltime werknemers een werkweek van 38 uur. Dit is bepaald in de cao Horeca. Of je nou barman- of vrouw, chef-kok of receptionist bent of in een snackbar werkt, jouw minimumloon per uur wordt vastgesteld op basis van deze werkweek.
Aanpassingen horeca cao 2022 - 2023
De belangrijkste punten uit de nieuwe horeca-cao: Loonsverhoging van 3,4% op 1 april 2022 en 2% op 1 januari 2023 voor vakkrachten beneden het eindloon. Loonsverhoging van 2% op 1 april 2022 en 2% op 1 januari 2023 voor vakkrachten boven het eindloon (mits 24 maanden in dienst).
Het gemiddelde salaris voor a gastheer/gastvrouw (m/v) is € 11,78 per uur in Nederland.
Gemiddeld Salaris Horeca
Het gemiddelde loon binnen Horeca ligt op € 2.295 bruto per maand. Het minimale of startsalaris begint bij € 850 en het maximale loon is € 6.000 bruto per maand.
Hoeveel verdient een Gastvrouw gemiddeld in Nederland? Een Gastvrouw in Nederland verdient gemiddeld € 1.970 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.675 (laag) tot € 2.270 (hoog).
Maximale arbeidstijd werken in de horeca
Een medewerker mag per dienst maximaal 12 uur (inclusief overwerk) werken en in een week maximaal 60 uur (inclusief overwerk) werken. Dit mag niet structureel voorkomen, want in elke periode van 4 weken mag er gemiddeld maximaal 55 uur per week worden gewerkt.
Het salaris van een Medewerker bediening horeca begint bij € 1.725 per maand. Het beroep Medewerker bediening horeca is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca.
Wat verdient een Ober als zelfstandige? Een Ober factureert ongeveer € 25 per uur ex BTW.