Prijs. Een Picasso doktersvis kost tussen 50 en 80 euro.
Ze is twee keer zo duur als Nemo (een Dory kost tussen de 40 en 100 euro) en heeft een veel groter aquarium nodig (van zo'n 1,5 meter). Bovendien is Dory – héél anders dan in de film – veel stressgevoeliger dan Nemo.
Volwassen dieren worden doorgaans tussen de 15 en 40 centimeter lang en de meeste groeien redelijk snel, zelfs in aquaria. Wanneer je overweegt om een doktersvis in je aquarium te gaan houden, houdt dan rekening met hoe groot een volwassen dier kan worden.
Doktersvissen hebben zeker groenvoer nodig. Ik voer ze hier minstens één keer per dag met groenvoer, meestal meerdere malen per dag een beetje. maar een extra lekkernij in de vorm van bijv diepvries of levend dierlijk voer kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat de hoofdvoeding uit groenvoer bestaat.
Doktersvissen danken hun naam aan hun mesjes die wel zo scherp als een scalpel zijn. De ouderwetse Nederlandse 'chirurgijnvis' verwijst er ook naar. Zo'n vis heeft dus, blijkbaar net als wat van een chirurg wordt verwacht, zijn scalpel altijd bij zich.
Voeding. Deze soort is omnivoor. In hun natuurlijke omgeving bestaat hun dieet voornamelijk uit algen en zee planten. Zoals gebruikelijk is bij vele gezelschapsvissen, eten doktersvissen ook voedselproducten die bestemd zijn voor de andere aquarium bewoners.
Kostprijs. Een in het wild gevangen anemoonvis kost 13 tot 15 euro, voor een vis uit nakweek betaal je 25 euro. Hou er rekening mee dat je minstens een koppel neemt.
Goudzeelt, de doktersvis. De goudzeelt (Tinca tinca auratus) is een kweekvorm van de oorspronkelijk uit Europa afkomstige zeelt. Hij wordt ook wel de doktersvis genoemd, omdat er wordt beweerd dat deze vis ervoor zorgt dat andere vissen niet ziek worden.
De zeelt is een vis die vaak op de bodem van de vijver zit en vrijwel alles eet. Zoals insecten, planten en zelfs ontlasting van de andere vissen.
De zeelt is een echte alleseter en zoekt vooral naar waterdiertjes zoals mosselen, slakjes en insectenlarven tussen de waterplanten, ook eet hij de waterplanten zelf. Wat een zeelt eet verschilt per water, vaak wordt hij selectief op de dominerende voedselsoort in het betreffende water.
De lengte van een guppy ligt ongeveer tussen drie en zes centimeter, waarbij de vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes. Guppy's behoren tot de levendbarende tandkarpers. Dit betekent dat de vrouwtjes geen eieren leggen maar deze inwendig uitbroeden. Guppy's worden niet zo oud, ze leven ongeveer een half tot twee jaar.
De zeelt (Tinca tinca), ook gekend onder de namen louw/lauw en muidhond/moethond is een vis, die tot de karperachtigen behoort en tot ca 70 cm lang kan worden.
Met name de schildpadden uit Finding Nemo (ook wel bekend als Crush en Squirt), maar ook de hamerhaaien (Anchor) en de makreelhaaien (Bruce en Chum) en de adelaarsrog (meester Ray) hebben het moeilijk. Maar ook de zeepaardjes worden ernstig bedreigd.
Om zelf zeewater te maken moet je beginnen met kraanwater. Je moet het chloor eruit halen door waterverbeteraars toe te voegen (te koop bij de aquariumspeciaalzaak). Voeg daarna speciaal aquariumzeezout toe. Voor sommige dieren heb je osmosewater (gedestilleerd water) nodig om te beginnen.
Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater.
Hou je aan het maximum aantal
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of zonnebaars (15 cm).
Bij Coral and Fish Store vind je een uitgebreid aanbod aan anemoonvissen. De bekendste soort is natuurlijk de Amphiprion Ocellaris, bij de meeste mensen bekend als Nemo uit de bekende Disney film. Anemoonvissen worden daarom ook vaak Nemo's genoemd, maar staan verder ook bekend als Clownsvis, Ocellaris of Percula.
Het aquarium moet zo'n 200 liter kunnen hebben. Anemoonvissen kunnen dan wel slechte zwemmers zijn en nooit ver van hun anemoon te vinden zijn, maar de anemonen hebben zelf wat ruimte nodig. De temperatuur van het water moet tussen de 23° en 28°C liggen, zodat het overeenkomt met hun tropische thuis.
In een relatief klein aquarium kan je dus geen al te grote vissen zetten, maar verschillende kleinere soorten combineren is net zo interessant. Zo kan je platy's (1), (ballon)molly's (2), tetra's (3) en zwaarddragers (4) in allerlei kleuren samenzetten.
Prijs. Een Picasso doktersvis kost tussen 50 en 80 euro.
Ze is blauw, vergeetachtig, en ontzettend grappig. Dory, de held uit de nieuwste Disney-film Finding Dory, zal komende weken de populairste vis van het land zijn.
Anders dan in een zoetwateraquarium vindt u in zeeën naast vissen en kreeften nog talrijke andere diersoorten. Hydroïdpoliepen, sponzen, harde en zachte koralen, anemonen, slakken, naaktslakken en mosselen, inktvissen, platwormen, buiswormen, zeesterren, slangensterren, zee-egels, zeekomkommers en zakpijpen.