De accucapaciteit in kilowattuur is onbekend. Dat voor een prijs van € 15.645. De Canta is niet te geef en qua uitrusting houdt het ook al niet over. De elektrische Canta is er namelijk niet als Premium-variant, verwacht dus geen luxe als wieldoppen, een radio (af-fabriek) of een 12v-aansluiting.
De vanafprijs van de Canta (Comfort) bedraagt 13.250 Euro, maar de Premium zet je minimaal 14.250 Euro terug. De elektromotor drijft de prijs nog verder op naar minimaal 15.250 Euro.
Geen rijbewijs
Een Canta is een gesloten gehandicaptenvoertuig. Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig.
Een Canta is een 45 km gehandicaptenvoertuig.
De Canta benzine motor is sterk en betrouwbaar en tevens gemakkelijk te onderhouden. Met een tankinhoud van 12 liter hoeft u zich geen zorgen te maken over de actieradius. U kunt overal terecht voor het tanken van E5 benzine.
Een gehandicaptenvoertuig zoals een Canta vraagt u aan bij de Wmo Helpdesk. Bel gratis 0800 0643. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur.
Verkeersregels voor een Canta
Voor een Canta gelden dezelfde verkeersregels als voor de brommobiel, met één groot verschil: u mag met de Canta namelijk ook op fietspaden, voetpaden en zelfs in winkelpromenades rijden. En u mag 'm parkeren op de stoep. In de Canta is een veiligheidsgordel niet verplicht.
De maximale snelheid van een Canta is 45 kilometer per uur. Deze snelheid hangt af van de plek waar u rijdt. Op het trottoir mag u zes kilometer per uur rijden en gelden dezelfde regels als voor een voetganger.
Waaijenberg Mobiliteit is de grootste leverancier van 45 km voertuigen in Nederland en levert naast de Canta ook de brommobiel merken van: Ligier, Microcar, Due, Chatenet en Aixam en heeft tevens een grote voorraad Canta en brommobiel occasions op voorraad.
Hoeveel kost een 45 km auto? Houd rekening met een prijs van 5.000 tot 10.000 euro voor een jonggebruikte of nieuwe 45 km auto. Toch zijn er ook topmodellen - zoals de Ligier JS50L - die zo'n 16.000 euro kosten.
De canta is een invalidevoertuig met zitplaatsen voor 2 personen, echter zie ik regelmatig dat er 3 personen in zitten. Bijvoorbeeld dat er 1 kind achterin zonder dat deze ingericht is om daar te zitten.
Bij het berekenen van de premie kijkt de verzekeraar naar de nieuwwaarde van de Canta. Hoe duurder de Canta, hoe hoger de premie. Een oudere Canta heeft inmiddels echter een lagere dagwaarde. Daardoor betaalt u uiteindelijk een flink bedrag aan premie, voor een Canta die niet zoveel meer waard is.
U kunt hiervoor rijles nemen. Vervolgens moet u met succes het theorie-examen bromfiets en het praktijkexamen brommobiel afleggen bij het CBR. Alleen als u al een rijbewijs heeft voor de categorie auto, motor of bromfiets, hoeft u geen examen af te leggen. Voor de Canta heeft u geen rijbewijs nodig.
Van de drie genoemden zijn de Canta en de MAX Mobiel de voertuigen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben.
De Canta is 45 km gehandicaptenvoertuig wat speciaal ontwikkeld is om de mobiliteit en onafhankelijkheid van mensen met een mobiliteitsbeperking te garanderen. De Canta is het enige rijbewijsvrije 45 km gehandicaptenvoertuig in Nederland met een elektro of benzine motor.
Een auto 'zonder rijbewijs' moet verzekerd zijn
Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is genoeg. Dit is dus geen grote kost, in tegenstelling tot de aankoopprijs van deze wagens. Deze kan variëren van 10.000 tot meer dan 15.000 euro!
In Nederland gelden andere maximale afmetingen, zodat de Canta een breedte van 1.10 m heeft, een lengte van 2.50 m en een gewicht van 350 kilogram. Onder de piepkleine motorkap hangt een eencilindermotortje in V-opstelling met 160 cc die goed zijn voor een vermogen van 5,5 pk.
Een brommobiel, minicar, 45 km auto of microcar... Dit zijn allemaal termen voor hetzelfde voertuig. Brommobielen zijn voertuigen die op kleine personenauto's lijken, maar die in technisch opzicht als bromfiets moeten worden beschouwd.
Regels voor gebruik scootmobiel
U heeft geen rijbewijs nodig. U hoeft geen kenteken aan te vragen. U hoeft geen helm op. U moet het voertuig verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
Waar mag u rijden? U mag met een elektrische rolstoel rijden op de stoep, het voetpad, het fietspad, het bromfietspad en op alle wegen met een toegestane maximumsnelheid tot 80 kilometer per uur.
U moet als bestuurder, blinden voorzien van een witte stok met één of meerdere rode ringen en mensen die zich moeilijk voortbewegen voor laten gaan. U moet als bestuurder, voetgangers en bestuurders van gehandicapten voertuigen die oversteken of van plan zijn over te steken bij een zebrapad voor laten gaan.
De Canta LX rijdt op benzine. Nieuw verkrijgbaar voor ongeveer €12.250,- bij bijvoorbeeld Waaijenberg. Maar ook tweedehands vaak verkrijgbaar, bijvoorbeeld via Speurders. Bekijk meer 45 km auto's in de onafhankelijke keuzehulp 45 km auto van Scouters.
Een brommobiel is volgens de wet een bromfiets (en dus geen gehandicaptenvoertuig). Hij heeft vier wielen (soms drie), een gesloten carrosserie, meestal een dieselmotor en is over het algemeen breder dan een gesloten gehandicaptenvoertuig, waardoor hij vaak op een gewone auto lijkt.