Een darmonderzoek zonder weefselonderzoek kost dus 592,79 Euro aan het ziekenfonds of de verzekering en 29,58 Euro aan diegene die het onderzoek laat uitvoeren. Eerlijkheidshalve moet je hieraan nog de kost van de voorbereidende drankjes toevoegen, dat is nog 15 à 20 euro extra.
Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm (colon). Met een colonoscopie kan de internist of maag-, darm- en leverarts de binnenkant van uw dikke darm en het laatste deel van uw dunne darm bekijken.
Om oorzaken van darmklachten op te sporen kan er op advies van de huisarts, internist of maag-, darm-, leverarts een darmonderzoek (coloscopie) uitgevoerd. Met een verwijzing van de huisarts kunt u op korte termijn terecht bij het moderne scopiecentrum van Bergman Clinics.
Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn. Door het onderzoek kunnen ook buikkrampen ontstaan.
Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. U bent in totaal ongeveer drie uur in het ziekenhuis vanaf het moment van aanmelden, de voorbereiding op de dagbehandeling, het onderzoek en de nazorg.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Bij jonge kinderen wordt een coloscopie meestal niet met een roesje maar onder narcose uitgevoerd. Bij volwassenen gebeurt dit alleen in zeer zeldzame gevallen.
Daarom vindt onderzoek met sedatie altijd plaats in dagopname. U kunt dan eerst bijkomen voordat u na het onderzoek weer naar huis gaat. Hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven hangt af van de hoeveelheid en het soort slaapmiddel. Dit kan variëren tussen 45 minuten en twee uur.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.
Dit kan ontstaan als de ontlasting te hard is. Elke keer als u poept, gaat dat scheurtje weer open en kan er een plasje bloed in de wc-pot komen. Ook diarree en het hebben van anale seks kan scheurtjes in de anus geven. Een ernstige maagdarminfectie kan de oorzaak zijn van diarree waar bloed bij zit.
Voeding en leefstijl
De belangrijkste risicofactoren voor darmpoliepen zijn het eten van veel vlees, overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht. De kans op het ontstaan van poliepen is mogelijk groter bij mensen die veel dierlijke vetten en vlees eten.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Om minder last te hebben van bepaalde vervelende ingrepen bijvoorbeeld een gastro- of coloscopie, kan de arts voorstellen u naast pijnstilling ook een kalmerend (sederend) middel te laten geven dat een roesje veroorzaakt. Dit betekent dat u in slaap valt tijdens de ingreep.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.
Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie. Je kunt dan je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Blijf wel goed luisteren naar je lichaam.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.
Wat mag u wel eten
Kaas, gekookt ei, hagelslag, chocopasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. Zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes en banaan. Soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten).
Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.