Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden. De duurste stad om een bolletje schepijs te bestellen is Amsterdam, waar een bol gemiddeld 1,81 euro kost.
Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.
Het starten van een eigen ijssalon kost al snel honderdduizend euro of meer. Het is soms mogelijk bij de bank een lening te krijgen, maar de banken zijn wel kritischer geworden als het gaat om kredietverstrekking richting het mkb.
Een bolletje schepijs weegt ongeveer 50 gram (100 ml). 100 gram komt ongeveer overeen met 200 ml.
IJs is gezond!
Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C. Deze vitamine vindt je in fruit, groenten en aardappelen en is goed voor de weerstand.
Deze hoorns worden vaak gebruikt om ijs in te serveren. Ze werden voor het eerst gebakken in Luik aan het einde van de 19e eeuw. De koekjes werden genoemd naar obli's, wat weer afgeleid was van het woord oblata. Oblata en obli waren woorden voor niet-geconsacreerde hosties.
Er zitten 211 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) ijshoorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ijshoorn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De schattingen hoeveel een gemiddelde ijssalon omzet verdient lopen nogal uiteen. Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners vermoeden dat een gemiddelde gespecialiseerde ijssalon zo'n 210.000 euro per jaar binnen ziet komen.
Het loon van een ijsverkoopster: 8 euro per uur.
Edwin: "Tussen de 30.000 en 40.000 euro bruto per jaar.
Een ijssalon runnen blijkt bovendien een lucratieve bezigheid: ruim 20 procent van de starters draait al na zes maanden quitte en 10 procent bereikt al na twee jaar het break-evenpunt. De brutowinstmarge ligt gemiddeld op 70 tot 80 procent van de omzet.
Gemiddeld eet een gezelschap ongeveer 2,5 bollen per persoon. Een bol is ongeveer 50ml. Afgerond naar boven dus 150ml ijs te voorzien per persoon. Voor acht personen dus iets meer dan een liter nodig.
Allereerst moeten we weten wat het volume van een bol ijs is. De formule daarvoor is ⅙ x ∏ x diameter³= 1/6 x ∏ x 4,9³=61,56 cm³. Het volume van onze bol ijs uit ijsschep nr. 30 is dan 61,56 cm³, en van een halve bol dus 30,78 cm³.
Gelukkig staat niet alles stil in de winter. Rond Kerst verkoopt IJssalon Bemer 150 à 200 ijstaarten. Daarnaast bakt hij in de winter oliebollen. De knijper om de juiste maat oliebollen te scheppen had de ijsbereider al in huis: de ijsknijper.
Bekijk bij jouw gemeente, of de gemeenten waar je je ijs wilt verkopen hoeveel een Standplaatsvergunning kost. Met die vergunning krijg je toestemming om op een plek te staan en te verkopen. Naast een Standplaatsvergunning heb je ook een vergunning nodig om voedsel te mogen verkopen.
Sinds 2009 is voor de verkoop van ijs in het centrum is geen horecavergunning meer nodig. De winkels moeten zich aan de regels van de Richtlijn IJsverkoop houden. De gemeente gaat de horecaregels nu inzetten om heet aantal ijswinkels te beperken.
Caraco ijs
Dit merk is de voorloper van de Cornetto was vroeger óveral te koop. Of het nou de dubbellikker met de chocoladetopping, de heerlijke roomijsbeker of het krokante notenchoco-ijsje was, eigenlijk waren ze allemaal even lekker.
Een Cornetto is een voorverpakt ijshoorntje, gemaakt van vanille-roomijs in een oubliehoorn en met chocoladesaus, bestrooid met stukjes hazelnoot.
In 1959 kwam de Napolitaanse ijsmaker Spica met een oplossing voor het feit dat een hoorntje snel zacht en oudbakken werd. Hij bekleedde de binnenkant met een mengsel van suiker en chocolade. Het ijsje werd zo langer houdbaar. De vinding werd geregistreerd onder de naam Cornetto.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.