Eén kuub drainagezand is leverbaar vanaf € 152. Voor iedere kuub extra wordt er € 27,- extra gerekend. Prijs is inclusief btw en transportkosten.
Hoeveelheid zand berekenen
Om te weten hoeveel u drainagezand u nodig heeft rekent u eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal M2 weer. Vervolgens vermenigvuldigt u de uitkomst met de hoogte om het aantal M3 te weten. De totale uitkomst is de hoeveelheid drainzand die u nodig heeft.
Wat is de actuele prijs voor 1 kuub zand? De actuele prijs voor 1 kuub zand is op dit moment ongeveer 139 euro inclusief BTW en transportkosten.
M3C is geschikt om gebruikt te worden als drainagezand omdat het snel water kan afvoeren. Daarnaast is M3C zand heel schoon en bevat deze zandsoort een bepaalde korrelgrootte. De korrelgrootte van M3C zand is 180 tot 220 mu.
Even omrekenen: in een vrachtwagen gaat zo'n 12,5 kuub. Dat betekent dat er 80.000 vrachtwagens per dag gebaggerd worden.
Ophoogzand is de goedkoopste zandsoort. Het wordt alleen gebruikt voor ophoging en aanvulling van bijvoorbeeld tuinen en opritten, daarom is het ook wel bekend als vulzand of geel zand.
Het speelzand laat water door, om zo eventuele wateroverlast te voorkomen. Veel mensen vragen zich af of ophoogzand ook als speelzand gebruik kan worden. Dit adviseren wij niet. Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk.
Zakken zand per kuub berekenen
1 zak zand van 25 kg is: 1 m3 / 60 = 0,0167 m3 (kuub) of 16,67 liter zand.
Straatzand is leverbaar in big bag van 1000 liter (1 kuub), goed voor ca. 5 m² bij een laagdikte van 20 cm, of per mini bag van 500 liter (0,5 kuub), goed voor ca. 2,5 m² bij een laagdikte van 20 cm.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
De buizen leg je horizontaal op een bedje van minimaal 3cm grind, grof zand of schelpen. Je kunt ze eenvoudig op maat snijden met een stanleymes. Vervolgens vul je de sleuven op met grind, zand of schelpen tot 20cm onder het maaiveld, waarna je de tuin weer egaliseert met de uitgeschepte grond.
Drainagezand staat ook wel bekend als drainzand. Het is een natuurlijke zandsoort met een grove structuur. Dit komt door de korrelgrootte waaruit het zand bestaat. De grove structuur van het zand maakt het doorlaten van water eenvoudig.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
De meeste planten verkiezen een licht zure grond (pH tussen 5,5 en 7). Maar zuurminnende planten zoals azalea's en rododendrons voelen zich het best bij een pH tussen en 4,0 en 5,5. Kalkminnende planten zoals buxus en lavendel daarentegen verkiezen een licht alkalische bodem (pH tussen 7,0 en 7,5).
Een veel gebruikte methode om de grond los te werken is spitten. Dit wordt in de meeste gevallen met een spade of een spitvork gedaan. Het spitten van de ondergrond is een intensieve klus die ook nog een best zwaar is voor je lichaam. Met het spitten van de ondergrond werk je de bovenste laag onder.
Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Hoeveel weegt zand: het soortelijk gewicht per m3
Veruit de meest gebruikte zandsoorten wegen 1500kg per m3, dit is 1,5ton per m3. Bestelt u dus een bigbag zand (van 1m3), dan moet u rekening houden met een gewicht van 1500kg.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
Bereken hoeveel m3 ophoogzand je nodig hebt met deze formule: breedte x lengte x ophoging x 1,1. Een rekenvoorbeeld: je legt een terras aan van 6 meter bij 5 meter. De ophoging is 15 centimeter. Dan doe je 6 x 5 x 0,15 x 1,1 = 4,95 m3.
We rekenen hiervoor met inhoudsmaten. De gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Een kuub zand is 1000 liter. Ofwel 1000/80 = 12,5 kruiwagen, helemaal tot de rand afgevuld.
De som van hoeveel zand je nodig hebt
Vermenigvuldig het aantal vierkante meter met de gewenste dikte (cm) in zandlaag; Bestel vervolgens 10% aan zand extra (voor het inklinken of te als gebruiken voegzand).