Gemiddeld genomen kost één uur koken op inductie tussen de € 0,35 en € 0,55. Deze bedragen hangen echter af van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan de warmtestand, het vermogen van jouw inductieplaat en de huidige stroomprijs per kWh (kilowattuur).
Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh stroom wanneer er op inductie wordt gekookt (Milieu Centraal). Kijkend naar de huidige tarieven (Nov.2023) ben je voor koken op gas gemiddeld € 45,- per jaar kwijt en voor koken op inductie € 70,-.
Een inductiekookplaat verbruikt gemiddeld tussen de 1,4 en 2,2 kWh per uur. Wanneer je een dagelijks gemiddeld 30 minuten gebruik maakt van de inductiekookplaat komt dit neer op een verbruik per dag van 0,9 kWh. Een inductiekookplaat heeft een maandelijks verbruik van 27 kWh. Per jaar komt dat neer op 324 kWh.
Inductie zal 200 kWh aan stroom verbruiken. In januari 2024 kost dit gemiddeld 0,36 euro per kWh. Dit komt dus uit op een verbruik van 72 euro. Koken op gas is dus goedkoper, maar een verschil in verbruik van 14 euro per jaar vinden we verwaarloosbaar.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Een gasfornuis heeft een gemiddeld verbruik van 37 m3, wat zich vertaalt in 380 kWh. Een flink verschil dus. Jaarlijks kun je daarom met het koken op een inductiekookplaat wel tientallen euro's besparen.
Een inductiekookplaat voedt een elektromagneet, aangestuurd door elektriciteit , om een magnetisch veld te creëren. Dat magnetische veld genereert een snel bewegende stroom (wervelstroom genoemd) in de metalen in uw kookgerei — zoals een koekenpan, koekenpan of gietijzeren pan.
Gemiddeld genomen kost één uur koken op inductie tussen de € 0,35 en € 0,55. Deze bedragen hangen echter af van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan de warmtestand, het vermogen van jouw inductieplaat en de huidige stroomprijs per kWh (kilowattuur).
Inductiekookplaten zijn tot 10 procent energiezuiniger dan conventionele elektrische smoothtop-kookplaten en ongeveer drie keer efficiënter dan gaskookplaten. En vergeleken met gas zijn ze beter voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Ze hebben een ingebouwde veiligheidsfunctie.
Koken op inductie is met gemiddeld 200 KWh per jaar de zuinigste optie; keramisch koken verbruikt gemiddeld zo'n 450 KWh per jaar. Dit is dus het eerste antwoord op je vraag: inductie is de voordeligste vorm van elektrisch koken.
Een gemiddelde inductiekookplaat verbruikt 1700 watt per uur of 1,7 kWh .
Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt ongeveer 175 kWh elektriciteit per jaar voor het koken op inductie. Met een gemiddelde stroomprijs* van 0,40 euro per kWh komt dit neer op zo'n 70 euro per jaar. Ook dit bedrag varieert afhankelijk van je gebruik en de stroomprijs op je energierekening.
Het antwoord is dat inductiekookplaat een gemiddeld energieverbruik heeft van 175 kWh per jaar. De geschatte verbruikskosten zijn 40 euro per jaar. Dit is veel energiezuiniger en goedkoper dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat en zeker zuiniger dan koken op een gasfornuis.
Koken op gas: het verbruik van een gaskookplaat
Uitgaande van een fornuis met aardgas waarop u drie branders gebruikt (5 kW + 3kW + 3 kW gedurende één uur) komt het verbruik van koken op gas neer op 27 euro per maand*. Een uur koken op gas kost namelijk nog geen 1 euro.
Hoewel de snelheid van inductie een voordeel is, vereist het een ritme en tempo van koken dat verschilt van gas of elektrisch, en het kan even duren om eraan te wennen . Een thuiskok kan in eerste instantie in de war raken door de verdwijnende touchscreens van het apparaat, of het feit dat het apparaat uitgaat wanneer de pannen van de kookplaat worden gehaald.
Kies een pan die geschikt is voor koken op inductie. Gebruik geen grotere pan dan je nodig hebt. Pannen met een volledig vlakke bodem sluiten het beste aan op de kookplaat en gebruiken daardoor de energie het slimst. Kookpannen met een dikke bodem die uit meerdere lagen bestaat, houden de hitte het best vast.
Een draagbare inductiekookplaat met één zone kan tot 2400 W leveren via een standaard 10 A-stopcontact. Ervan uitgaande dat het een vergelijkbare energie-efficiëntie heeft als een grotere inductiekookplaat, zou het ongeveer gelijk moeten zijn aan één zone van een inductiekookplaat met normale non-boost-instellingen.
Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
Kleinere keukens of ruimtes met beperkte elektrische capaciteit kunnen de 1200-watt inductiekookplaat een praktische oplossing vinden. Omgekeerd kunnen grotere keukens met speciale elektrische circuits de mogelijkheden van een 1800-watt inductiekookplaat volledig benutten.
Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer.
Elektrisch koken, vooral koken op inductie, is weliswaar duurder dan koken op gas. Ten eerste is een inductiekookplaat duurder in aanschaf, maar ook de kosten voor de stroom zijn hoger. Nu nog wel, want de prijs voor gas gaat de komende jaren steeds verder omhoog.
Ik heb een meterstand opgenomen, ben naar bed gegaan en heb tien uur later nog een keer opgenomen. Het werkelijke verbruik van mijn inductiekookplaat over die periode van tien uur was 260 Wh, dus een gemiddeld standby-verbruik van ~25 Watt .
Deze blog is geschreven om lezers ervan te verzekeren dat dit niet het geval is. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de vermogensfactor van commerciële inductiekookplaten bijna één is, d.w.z. dat ze geen significante inductieve belasting aan het net leveren .