In de 15e eeuw was Amsterdam gegroeid tot de belangrijkste handelsstad van Holland. Bij uitbreiding van de stad werden ringvormige grachten gegraven, ter verdediging en voor de waterhuishouding. De huizen werden op een fundering van lange houten palen gebouwd die op de zandlaag onder de drassige bodemlaag steunden.
Niet alleen op het land staan onze huizen op palen, ook op het water werd gebouwd. Eeuwenlang was Amsterdam een ommuurde stad met poorten die 's avonds op slot gingen en 's ochtends weer openden. Om gestrande reizigers op te vangen, verschenen er 5 stadsherbergen, waarvan 2 op het water.
Amsterdam is over de hele wereld beroemd om zijn grachten. De combinatie van eeuwenoude gevels, bruggen en bootjes – dit alles weerspiegeld in het water – zorgt voor een onvergelijkbare sfeer. Dit spinnenweb aan waterwegen biedt bovendien tal van verrassingen die zelfs Amsterdammers vaak niet kennen.
De eerste bewoners van Amsterdam zijn boeren en vissers uit Waterland, die in het veengebied waar de de Amstel in het IJ uitmondt, een gunstige plaats vinden voor hun vloot, bedrijf en huisvesting.
Ze bouwen hun rietgedekte, houten huisjes op de dijken aan weerszijden van de rivier, de huidige Nieuwendijk en Warmoesstraat, en leggen rond 1270 op een halve kilometer van het IJ een sluisdam aan in de Amstel - op de plaats waar tegenwoordig het Nationaal Monument staat.
Amsterdam is gebouwd op miljoenen palen. De eerste houten palen gingen slechts een paar meter de grond in, maar moderne betonnen heipalen kunnen wel twintig meter lang zijn. Ze staan rechtop, stevig op een zandplaat diep onder de grond. Zonder al die palen zou de stad wegzakken in de modder.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Van alle verhuizende Amsterdammers bleef 66 procent gewoon binnen de stadsgrenzen. Zij zochten een woning elders in de stad, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Maar ruim 42.000 Amsterdammers lieten vorig jaar wel de stad achter zich. Het merendeel daarvan blijft in de Randstad, of de provincie Noord-Holland.
Amsterdam is daadwerkelijk op palen gebouwd om te voorkomen dat de monumentale binnenstad niet wegzakt in de zachte grond. Maar of de hoofdstad ook zou kunnen omvallen? De Dam met het Koninklijk Paleis, omstreeks 1850.
Het grootste geheim is de diepte van de grachten, blijkt onder meer uit dat aquarium. Tussen de één meter vijftig en twee meter, dan heb je het wel gehad.
Hoewel er in Amsterdam nog altijd bovengemiddeld veel mensen in armoede leven, kregen ook zij het de afgelopen jaren dus beter. Gezamenlijk hadden Amsterdammers in 2020 een vermogen van bijna 108 miljard euro, in 2015 was dat ongeveer de helft.
Het zijn kanalen die in de 17e eeuw zijn gegraven, tijdens de Gouden Eeuw. De Singel ligt daarbinnen en werd al veel eerder aangelegd: in de 15e eeuw. Het was toen samen met de Kloveniersburgwal een soort slotgracht om het oude centrum van de stad.
De Amsterdamse grachtengordel werd tijdens de Gouden Eeuw (1600-1700) gebouwd en groeide door de eeuwen heen uit tot een van de meest unieke plekken ter wereld. Het netwerk van verschillende waterwegen werd toentertijd gemaakt voor de drainage en terugwinning van land voor uitbreiding van de stad.
De officiële telling staat op 165 grachten met een lengte van 75km. De oudste gracht stamt al uit 1385, namelijk de Oudezijds Voorburgwal en met 6,3 kilometer is de Singelgracht de langste gracht. De breedste gracht is met 31 meter breed de Keizersgracht uit 1612.
Bekijk ook de tabel met het aantal inwoners per buurt in de gemeente Amsterdam. Inwoners in de woonplaats Amsterdam, 1996 tot en met 2022. Het aantal inwoners in de woonplaats Amsterdam is met 164.514 personen toegenomen van 718.119 in 1996 tot 882.633 in 2022 (dat is 23%).
De gemeente Amsterdam is naar inwonertal de grootste gemeente van Nederland en telt 905.234 inwoners (31 januari 2022, CBS). Groot-Amsterdam telt 1.394.998 inwoners. Het aantal verschillende nationaliteiten in de gemeente (in 2007: 177) behoort tot de hoogste ter wereld.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Amsterdam officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. De verlening van dit "tolprivilege" was een zet in een jarenlange strijd om de macht in het gebied.