Jij geeft ons bloed, plasma of bloedplaatjes. Daar geven wij je graag iets voor terug: een kleine attentie om je te bedanken. Bij iedere donatie krijg je een of meerdere dank-u-bonnen (bloed: 1 bon, plasma: 2 bonnen en plaatjes: 3 bonnen).Die kan je inruilen voor die attentie die jou het meest aanspreekt.
Kun je bloed doneren voor geld? Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Hoe vaak? Je mag om de 14 dagen bloedplaatjes doneren. Na een bloeddonatie moet je minstens 28 dagen wachten voor je plasma of bloedplaatjes mag geven. Duur?
Veel mensen vinden het maar een beetje eng, bloed geven bij de bloedbank. Maar je doet er wel degelijk iets heel nuttigs mee: bloed doneren, kan levens redden. Zo gaat het in zijn werk.
Bloed geven is niet alleen van vitaal belang voor de gezondheid van de ontvanger maar ook de donor heeft er baat bij. Voor je bloed doneert neemt men een gratis bloedtest af om ziektes zoals hiv en hepatitis op te sporen. Bloeddonatie heeft tal van voordelen, maar het belangrijkste is wel het redden van mensenlevens.
In Nederland kost een zakje rode bloedcellen (een eenheid) E200,-. Dat is het dubbele van wat er in België en Duitsland wordt betaald. In België kost een zakje bloed E100,-, in Duitsland E80,-. Alleen in Italië, waar twee bloedbanken zijn, is er één bloedbank met een hogere prijs: E220,-.
Onderzoekers van the University of California ontdekten dat het doneren van 473 milliliter bloed leidde tot de tijdelijke verbranding van gemiddeld 650 calorieën. Ze verklaarden dit met het feit dat het lichaam tijdens het bloed geven energie gebruikt om nieuwe eiwitten en rode bloedcellen te vormen.
Bloedgroep O-negatief
6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen. Ze worden daarom ook wel universele donors genoemd.
Zodra de wond genezen is, mag je bloed of plasma doneren. Na 4 maanden mag je bloed of plasma doneren. Als het sieraad er direct is ingeschoten, mag je dezelfde dag nog bloed of plasma doneren.
Plasma doneren is minder belastend voor je lichaam.
Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil en van de eiwitten binnen enkele dagen. Bij bloed geven doneer je ook je rode bloedcellen. Het duurt langer om dat niveau weer op peil te krijgen.
De meeste mensen ervaren het aanprikken van de arm als pijnlijk. Hoe meer weerstand of druk en hoe langer het duurt, hoe pijnlijker. Daarom is het van belang dat het aanprikken makkelijk en snel gaat. Uiteraard met een scherpe en gladde naald, daar zorgt Sanquin voor.
Voldoe je aan een van de volgende criteria dan kun je helaas geen bloed geven: je hiv-positief bent of aids hebt. je drager van het hepatitis B- of hepatitis C-virus bent. je ooit drugs hebt gespoten.
Mag ik doneren als ik rook? Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden.
Voorbeelden van onkosten die worden vergoed
Zoals parkeerkosten of spullen die u nodig hebt als u in het ziekenhuis moet slapen. Medische kosten die de zorgverzekeraar niet betaalt. ZZP'ers die geen of minder inkomen krijgen vanwege de donatie. Dat geldt voor ZZP'ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Lucky Diamond Rich mag zich sinds 2006 de meest getatoeëerde man ter wereld noemen. En er zal niet snel iemand zijn record breken, want 100% van zijn huid bevat tatoeages.
De reden waarom Cristiano Ronaldo geen tatoeages neemt, is omdat hij sinds zijn 24ste regelmatig bloed doneert. Een zoon van een goede vriend van Ronaldo had destijds bloed nodig en dat motiveerde hem uiteindelijk om ambassadeur te worden voor het wereldwijd doneren van bloed.
Als je een ernstige ziekte, virus, ontsteking of infectie hebt. En als je seks hebt gehad met iemand uit sub-Sahara Afrika of een prostituee.
Rhesusfactor zwangerschap
Tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen er namelijk rode bloedcellen van het kind in de bloedbaan van de moeder terechtkomen. Wanneer de zwangere vrouw rhesus negatief is en het kind rhesus positief, kan het afweersysteem van de vrouw antistoffen aanmaken tegen de rhesusfactor.
Mensen die tot de bloedgroep O behoren, worden ook wel 'universele donors' genoemd omdat ze hun rode bloedlichaampjes aan gelijk welke ontvanger kunnen doneren. De bloedgroep O- wordt voornamelijk gebruikt in noodgevallen.
Een groot glas water is dus voldoende om nare reacties te helpen voorkomen. Hoewel enkel donors die voor hun eerste t/m hun vijfde donatie komen zullen worden gestimuleerd om water te drinken, is het aannemelijk dat het voor iedere donor beter is om dit te doen, maar daarvoor is verder onderzoek nodig.
In het tijdschrift American Society of Hematology hebben onderzoekers berekend dat bloed ongeveer 8 procent van het lichaamsgewicht uitmaakt. Een volwassen man met een gewicht van 60 tot 90 kilo heeft dus 5 à 7 liter bloed.
Plasma doneren kost amper een uurtje van je tijd. Elke dag opnieuw hebben we plasmadonoren nodig om samen levens te redden. Het voordeel: van plasma geven herstel je sneller dan van een bloeddonatie. Je kan het dus vaker doen.