Vanuit de haptonomische inzichten zeggen we dat het gevoel er eerst is. We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt. Baby's voelen en ervaren, ze denken nog niet zoals volwassenen of oudere kinderen dat kunnen. Vanuit de ervaring en het gevoel groeit bij kinderen het denken; het gevoel is er eerst.
Je gedachten zijn de bron van je gevoel, dus daar moet je beginnen wil je angst, boosheid of welke andere emotie dan ook de baas worden. Je gedachten zijn ook de bron van je gedrag. Het gedrag in het voorbeeld werd bepaald, niet door de situatie zelf, maar door je gedachten óver de situatie.
Dankzij ons zenuwstelsel en onze hersenen zijn we in staat om lichamelijke structuren en toestanden 'in kaart te brengen', door het vormen van neurale patronen. Vervolgens zetten we deze patronen, die zelf nog lichamelijk zijn, om in mentale patronen en beelden. Zo ontstaan gevoelens.
Het sturen van emoties kun je doen door te accepteren dat je ze hebt. Geef ze de tijd, ruimte en aandacht. De heftigheid van die emotie, of het nu angst, boosheid, verdriet of blijheid is neemt daarmee af.
Oefenen met je gedachten
Zie je brein voor je en gniffel gerust. Humor is ideaal om even afstand te nemen van je gedachten en uit die automatische stroom te stappen. En zo laat je je gedachten je leven een stuk minder bepalen. Zelfs op zondagochtend.
Gedachten spelen zich af in het bewustzijn en kunnen opkomen uit het onderbewustzijn. Door waarnemingen (van de zintuigen) bereikt informatie de hersenen, waar deze bewust of onbewust in het geheugen wordt opgeslagen. Het geheugen kan worden onderzocht, er kan iets uit het geheugen worden opgediept.
Ons denken gaat veel sneller dan praten, ons denken gaat wel tien keer sneller dan ons spreken. We denken soms wel twaalfhonderd tot vijftienhonderd woorden per minuut. We denken supersnel. In ons hoofd ontstaan gedachten.
Wanneer je weet hoe je je emoties beter kunt reguleren en laat samenwerken met je verstand, heb je de sleutel tot geluk in handen. Ratio en gevoel zijn dus absoluut geen tegenstanders. Het gaat er niet om welke beter is. Ratio en gevoel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en werken het beste samen.
Om het artikel enigszins luchtig te houden gaan we er vanuit dat een verboden liefde, een liefde is die door je omgeving wordt afgekeurd. Liefdes tussen twee mensen die vaak door de omgeving worden afgekeurd zijn toch wel: Verliefd worden op een ander terwijl je in een relatie zit.
Echt!
Een aantal psychologen denkt dat je, door bepaalde oefeningen te doen, je gevoel van verliefdheid kunt sturen. Wat super handig zou zijn, om bijvoorbeeld opnieuw verliefd te worden als je al heel lang een relatie hebt. Of om die ex nou eens uit je hoofd te zetten.
Liefde kan bijvoorbeeld een speciaal soort aantrekking tot een persoon of voorwerp zijn. Het is dan een gevoel of emotie. In de sterkste vorm geeft het mensen de indruk dat ze zonder het object van hun liefde niet meer verder kunnen in het leven, de indruk dat ze psychologisch afhankelijk zijn van de aanwezigheid.
Een emotie is een lichamelijke reactie op hetgeen wat je voelt of ziet. Het is een reactie op ons gevoel: het gekleurde gevoel of onze intuïtie. In ons lichaam zitten spiegel neuronen. Als je iemand heel hard ziet vallen van zijn fiets, dan voel je dat.
Kenmerken: je betrekt kritiek van anderen te veel op jezelf. je laat je te vaak of te veel leiden door jouw gevoel in negatieve zin. je pikt te veel sfeer of negatieve gevoelens op van de ander en je neemt dit mee zonder dat je daarvan los kunt komen.
Bij cognitieve gedragstherapie wordt vaak gebruikgemaakt van een G-schema. Dit schema bestaat standaard uit 5 G's: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg. Hiermee kun je bepaalde gedachten en gevoelens op een gestructureerde manier onderzoeken.
Gedachten zijn interpretaties die een gevolg zijn van verschillende invloeden, inclusief het verleden en huidige stemming. Het feit dat gedachten dwingend aanwezig zijn maakt dus niet dat ze ook waar zijn! Gedachten en beelden geven ons vaak een aanwijzing van wat er zich dieper in onze geest afspeelt.
Het GGGG-model gaat er vanuit dat het belangrijk is om je bewust te worden van de invloed van je gedachten en gevoelens op je gedrag. Gedachten en gevoelens kunnen het gedrag zowel bevorderen als verstoren.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Signaal 2: Hij/zij wil je steeds vaker zien
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Ook kan het zijn dat je eerder bent afgewezen (door je ouders of een andere liefde) en we zijn als mens geneigd om ons te gedragen op manieren die al bekend voor ons zijn. Een onbeantwoorde liefde voelt op deze manier "normaal." Vandaar dat het dan moeilijk is om afstand te nemen.
Je brein is zo geprogrammeerd dat het je constant wil behoeden voor gevaar en voor nare ervaringen en doet dit o.a. door je angst te laten voelen. Je hart volgen is trouw zijn aan wat je diep van binnen weet en voelt wat waar is voor jou. Je volgt het ja- en nee-gevoel in jezelf, je intuïtie.
Nienke van der Putten, adviseur medische informatie bij de Hartstichting: “Als je verliefd bent en je denkt aan of ziet je crush, dan krijgt je lichaam een adrenalinestoot. Dat komt omdat je hersenen een signaal naar je bijnieren sturen en die gaan dan bepaalde stoffen zoals adrenaline en noradrenaline uitscheiden.
Liefde bestaat uit keuzes. We kiezen ervoor om het goede te zien en het lelijke te negeren. Kijk naar wat je kunt doen voor je partner en probeer te onthouden waarom je van je partner houdt. De keuze om tijd en moeite in je relatie te stoppen zal samengaan met de beloning in de vorm van een warme en langdurige relatie.
Heel simpel: ga zitten of liggen en adem diep in en uit. Sluit je ogen, en haal je aandacht naar je ademhaling. Zeg bijvoorbeeld ”in” en ”uit” in je hoofd bij iedere in- en uitademing. Wanneer je merkt dat je afgeleid raakt, breng je je aandacht rustig weer terug.
Negatieve gedachten
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Ga iets heel anders doen!
Doorbeek de belemmerende gedachte door iets heel anders te gaan doen. Liefst iets waar je je volle aandacht bij nodig hebt zoals intensief sporten, een veeleisend spel of wandelen. Ruimte en beweging kan voor een nieuw perspectief zorgen.