Hazelnootmelk, amandelmelk, sojamelk zijn vooral erg geschikt voor bakken. Havermelk is perfect voor bijvoorbeeld je havermoutpap bij het ontbijt en kokosmelk wordt veelvuldig in smoothies gebruikt. Elke vervanger heeft zo wel recepten waarin ze het best tot hun recht komen.
Wie geen gewone melk wil drinken, kan het best kiezen voor een sojadrank. Kies er dan eentje met toegevoegde calcium en vitamine D, stelt de Consumentenbond. Melkvervangers bevatten namelijk vaak veel minder voedingsstoffen van zichzelf. Het is geen onderzoek betaald door de zuivelbranche.
Uiteindelijk wint amandelmelk de strijd als het gaat om de gezondste plantaardige melkvariant. De amandelmelk is gemaakt van de noot amandel en heeft, niet onlogisch, een heel laag percentage koolhydraten en suikers.
Melk kan worden afgewisseld met melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en kaas. Een glas melk komt standaard overeen met 150 ml, een potje yoghurt met 125 g en een sneetje harde kaas met ongeveer 30 g (voor meer info, check onze portiewijzer). Met zo'n 3 porties zuivel per dag zit je doorgaans goed.
Lactosevrij melkproducten en melkvervangende producten
Als vervanging van koemelk kan een lactosevrije melk of plantaardige melk (bijvoorbeeld sojamelk, havermelk, amandelmelk) gebruikt worden. Plantaardige melk bevat wel minder eiwit als koemelk, behalve sojamelk.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
This is not m*lk. Het heeft de milde, zachte smaak waar je van houdt, is 100% plantaardig en gemaakt van … haver! We noemen het 'halfvol', omdat het 1,8% vet heeft, de helft van onze volwaardige 'volle' drink.
Van alle plantaardige melk varianten is sojamelk de meest voedzame. Ook bevat soja minder suikers. De smaak van soja is ietwat notig en gaat goed samen met koffie. Sojamelk is dan ook makkelijk op te schuimen dankzij de verhouding tussen eiwitten en vetten.
Melkproducten zijn een bron van :Eiwitten. Vitaminen zoals B2, B12; en volle melk levert ook wat A en D. Mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen. Bijvoorbeeld opgeklopte warme melk.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond. Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in.
Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen.Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.
Ook mensen die koolhydraatarm eten kunnen beter voor plantaardige melk gaan: koemelk bevat standaard 4,5 gram koolhydraten per 100 milliliter, en er zitten meer koolhydraten dan eiwitten in. Ga liever voor amandelmelk en sojamelk die, zoals je in de tabel hebt kunnen zien, nul komma nul gram koolhydraten bevatten.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
*De Alpro producten bevatten calcium en vitamine D. Calcium en vitamine D zijn nodig voor de instandhouding van normale botten. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Melk en melkproducten, waaronder kaas, leveren gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland.
Melk hydrateert 1,5 keer beter dan water
Vervolgens testten de onderzoekers 13 drankjes, waaronder bier, koffie, thee, sportdrank, cola, jus d'orange en volle- en magere melk. Resultaat daarvan was dat volvette melk 1,5 keer beter hydrateerde dan water.
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Het beste zijn zuivelproducten die komen van grasgevoerde koeien of koeien die in de wei staan. Die melk heeft een veel beter voedingsprofiel, inclusief goede vetzuren en in vet oplosbare vitamines; met name K2. Misschien nog beter zijn gefermenteerde zuivelproducten.