Opa en Oma-dag is een feestdag die elk jaar op 4 juni wordt gevierd. Het is nog niet zo bekent in Nederland, maar bestaat al bijna 15 jaar! De dag is bedoeld voor grootouders en overgrootouders.
Buiten leuke dingen doen. Weekendje weg. Doe een activiteit met je gezin. Maak een mountainbike tocht. Huur een kickbike step. Maak een kanotocht. Huur een sloep. ...
Binnen leuke dingen doen. Zet een tent op. Family's got talent. Maak een tijdcapsule. Leer goochelen. Houd een Nerf gevecht.
Het aantal tevreden 75-plussers is hoger dan twintig jaar geleden. Sociale contacten, (vrijwilligers)werk en gezondheid dragen bij aan een zinvol leven. Een partner, geld en optimisme helpen ook. De ingrediënten voor fit oud worden zijn bekend: matig eten en alcohol drinken, actief en positief zijn.
50-plussers willen eerlijke informatie, goede service en kwaliteit! De prijs vinden ze minder belangrijk. 50-plussers laten zich bij hun keus vooral leiden door logisch nadenken. Maar omdat ze minder verschillen in merken ervaren, speelt ook het gevoel een grote rol.
Een kleinkind kan € 22.918,- (in 2023) belastingvrij van grootouders erven. Uw kleinkind krijgt dan na uw overlijden een geldbedrag zonder dat daarover erfbelasting hoeft te worden betaald. Als een kleinkind meer erft dan dit bedrag, vervalt deze vrijstelling niet.
De wet voorziet echter niet hoe vaak een grootouder zijn/haar kleinkind mag zien. In de praktijk voorziet men vaak in een regeling van één dag, dan wel twee halve dagen per maand.
In het Burgerlijk Wetboek staat uitdrukkelijk geschreven dat grootouders het recht hebben om hun kleinkind te zien en dus omgangsrecht of bezoekrecht met hun kleinkinderen hebben. Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.
Probeer het oppassen door opa en oma te beperken tot één of twee dagen. Op deze manier blijft het voor hen speciaal om op je kinderen te passen en is het minder belastend. Als het niet anders kan, vraag dan regelmatig hoe ze het oppassen ervaren en of het niet te zwaar is.
Vroeger had je oma en opa, bomma en bompa. Tegenwoordig worden er heel wat namen gebruikt voor de grootouders van je kindje. Wij legden ons oor te luister in de Libelle Grootouders-groep en vonden alvast enkele toffe namen voor grootouders: oma, opa, meter, peter, meme, pepe, bomma of bompa …
Een goede grootouder neemt de wensen en regels van ouders altijd serieus. Jij hebt ooit ook in die schoenen gestaan. Misschien vond jij bepaalde dingen toen ook irritant aan je eigen ouders. Verplaats je af en toe in de schoenen van de ouders voordat je te sterk oordeelt of te veel advies geeft.