Ja hoor, honing kan bevriezen, het bestaat voor 20% uit vocht, dus je kunt het invriezen.
Honing bevriest niet zoals ander ijs, maar wordt wel koud en wat steviger als je het een nachtje in de vriezer laat staan.
Honing met meer dan 80% suiker zal pas bij zeer lage temperaturen bevriezen, lager dan in onze winter of gewone diepvriezers. Dat honing in de diepvries wat stroperiger wordt heeft ook niet met bevriezen te maken maar met hoger viscositeit bij lagere temperaturen.
Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
Knijphoning. In sommige video's op TikTok doen TikTokkers de honing in een lege waterfles, om deze vervolgens in de vriezer te stoppen, maar dit kan makkelijker. Je kunt namelijk net zo goed en fles knijphoning in de vriezer stoppen.
klaar. De bereiding van de Frozen Honey blijkt heel makkelijk te zijn. Je vult een waterfles met honing en die stop je voor enkele uren in de diepvriezer, totdat de inhoud hard wordt. Na een paar uur kan je de honing uit de fles duwen en eten zoals een ijslolly.
Honing is hartstikke lekker door de thee, op brood en op de pannenkoek, maar ook aan hartige producten geeft het een heerlijke smaak af. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk een ham mee glaceren en maiskolven met een beetje boter en een likje honing smaken goddelijk!
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Neem gewoon een beetje honing tussen je duim en wijsvinger. Wrijf de honing tussen de vingers. Echte honing zal alleen gedeeltelijk opgenomen worden door de huid, de rest blijft plakken tussen je vingers. Nep honing bevat heel veel suiker en zal heel plakkerig aan blijven voelen.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.
Als je 't slim aanpakt, hoef je eigenlijk geen rekening te houden met de houdbaarheidsdatum. Dat komt omdat er in goeie honing zo weinig water zit dat gisten of bacteriën zich er niet in kunnen ontwikkelen. Mààr… je moet je honing wel juist bewaren.
5. Verhit honing niet boven de 40 graden! Als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, gaan alle gezondheidsvoordelen verloren. Hoge temperatuur maakt de kostbare enzymen kapot.
Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd. Het is een volkomen natuurlijk proces.
Wat is het witte laagje schuim bovenin de pot met vloeibare honing? Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten normaal opgesloten in de honing en komen na enige tijd bovendrijven. Even goed roeren en de honing is weer glad!
Honing voor je hele lichaam
Honing is niet alleen gunstig voor je gezicht, maar voor je hele lichaam. Doe bijvoorbeeld een beetje honing in bad. De honing reinigt je huid en zal je huid zachter maken. Honing is ook geschikt voor gevoelige plekjes op de huid, als scrub, als bodylotion en als deodorant.
Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.
Je thee op smaak brengen met honing is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. In tegenstelling tot gewone tafelsuiker bevat honing waardevolle vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.