Natuurlijk is wafeldoek niet alleen geschikt voor babyspullen! Ook voor jezelf is het een heerlijk weefsel om te gebruiken. De wafel badjas, de we ook kennen als sauna badjas is gemaakt van wafelkatoen. Die maak je dus nu zelf!
Deze structuur zorgt ervoor dat wafelkatoen meer vocht opneemt dan katoen dat op een andere manier geweven is. Dat maakt een badjas van wafelstof heel geschikt om als saunabadjas te dragen of tijdens een dagje strand, zwembad of wellness. Wafelstof valt soepel en biedt een hoge mate van comfort.
Wafelstof heeft iets heel kenmerkends: het is geweven in wafelbinding. De structuur doet denken aan kleine wafeltjes. Wafelstof zie je veel terug in de baby uitzet. Boxkleedjes, omslagdoeken, dekentjes, spuugdoekjes, babynestjes, hoezen en vele andere babyaccessoires.
Na het wassen kun je de stof in de droger doen, de krimp is er dan wel uit. Mocht je na het maken de stof op hogere graden gaan wassen, dan kan de stof als nog meer gaan krimpen. Na het wassen strijk je de stof even goed uit, en dan fijn aan de slag er mee !
Een mooie dikke poedergroene katoen wafel stof en wordt voller na een keer gewassen te zijn. Samenstelling: 100 % katoen- krimp percentage van 5%.
Door deze “halve” patroondelen aan de stofvouw te leggen (en deze dus niet door te knippen) heb je na het knippen één heel deel. De goede kant van de stof is de kant waar de stof bijvoorbeeld een print heeft. Je wil deze kant van de stof straks aan de buitenkant van je kledingstuk zien.
De wafeldoek is een doek die op z'on manier is geweven zodat wafels ontstaan. De doek is een handdoek en GEEN theedoek. Ze is niet zo donzig, pluizig of pluche zoals een handdoek. Maar heeft wafels, die overigens zacht aanvoelen.
BWafeldoek kent diverse benamingen, zo staat deze stof ook wel bekend als wafelstof, wafelkatoen en pique.
Waarom was je stof voordat je er een kledingstuk van knipt en naait? Voorwassen doe je voornamelijk om de eerste krimp eruit te halen. Veel stoffen hebben namelijk de jammerlijke neiging een beetje te krimpen tijdens hun eerste wasje.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Zelf een rond boxkleed maken is niet moeilijk en je hebt geen speciaal boxkleed naaipatroon nodig. Leg de bodemplaat simpelweg op de twee lagen fiberfill. Gebruik een meetlint + watervaste stift om rondom minimaal 3 centimeter groter af te tekenen (een boxkleed mag namelijk lekker ruim vallen).
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Schuin van draad
De diagonale richting die zich in een hoek van 45º met de zelfkant bevindt, wordt ook wel de 'bias' genoemd. Knippen op de bias zorgt voor veel rek en elasticiteit en geeft een spectaculaire drapering aan kleding. Zoals bijvoorbeeld de typische uitlopende rokken uit de jaren vijftig.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
De was krimpt onder andere door je kleding te warm te wassen. Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger.
Hoe naai je met gebreide stof op een naaimachine
Bij de meeste huishoudelijke naaimachines kun je kiezen voor steken die ook met gebreide stoffen werken. In de handleiding van je machine vind je de beste steken voor jouw specifieke model.
Algemene tips voor het naaien met rekbare stoffen:
Gebruik altijd een stretch naald, of een jersey naald. Met een tweelingnaald kan je mooi je zomen afwerken. Een lock machine is ideaal voor rekbare stoffen, maar zeker geen must. Gebruik een smalle zigzag steek voor je naden op een normale naaimachine.
Naaien met viscose
Viscose is veel soepeler en het kan daardoor even wennen zijn om het te knippen en te naaien. Vaak zijn stoffen van viscose ook wat dunner dan katoen. Het kan helpen om een stukje patroonpapier onder de stof te bevestigen, zo wordt het steviger en verdwijnt het niet zo snel in je naaimachine.
De wafel badjas is een licht geweven stof, die soepel om je heen valt. Daarbij neemt hij uitstekend vocht op, dus na het douchen of badderen kun je hem zonder problemen direct aantrekken. Ten derde is het de ideale badjas om mee te nemen in je vakantie koffer. Je kunt hem opvouwen tot een klein pakketje.
Universele naald
Voor de dunnere stoffen zijn dikte 60 en 70 geschikt, voor gemiddeld dikke stoffen dikte 80 en 90 en voor de dikkere stoffen 100 of 110.
Je kunt je stof uitknippen met een scherpe stoffenschaar, of een rolmes en snijmat gebruiken. Dat laatste vereist een iets grotere investering, en een stoffenschaar heb je sowieso nodig, dus als je een beginner bent zou ik het even houden bij knippen.
Als je een stof met een regelmatige print hebt is recht knippen redelijk eenvoudig; je kiest dan een herkenbaar onderdeel van de print uit, en knipt daar telkens precies doorheen.
Het matrasje van de kinderwagen opmaken met een hydrofiele doek is opnieuw belangrijk voor een mooie portie extra bescherming. Spuug trekt zo in de doek en niet in de matras. Nu je klaar bent met het matrasje van de kinderwagen opmaken, kan je het lakentje leggen. Leg het altijd met de labels naar beneden.
Zet 84 steken op de naald en brei voor de boord, 4 naalden ribbelsteek. naald: 4 steken recht (= zij rand), *3 steken recht ,1 steek averecht** herhaal van * tot **, tot 4 steken voor het einde en brei deze 4 steken recht.