Kies voor gezonde alternatieven Als je merkt dat je trek hebt uit gewoonte, probeer dan chocolade te vervangen door gezonde alternatieven zoals Griekse yoghurt, een handje noten of een eiwitrijke snack van Protiplan. Dit zorgt ervoor dat je toch geniet, zonder je dieet in gevaar te brengen.
In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!
Iets zoets en vezelrijks eten kan je helpen je suikerbehoefte te stillen. Gezonde voedingsmiddelen kunnen zoete aardappelen, chiazaad, bessen, pruimen, dadels en magere eiwitten zijn.
Veel mensen kiezen voor carobe als alternatief voor chocolade omdat het gezonder is. Het gaat daarbij voornamelijk om de natuurlijke zoetkracht van carobe. Het poeder is van zichzelf al zoetig, terwijl cacaopoeder een stuk bitterder en helemaal niet zoet is.
Een alternatief voor chocolade zijn producten op basis van carobe. De smaak lijkt op die van cacao en wordt daarom vaak gebruikt als vervanger. Carobe wordt gemaakt uit de Johannesbroodboom. Ook cacaoboter bevat geen cacao-eiwit en kan daarom ook gebruikt worden zonder een reactie te krijgen.
Carob is een populaire keuze , bekend om zijn natuurlijke zoetheid en chocolade-achtige smaak, perfect om te bakken of als tussendoortje. Een andere optie is om gezonde ingrediënten te combineren met een vleugje cacao, zoals het toevoegen van ongezoete cacaopoeder aan Griekse yoghurt of het bestrooien van noten met cacao voor een chocoladesmaak zonder schuldgevoel.
Rauwe chocolade is gezonder, dat stofje flavonoïde is hier beter behouden door een andere bereiding. Wat betreft de verzadigde vetten, dit zit dus wel meer in pure chocolade. Dit komt door de cacaoboter. En hoe puurder de chocolade, des te minder suikers het bevat.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
"Een chocolade" zou een van de stukken chocolade in de doos betekenen (geldig). "Sommige chocolade" zou een niet-specifieke hoeveelheid chocolade uit de doos betekenen (ook geldig).
Chocolade bevat veel antioxidanten, die ontstekingen tegengaan. Het zijn de flavonolen die verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan chocola bijvoorbeeld de wanden van je aderen gezond houden en ervoor zorgen dat je gezond ouder kunt worden[2].
Zijn er ontwenningsverschijnselen? Sommige mensen kunnen last hebben van kortdurende prikkelbaarheid en hunkering wanneer ze voor het eerst stoppen met het eten van chocolade. Deze symptomen nemen echter meestal af met de tijd, aldus Dr. Gupta.
Je kunt je chocoladebehoefte overwinnen door je vol te proppen met iets anders . Zodra je geen honger meer hebt, zouden de opdringerige gedachten over chocolade moeten verdwijnen. Zoek naar voedingsmiddelen die weinig suiker en veel eiwitten of volkorenproducten bevatten. Deze voedingsmiddelen houden je langer vol en voorkomen een suikerdip.
Je lichaam heeft (helaas!)geen chocolade, maar waarschijnlijk magnesium nodig. Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren.
Je verlangt naar chocolade
Eigenlijk zou je dan best je Tony's of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan.
De meeste chocoladelekkernijen zijn ook suikerrijk, dus als je een reep chocolade wilt, is het misschien de suiker waar je echt naar op zoek bent. Je hebt weinig energie . Een middagdip kan ervoor zorgen dat je naar chocolade grijpt, zowel vanwege de suiker als de cafeïne.
Hoewel johannesbrood niet helemaal op chocolade lijkt, smaakt het wel vergelijkbaar en is het een veel gezonder alternatief voor cacao, omdat: johannesbrood geen cafeïne of tyramine bevat, twee stoffen die in verband worden gebracht met hoofdpijn.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Chocolade bevat ook veel histamine, waardoor het histaminegehalte in de darm sterk toeneemt.Bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van een histamine-intolerantie. Chocolade kan allergenen bevatten zoals gluten, noten, melk, ei (albumine).
"chocolade" kan een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord zijn, afhankelijk van de context . Uitleg: Het is telbaar als het de individuele snoepjes betekent die geteld kunnen worden, en het is ontelbaar als het de substantie betekent. "Chocolade" kan ook een bijvoeglijk naamwoord zijn als het een zelfstandig naamwoord wijzigt (bijv. "chocolade snoep").
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Beide snacks hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën per gewicht , maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan. Een pakje chips weegt ook minder dan een kleine reep Dairy Milk.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang kan chocolade de kans op obstipatie vergroten. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen dit snoepgoed ook beter laten staan. Hoewel cacao weinig histamine bevat kunnen andere stoffen in chocolade zorgen dat er meer histamine wordt vrijgemaakt.
Pure chocolade : Vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, wordt pure chocolade over het algemeen beschouwd als de beste optie voor degenen die calorieën tellen. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe lager de suiker en dus hoe minder calorieën.
Helaas valt dat van bounty's niet te zeggen. Ze leveren vooral veel suiker en ongezonde vetten, met nog wat kunstmatige geur- en smaakstoffen. Niet echt een voedzame hap om de honger te stillen.