Jaagt vaak in dicht bos, waarbij de sperwer van zitplaats naar zitplaats verhuist, onderwijl goed luisterend en kijkend naar geschikte prooi. Vaak vanuit hinderlagen in tuinen, soms ook van grote hoogte schroevend.
Het kan een buizerd of een havik geweest zijn. De enige oplossing is een dak van gaas. Een net kunnen ze in verstrikt raken of zelfs dwars doorheen vliegen.
Heb je veel last van roofvogels dan kun je ook wat schrikdraad aan de bovenkant bevestigen. Ook helpt het om stukjes aluminiumfolie aan de bovenkant vast te maken, dit schrikt veel roofvogels af.
Vijanden van de sperwer
De havik, waar de vogel veel op lijkt – is echter de grootste vijand. Daarnaast vallen er veel slachtoffers doordat ze in tuinen met hoge snelheid tegen ramen aanvliegen. Mensen kunnen helpen dit te voorkomen. Bekijk het buiten eens vanuit het perspectief van de vogel.
Vogels die bidden, hebben zonder uitzondering een uitstekend gezichtsvermogen. Bekende "bidders" zijn soorten uit de families valken, sperwers (niet alle soorten), sternen en kerkuilen.
Afhankelijk van de soort maximaal 13-37 jaar.
Vogels hebben een hekel aan harde, vreemde geluiden. Harde muziek jaagt vogels weg! Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren!
Een volwassen kat zal zich niet laten grijpen door een roofvogel, hij zal zich met hand en tand verzetten. Met hun nagels en tanden kunnen katten een roofvogel grote schade toebrengen. Roofvogels zullen dit waarschijnlijk instinctief beseffen en daarom staan volwassen katten niet op hun menu.
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Torenvalk/slechtvalk
Een neppe torenvalk of slechtvalk kan in dat geval uitkomst bieden. Deze vogelverschrikker zorgt er namelijk voor dat alle soorten vogels uit de buurt blijven. Indien je kiest voor deze neppe vogelverschrikker raden wij je wel aan deze geregeld te verplaatsen.
Natuurlijk bestaan er ook roofvogels die een bedreiging kunnen vormen voor je kippen. Zeker kuikens en kleine kippen zijn een gewilde prooi voor deze jagers. Voorbeelden hiervan zijn de havik, sperwer, kiekendief en buizerd. Echter kunnen kraaien, eksters en gaaien je kippen ook aanvallen en flink verwonden.
Je kunt de sperwer goed herkennen aan de dwarse streping op de borst. In de vlucht zie je de korte afgeronde vleugels en een vrij lange staart. Heel kenmerkend is de vlucht van de sperwer: even slaan met de vleugels en dan even stil en doorglijden. Ook neef havik heeft deze kenmerkende vlucht.
Een sperwer bijvoorbeeld, een roofvogeltje van maar 160 tot 300 gram, heeft aan twee prooien per dag genoeg. Gemiddeld ongeveer 80 gram. Een nest met vijf jongen verorbert per dag 560 gram aan voedsel (mannetje en vrouwtje samen 160 gram, de vijf jongen elk 80 gram = 400 gram). Dat komt overeen met 14 zangvogels.
In Nederland broedt de sperwer nu zelfs al in grote steden. Het aantal broedparen in Vlaanderen werd rond het jaar 2000 geschat op 1500-2500 paar. In Nederland werd rond het jaar 2000 het aantal broedparen geschat op 4000-5000, maar in 2018-2020 is dit aantal gedaald naar 2250-2700 broedparen.
Er wordt vaak ultrasoon geluid gebruikt voor het verjagen van vogels. Wil je deze techniek ook toepassen? Dan moet je beschikken over een apparaatje dat ultrasoon geluid produceert. De geluiden die uitgezonden worden zijn minimaal 20.000 hertz.
Maak rommelhoekjes in je tuin, plant vlinderstruiken en bloemen, hang een insectenhuisje op. Ook een waterplaatsje is heel fijn voor vogels om te badderen en van te drinken.
Naast een pompoen en een kussensloop wordt een jute zak ook vaak gebruikt als hoofd bij een vogelverschrikker maken. Als opvulling van het hoofd gebruik je hier geen hooi of stro, maar plastic zakken. Doe deze niet rechtstreeks in de jute zak, maar stop ze eerst allemaal in één plastic zak.
Vogelverschrikkers. Er zijn verschillende visuele middelen waar je kraaien mee kunt afschrikken. Je kunt gebruik maken van een vogelverschrikker, een roofvogel van plastic en bewegende voorwerpen zoals ballonnen, vlaggetjes en molentjes.
Let op, wil je daadwerkelijk kraaien afschrikken, hang de kunststof afschrik kraai dan op zijn kop. Zo lijkt het alsof de kraai dood is; daarmee kun je kraaien wegjagen. Ook effectief is het gebruik van geluidstoestellen met angstkreten van kraaien. Deze werken heel goed!
In hun vliegbeeld vallen deze op door hun smallere vorm, meestal toegevouwen staart in vlucht en spitse en geknikte vleugels. Vertegenwoordiger zijn torenvalk, boomvalk, smelleken en slechtvalk.
Ze eten in het voorjaar en de zomer insecten. In de wintermaanden dwalen ze rond op zoek naar voedsel en komen steeds vaker terecht op voedertafels in tuinen. In naaldbossen eten ze 's winters de zaden van sparren- en dennenkegels. Grote bonte spechten eten ook wel eieren en jongen van andere vogels.