Een podoloog geeft podologische voetverzorgingen die erop gericht zijn een specifiek voetprobleem duurzaam op te lossen. Een podoloog is erin gespecialiseerd om de oorzaken van voetproblemen op te sporen en adequaat te behandelen.
Podotherapie is een (para)medisch vakgebied waarbinnen de focus ligt op het behandelen van lichamelijke klachten in de lager gelegen delen van het lichaam. Het gaat hierbij vaak om problemen in de voeten, maar ook problemen in de knieën, heupen of lage rug worden behandeld.
Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagel,-en teenproblemen, tapen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten.
De podoloog is de paramedische beroepsbeoefenaar die patiënten met aandoeningen ter hoogte van de voet onderzoekt en indien nodig behandelt.
De podotherapeut
Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut op verwijzing van een arts of specialist werkt.
Een podoloog mag niet verward worden met een pedicure of een voetverzorgster. Een podoloog gaat zich gaan specialiseren in de voetverzorging bij personen met huid- en nagelaandoeningen of problemen aan het onderste lidmaat die hun oorsprong hebben in de voeten voeten.
Toegevoegd na 57 seconden: Anders gezegd: Podologie houdt zich bezig met voeten, orthopedie met het hele steun- en bewegingsapparaat.
Praktisch. Wat heb je nodig bij je consultatie bij de podoloog ? Voorschrift arts met vermelding 'diabetespas' of 'zorgtraject' + vermelding risicogroep; Diabetespas of boekje zorgtraject.
Podotherapie wordt alleen in bepaalde gevallen door de basisverzekering vergoed, namelijk bij een diabetische voet die een verhoogd tot zeer hoog risico heeft op het ontstaan van wonden (zorgprofiel 2 en hoger). De podotherapeut kan dan een pedicure inschakelen om bepaalde behandelingen uit te voeren.
Koning best beoordeelde podotherapeut in Nederland.
De kosten van steunzolen liggen gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Omdat de steunzool volledig is afgestemd op jouw voet, is het een maatwerk product. De prijzen kunnen dus flink verschillen per persoon. Denk bijvoorbeeld aan de maat, de vorm en het materiaal van de steunzolen.
Het beroep 'podoloog' is een vrij beroep. De titel 'podoloog' is dan ook niet beschermd. Helaas mag iedereen die dat zou willen, zich dus 'podoloog' noemen. De podoloog valt onder het Ministerie van Economische Zaken.
Hoe vaak moet ik voor controle komen? Na het eerste onderzoek bij de podotherapeut, zal de controle ongeveer na 6 weken plaatsvinden. Wanneer er geen klachten aanwezig zijn en het dragen van de zolen goed gaat, adviseren wij een jaarlijkse controle.
Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen.
Vermoedt u dat u hielspoor heeft? Uw podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klacht en kan bij een afwijkende voetstand corrigerende steunzolen maken die verlichting bieden. De steunzolen zorgen dan voor een vermindering van de trekkracht op de peesplaat onder de voet.
Wie mag er orthopedische steunzolen en/of orthopedische schoenen voorschrijven? U dient langs te gaan bij een arts-specialist (algemeen chirurg, orthopedisch chirurg, reumatoloog, specialist in fysische geneeskunde en revalidatie, neuropsychiater of pediater).
De steunzolen moeten:
voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria en vervaardigd zijn uit materiaal dat door het Riziv is voorgeschreven; afgeleverd worden door een bandagist of orthopedist (ook een podoloog mag steunzolen afleveren, maar dan is geen tegemoetkoming mogelijk).
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.
Een podotherapeut is een paramedicus en past veel verschillende technieken toe om klachten aan de heupen, benen, knieën en voeten te behandelen. Een podotherapeut heeft een 4-jarige voltijd hbo-opleiding gevolgd. Een podotherapeut behandelt een groter aantal verschillende klachten in verhouding tot de podoloog.
Hoeveel kost dit? Voor de gang- en loopanalyse wordt een bedrag van 15 euro aangerekend, dat niet terugbetaald wordt door je mutualiteit.
De prijs van de steunzolen bedraagt 140 euro waarvan een gedeelte door het ziekenfonds wordt terugbetaald. Voor de terugbetaling van de steunzolen komen enkel op maat gemaakte steunzolen in aanmerking, op voorschrift van een geneesheer-specialist, zie veelgestelde vragen.
Als podoloog hebt u een RIZIV-nummer nodig om aan de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) podologieverstrekkingen te kunnen aanrekenen van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen. De ziekteverzekering kan die verstrekkingen dan terugbetalen aan uw patiënten.