Het kitten kan al een beetje (waggelend) lopen en aan het eind van de derde week kan het gericht naar de moederpoes toe gaan. Het kitten kan zich nu al een beetje wassen. De snijtandjes kunnen doorkomen. In de derde of vierde week kunnen kittens kunnen het geluid van nestgenootjes of mensen in huis herkennen.
In de derde of vierde week oefenen de kittens steeds meer met lopen en bewegen ze zich korte stukjes uit het nest. Een kitten van vier weken oud is in staat rechtop te staan. Na drie weken begint ook de regulatie van de eigen lichaamstemperatuur op gang te komen.
3 weken oud (22 – 28 dagen)
Het kitten kan zich nu al een beetje wassen. De snijtandjes kunnen doorkomen. Het kitten heeft nog een heel kort staartje, dat is gebruikelijk bij kittens van deze leeftijd. De oortjes staan al vrijwel helemaal rechtop en staan nu ook hoger op het kopje vergeleken met de eerste weken.
Laat het kitten op een leeftijd van drie weken kennis maken met kittenvoer (uit blik of in de vorm van droge brokjes die u nat maakt), dat u mengt met een kleine hoeveelheid kunstmelkoplossing. Houd het kitten vast en leg een beetje halfvast voedsel op een klein lepeltje en bied het aan het katje aan.
Vanaf 4 tot 5 weken na de geboorte kunnen de kittens bijgevoerd worden met kittenvoer, liefst met blikvoeding. Dit is zacht en daarom gemakkelijk te eten. Kittens moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. U kunt het blikvoer op een schoteltje geven, uw kitten zal nog wel moeten leren eten van een schoteltje.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Als het kitten genoeg heeft, na ± 5 ml (0-7 dagen) tot 15 ml (3-4 weken oud), stopt het vanzelf. Drinkt het minder, dan beter een extra voeding er tussendoor, dan teveel, zodat ie kan gaan spugen.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Katten hebben een natuurlijke affiniteit met stromend water. Eenmaal ze de bron ervan hebben ontdekt, laten ze die niet meer los. Een bron van stromend water kan een drinkfontein zijn. De fontein zorgt ervoor dat ze makkelijker toegang hebben tot het water.
Hoe lang kan een kat zonder water? Katten mogen dan niet van een bad houden, maar water is toch erg belangrijk. Een kat moet veel drinken, zorg er dus altijd voor dat het bakje goed gevuld is. Katten kunnen gemiddeld 3- tot 4 dagen zonder water voordat er negatieve effecten ontstaan.
Je kitten is eenzaam
Als een kitten constant huilt, is het mogelijk dat ze je aandacht zoeken of roepen op zoek naar een ander kitten of hun moeder, vooral als ze net zijn geadopteerd. Zorg ervoor dat je overdag voldoende tijd vrijmaakt om met je nieuwe kitten te spelen.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Lichamelijke ontwikkeling
Kittens gaan nu voor het eerst op de bak, meestal met veel gepiep en gemiauw. Ze zoeken zelf instinctief naar plekken waar ze kunnen graven. Het kitten kan nu goed lopen. De ogen zijn nog steeds blauw.
Het nest verlaten
Kittens mogen volgens de wet vanaf 7 weken weg bij hun moeder. De meningen over deze leeftijd zijn verdeeld, vooral omdat deze leeftijd niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kittens nog lange tijd van hun moeder en broertjes en zusjes leren.
Uw kat communiceert met u door lichaamstaal te gebruiken: zijn houding, stand van de oren, snorharen en vacht en vocaliseren op verschillende manieren. Normaal, angstig en agressief. De kat is en blijft een jager, ook de binnenkat. Bij het jagen hoort ook verstoppen en op de loer liggen.
Zorg voor een schone kattenbak
Verschoon de kattenbak regelmatig. Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Hoeveel eet een kitten? Niet te veel, maar ook niet te weinig! Het beste is om kittens geen bijvoeding in de vorm van allerlei snacks of tafelrestjes te geven. Bijvoeding kan namelijk leiden tot overgewicht of tot een verstoring van de spijsvertering.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.
Wanneer een nieuw kitten veel miauwt, heeft het iets nodig van ons. Ze hebben onze hulp nodig in plaats van straf. Vaak heeft het miauwen van een kitten te maken met de eenzaamheid, heimwee en bepaalde behoeftes die een verhuizing met zich mee brengt.
Na gemiddeld zeven weken hoeft een kitten in principe geen melk meer te drinken bij de moeder. Maar zo'n korte zuigtijd is niet goed voor de kat, staat in het voorstel. Want een poes die voor 13 weken van zijn moeder wordt gescheiden, heeft grote kans op overgewicht op latere leeftijd.
Het is belangrijk om te controleren of kittens voldoende drinken. Na het drinken dient het kitten rustig te gaan slapen en een gevuld buikje te hebben. Langdurig piepen en onrust kan op honger duiden. Om te weten hoeveel een kitten gedronken heeft, kan deze voor en na het drinken gewogen worden.
Kittens kunnen niet rillen van de kou. In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.