Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
Leren skiën versus leren snowboarden. Gemiddeld genomen ervaren wintersporters skiën als makkelijker te leren en mee te starten, maar moeilijker om echt goed te beheersen. Snowboarden wordt gemiddeld genomen exact omgekeerd ervaren: moeilijker om te leren, maar uiteindelijk makkelijker om de techniek te beheersen.
De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger.
Snowboard schoenen zitten als pantoffels. Niet alleen lopen snowboardschoenen een stuk fijner in de sneeuw (je hebt veel meer grip dan met skischoenen), ze zitten over het algemeen een stuk lekkerder.
Knieën. Snowboarden is beter voor de knieën dan skiën. Als je met een snowboard door de sneeuw klieft, belast je je knieën niet al te erg. De meeste knieblessures bij snowboarders zijn het resultaat van een botsing of een plotselinge rare draai.
Hoewel skiën en snowboarden vaker blessures aan de knie of het bovenlichaam veroorzaken, kan de druk op de onderrug ook rug aandoeningen veroorzaken of verergeren.
Tijdens het skiën en snowboarden worden je gewrichten zwaar belast, met name de rug en knieën. Het is daarom verstandig om een brace te dragen als je pijnklachten hebt of een instabiel gevoel ervaart.
Opvallend is dat snowboarders 50 tot 70 procent meer kans hebben om gewond te raken, door hun spectaculaire sprongen en trucjes, maar dat skiërs meer risico lopen op ernstige verwondingen. Daarnaast hebben snowboarders 30 procent minder kans het leven te laten op de piste.
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h.
Houd je gezicht steeds naar het dal toe gericht, de berg af. Stuur om en om met je linker- en rechtervoet naar links en naar rechts en ga zo al zigzaggend de berg af. Blijf ondertussen druk zetten op je hakken om je snelheid af te remmen.
Hoe snel kun je leren snowboarden? De meeste snowboarders leren de basis binnen een week, waarna ze de piste of de baan op kunnen, of zelfs off-piste kunnen gaan.
Snowboarden leren is niet moeilijk, maar het gaat echt heel anders dan skiën. Het grootste verschil is dat je niet 2 maar 1 'ding' onder je voeten hebt en dat je schuin staat. Om te gaan snowboarden komende winter is het dan ook belangrijk om goede techniek te leren.
Zowel skiën als snowboarden is een goede work-out voor sterkere spieren, én een effectieve cardiotraining. De bewegingen die je maakt versterken je spieren en verbeteren je evenwichtsgevoel, je flexibiliteit en behendigheid. En ondertussen verbrand je een hoop calorieën.
Als je een beginner bent, zoek dan voor het leren skiën een eenvoudig skigebied uit met veel blauwe pistes. Neem de tijd en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Pak een opkikkertje en neem genoeg geld mee voor de skikaart en het proviand, zodat de eerste dag op de piste een volledig succes kan worden.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Duizenden jaren geleden werd het skiën uitgevonden in Scandinavië en Azië. Met de moderne variant van het skiën zijn we echter pas in Noorwegen begonnen rond het jaar 1850. Het was de Noor Sondre Norheim die de stijve skibindingen uitvond, die hij van de wortels van de berk haalde.
De snelheden die iedereen haalt zijn verbluffend. Kinderen die gedeeltelijk in sneeuwploeg afdalen halen zo de vijftig kilometer per uur. Volwassen die een beetje doorskiën zitten zo op de zeventig. Wie een beetje doorskiet komt zo over de tachtig kilometer per uur, en deze snelheid voelt absoluut niet snel aan.
Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd.
Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Kayleigh Polman, sportfysiotherapeut: “Vaak wordt ons gevraagd of wintersporten wel kan zonder een voorste kruisband. Skiën is een sport waarbij juist de kracht van de bovenbeenspieren erg belangrijk is en daarom ook goed mogelijk zonder de hersteloperatie van de voorste kruisband”.
Snowboarders lopen de meeste kans op blessures. Vooral polsbreuken en schouder- en hoofdwonden komen relatief vaak voor. Hoewel het dragen van een helm dringend wordt aanbevolen, draagt volgens NSkiV slechts 31% van de snowboarders een helm. En dat is gevaarlijk.
Wanneer je tijdens het skiën pijnlijke knieën hebt, bijvoorbeeld als gevolg van knie artrose, is het een uitkomst om met kniebraces te gaan skiën. Vooral mensen boven de 50 jaar ontwikkelen dit soort klachten als gevolg van slijtage. Voor hen is een kniebrace met zware ondersteuning de beste keuze.
Orliman Rodisil Plus kniebrace. Dit is de beste ski-kniebrace die we hebben uitgeprobeerd. Hij heeft een zeer hoog niveau van ondersteuning met een lichtgewicht aluminium frame waardoor hij comfortabel is om te dragen gedurende de hele dag op de piste.
Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam. Het zijn bepaalde handelingen die het vermoeiender maken.