Rauwe, ook wel wilde honing genoemd, is een zeer diverse voedingsbron, zoetstof en dit wondermiddel bestaat uit het verzamelde pollen van soms enkele duizenden tot tienduizenden soorten flora.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Vloeibare honing, bloemenhoning, lavendelhoning, koudgeslingerde honing, er staat zoveel in het schap dat het moeilijk te bepalen is wat nu echt goede honing is. Volgens imker Theo Coolen is het allemaal vrij simpel: “Honing mag alleen honing heten als het 100 procent zuiver afkomstig is van honingbijen.
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
Neem gewoon een beetje honing tussen je duim en wijsvinger. Wrijf de honing tussen de vingers. Echte honing zal alleen gedeeltelijk opgenomen worden door de huid, de rest blijft plakken tussen je vingers. Nep honing bevat heel veel suiker en zal heel plakkerig aan blijven voelen.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.
Het wordt weleens gezegd dat honing beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het natuurlijker zou zijn en er gunstige voedingsstoffen in zitten, maar je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier en de hoeveelheid gunstige voedingsstoffen is zo gering dat het geen bijdrage levert aan de ...
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Verhitte honing is giftig
Volgens Ayurveda, is ama een giftige onverteerde stof in het lichaam. Het wordt beschouwd als de oorzaak van de meeste ziekten. Giftige stoffen die zich ophopen in het lichaam kunnen een voedingsbodem voor ziekte zijn.
Honing is rijk aan antioxidanten
In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Voeg eventueel nog wat vers citroensap toe, en ook gember is een echte krachtpatser die lekker is in je najaarsthee. Let wel op: in honing zitten erg veel suikers, glucose en fructose, dus overdrijf niet. Twee theelepels per dag is voldoende.
- Honing bevordert de spijsvertering: honing werkt licht laxerend en vochtafdrijvend, en kan dus helpen bij tijdelijke constipatie. Daarnaast biedt honing ook verlichting bij maag- en darmontstekingen.
Acaciahoning is een erg geurige en zachte honing, die vrijwel niet kristalliseert. Daarom is dit een goede honing voor mensen die maar af en toe honing gebruiken en niet van gekristalliseerde honing houden. Ook erg goed te gebruiken in onder andere koffie, thee en yoghurt.
Imkers. Koop jouw honing direct bij de bron, bij een lokale imker of imkervereniging!
Het Voedingscentrum meldt dat je lichaam honing verwerkt op dezelfde manier als suiker. Het antwoord op de vraag is dan ook: Nee, honing is niet gezonder dan suiker.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
In de supermarkt vind je een uitgebreid gamma aan honing, maar als je honing gebruikt als middeltje bij hoest en verkoudheid is goede kwaliteit erg belangrijk. Kies bij voorkeur voor een rauwe honing van biologische kwaliteit. Deze is niet verhit en zo blijven alle voedingsstoffen en werkzame bestanddelen bewaard.
Één ding hebben ze gemeen: het komt allemaal van bijen. Bloemenhoning is dus niet anders dan fruithoning. Het enige verschil dat er is, is de plek waar de nectar vandaan komt.