echt; zeker; waarlijk; stellig; beslist; wel degelijk; reëel; waarachtig; voorzeker; vast en zeker; welzeker; gewis; geheid; heus; terdege.
Uit eigen marktonderzoek blijkt dat er weldegelijk belangstelling is. √ Uit eigen marktonderzoek blijkt dat er wel degelijk belangstelling is. Wel degelijk wordt in twee woorden gespeld.
corresponderend, dergelijk, dezelfde, één, eender, hetzelfde, identiek, overeenkomstig, soortgelijk. dusdanig (bw) : dergelijk, dermate, in die mate, op die manier, zo, zodanig, zozeer, zulk.
inderdaad, toegegeven, wel.
aardig, behoorlijk, betrekkelijk, nogal, redelijk, tamelijk, toch wel, vrij.
beslist (bw) : ongetwijfeld, vast wel.
dergelijk bijv. naamw. Uitspraak: [ˈdɛrxələk] die of dat erop lijkt Voorbeeld: `vuilnisbakken en dergelijke dingen`Synoniemen: zulk, zo'n iets dergelijks (zoiets) `Als je ziek wordt of iets dergelijks, verdien je minder geld.
Het woord dergelijk is een samenstelling van der (verbogen vorm van de) en gelijk. Het is te vergelijken met andere woorden waarin het woord gelijk zit: soortgelijk en tegelijk. De ij-uitspraak in dergelijk is goed te verklaren, omdat het woord gelijk ook met een ij wordt uitgesproken.
dusdanig (bw) : dergelijk, dermate, in die mate, op die manier, zo, zodanig, zozeer, zulk.
Welke combinaties één woord geworden zijn, is vaak moeilijk te voorspellen. Jammer genoeg is dat bij jammer genoeg nog niet het geval. Een geding dat kort is; in Nederland is dit een woordgroep, met een spatie dus. In België zeggen ze 'kórtgeding' en is het wel één woord.
jammer genoeg = jammer genoeg bijwoord helaas; ongelukkigerwijze zegswijze Voorbeeld: `De monumentale hoeve is jammer genoeg geheel afgebrand.
Duurzame kleding is kleding die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, dier en mens. Diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van materialen die minder impact hebben en goede werkomstandigheden zijn daarbij belangrijke termen.
beleefd (bn) : behoorlijk, beschaafd, civiel, correct, fatsoenlijk, galant, heus, hoffelijk, hups, net, netjes, urbaan, voorkomend, vriendelijk, welgemanierd, wellevend, welopgevoed, welwillend.
Correct is: zich ervan bewust zijn dat. Bij zich bewust zijn wordt het voorlopig voorzetselvoorwerp ervan in de praktijk geregeld weggelaten als er een bijzin volgt die begint met dat, of met bijvoorbeeld hoe of wanneer. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die dat afkeurt.
de organisator zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: organisatoren<br>organisatorsVerbuigingen: organisatortje 1) iemand die organiseert of die organisatietalent heeft 2) een stof die een aminozuurketen vormt Bron: WikiWoordenboek.
Neutraal definities
naamw. Uitspraak: [nøˈtral] 1) niet voor en niet tegen Voorbeeld: `neutraal blijven in een oorlog`Synoniem: onpartijdig 2) niet afwijkend Voorbeelden: `budgetneutraal`, `geschilderd in een neutrale k...
Van oorsprong verwijzen deze en dit naar iets wat dicht bij de spreker is. Met die en dat verwijs je naar iets wat verder weg is.
Vast en zeker is standaardtaal in het hele taalgebied, maar het gebruik ervan is niet helemaal hetzelfde in België en Nederland. In België kan vast en zeker, net als zeker en vast, gebruikt worden om aan te geven dat iets zeker is.
Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden. Het belangrijkste verschil is dat ze die met een andere, meestal onmiddellijk herkenbare tongval uitspreken.
'Vlamingen spreken zelden echt standaard Nederlands. Ze spreken veelal 'verkavelingsvlaams' zoals dat dan heet. Dat is een tussentaal tussen dialect en algemeen Nederlands in. Ook daarin bestaan dus regionale verschillen maar toch zal dit ook door mensen uit een andere regio goed verstaan worden.
Daar waar in Nederland “je” en “jij” gebruikt wordt, zegt men in het Vlaams meestal “ge” en “gij”.