Hoeveel betaal je nou precies als je een woning koopt of huurt? Veelal wordt er enkel gekeken naar de maandelijkse lasten van de hypotheek en vergeleken of deze kosten hoger of lager zijn dan de kosten van huur. Als dit goedkoper is, dan is de conclusie al snel dat kopen een betere optie is.
Voordelen van kopen
Het grootste verschil tussen wonen in een huur- of koophuis is dat je bij koop eigenaar bent van het huis. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek in de meeste gevallen afgelost. Dat betekent dat je nagenoeg gratis woont, terwijl huurders nog steeds iedere maand huur betalen.
Wie huurt, is vrijer dan wie koopt. Zeker wie een huurovereenkomst voor een korte periode tekent, kan snel andere horizonten opzoeken. Je hoeft ook geen hypothecaire lening af te betalen, dus ook op financieel vlak heb je een grotere vrijheid.
Voor- en nadelen huren
Een huurcontract opzeggen gaat vaak sneller dan de verkoop van een huis. De (grote) onderhoudskosten zijn voor de verhuurder. Als huurder heb je er geen last van als de waarde van je huis daalt. Je hebt recht op huurbescherming.
Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. 'Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.
Het grote voordeel van een huis of appartement huren is dat je flexibel bent. Zodra je bijvoorbeeld moet verhuizen voor je werk of gezin, kun je je huurcontract opzeggen en ben je 'm binnen een maand kwijt. Ideaal als je je nog niet vast wil leggen op een specifieke plek.
Een huis kopen
Laten we beginnen met de voordelen van een koopwoning; Wanneer u een huis koopt is het helemaal naar uw eigen wensen aan te passen, zonder dat u met eigenaar hoeft te overleggen. Een ander voordeel is dat u met een koopwoning tegenwoordig over een erg lage hypotheekrente beschikt.
'Kopen is op de lange duur goedkoper dan huren. De initiële kosten zijn wel relatief hoger', zegt Siegersma. 'De makelaar moet betaald worden, het afsluiten van de hypotheek kost geld en u krijgt te maken met overdrachtskosten. Alleen als u van plan bent om langer in het huis te gaan wonen haalt u die kosten eruit.
Omdat de woningbouwverenigingen woningen vaak verkopen heeft u een kans uw eigen huurwoning te kopen. Vraag uw verhuurder of u de huurwoning kan kopen. Vaak laten ze een taxatierapport maken zodat u de waarde weet.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Een afspraak tussen verhuurder en huurder. over de toekomstige eigendomsoverdracht van de huurwoning. Bij huurkoop wordt een woning gehuurd maar de door de huurder betaalde maandelijkse som komt in mindering van de afgesproken koopprijs bij de eigendomsoverdracht op een latere datum.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
De voordelen en nadelen van kopen
Een huis kopen maakt stabiele maandlasten mogelijk. Je bepaalt welke constructie handig is voor jou. Wil je gedurende 30 jaar iedere maand precies hetzelfde betalen, wil je nu meer betalen dan later, of liever later meer betalen, als je waarschijnlijk meer verdient? Het kan allemaal.
"Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen. Doe je dat niet, moet je 5 % extra registratierechten betalen en een boete van hetzelfde bedrag.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
Samen een huis kopen op één salaris, kan dat? Dat kan. U kunt er zelfs voor kiezen de woning op één salaris te kopen maar wel allebei de hypotheekakte te tekenen. U bent dan alsnog beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
Rabobank verwacht dat volgend jaar de huizenprijzen met gemiddeld 3% stijgen en 197.000 woningverkopen. Aan het einde van 2023 kan de gemiddelde huizenprijs licht dalen. ABN AMRO verwacht in 2023 een gemiddeld huizenprijsstijging van 2,5% en een gelijkblijvend aantal woningverkopen.
In 2023 stijgen de huizenprijzen beduidend minder hard. Economen houden rekening met een prijsstijging 2,5% tot 4,5%. Een daling van de huizenprijzen wordt vooralsnog niet verwacht, maar wordt ook niet uitgesloten. Als de rentes blijven stijgen, kan dit wel degelijk leiden tot een prijsdaling.
Wat is er toch mis met huren? Een rekensom geeft antwoord. In theorie is er niets mis met huren, zegt econoom Nic Vrieselaar, gespecialiseerd in de woningmarkt. "Je bent een stuk flexibeler, dus als je een baan krijgt of een relatie, kun je gemakkelijker verhuizen.
Starters, ondertussen, kregen direct na de crisis te maken met almaar stijgende huizenprijzen, strengere hypotheekregelgeving en een nieuw studieleenstelsel dat de maximale hypotheek behoorlijk drukt. Ze kunnen financieel niet tegen beleggers op, tenzij ze echt een fors bedrag aan eigen geld meenemen.
Sinds enkele jaren bestormen nieuwe commerciële partijen deze verzilveringsmarkt. Het basisprincipe is hetzelfde: de huiseigenaar verkoopt zijn bezit en huurt het meteen weer terug (ook wel 'sale-and-leaseback' genoemd). De opkoper geeft maximaal 70 tot 90 procent van de overwaarde van het huis als lening.